Diktatorens private pop-gruppe skaber frygt: Nu skal de spille til OL i Sydkorea

Det ser ud til, at den nordkoreanske pop-gruppe Moranbong Band får lov til at optræde til Vinter-OL. Men det kvindelige band skaber uro i Sydkorea

Se popgruppen 'i aktion' her (Video: YTN)

I disse dage hviler det internationale samfunds øjne på det nært forstående Vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea.

Men i de seneste uger er der kommer fornyet håb om fred, efter forholdet mellem Nord- og Sydkorea er blødt gevaldigt op. En række internationale medier skriver nemlig, at man er blevet enige om at lade Nordkoreas mest berømte sang-gruppe følges med landets atleter og optræde i hovedstaden, Seoul, under legene.

Det sker efter den skrøbelige fred mellem de to stridende parter ellers har været sat på store prøver i det forgangne år, og derfor har mange frygtet, at regimet i Nordkorea ville sætte en kæp i hjulet på naboen mod syd, når de om mindre end en måned afholder en af verdens største sportsbegivenheder.

Under en række samtaler mellem de to landes øverste ledelse blev det i sidste uge først besluttet, at det nordkoreanske skøjtepar Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik får lov til at stille op til De Olympiske Vinterlege.

Og nu er der altså flere personer fra Nordkorea på vej til Vinter-OL.

Men det 140-personers store sang-orkester, der spiller popinspireret musik og kun består af kvindelige officerer, vækker uro i Sydkorea:

- Hvis Moranbong Bandet, der alle er militærofficerer, kommer til syden i uniformer, vil de skabe ubehag blandt mange sydkoreanere, siger Cheong Seong-chang, der er analytiker ved Sejong Institute i Seoul, til det engelske medie The Guardian.

Den kolossale Nordkorea-krise hviler på dette pars skuldre

Artikel fortsætter under billedet..

Det er angiveligt Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, der personligt udvælger pigerne til Moranbong Bandet. Foto: All Over Press
Det er angiveligt Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, der personligt udvælger pigerne til Moranbong Bandet. Foto: All Over Press
 

Diktatorens personlige band
Beslutningen om at lade endnu flere fra det nordkoreanske regime deltage under legene i Sydkorea blev truffet mandag på et møde i den nordkoreanske landsby Panmunjon, der ligger tæt på grænsen.

Her blev det angiveligt diskuteret, om kvindegruppen ville synge anti-amerikanske sange under deres optræden, som det skete, da bandet besøgte den kinesiske hovedstad, Beijing, i 2015.

Derudover frygter mange, at kvindekoret vil synge om deres øverste chef, Kim Jong-un. Det er nemlig diktatoren selv, der udvælger de ofte smukke kvinder, som skal være med i orkesteret. Ifølge Cheong Seong-chang vil det blive modtaget særdeles dårligt i syd, hvis bandet spreder propaganda under deres optræden:

- Det ville skabe kæmpe kontrovers, hvis der skulle komme nogen form for lovprisning af Kim Jong-un eller missilaffyringerne på scenen under deres optræden, fortæller han. 

Artikel fortsætter under billedet..

Nu bliver der også diskuteret, om der skals endes flere nordkoreanske atleter på isen under OL. Foto: AP
Nu bliver der også diskuteret, om der skals endes flere nordkoreanske atleter på isen under OL. Foto: AP

Et samlet landshold
Under mødet i den nordkoreanske landsby blev der også lagt andre og mindst ligeså opsigtsvækkende forslag på bordet.

Sydkoreas vice-minister for sport, Roh Tae-kang, skulle have åbnet for muligheden for at sende et samlet koreansk ishockeyhold på isen ved Vinter-OL, ligesom man derfor vil gå under samlet banner ved indmarch-cermonien.

Det forslag skal toppen hos regimet dog lige tygge på, og de vil derfor vende tilbage med et svar onsdag. Her skal de to nationer igen samles forud for et møde med den Internationale Olympiske Komité i Schweiz. På mødet skal man endeligt diskutere, om forslaget overhovedet er muligt.   

Nordkorea har kun deltaget i ti Sommer- og otte Vinter-OL's. Med beslutningen om at lade minimum to atleter fra det lukkede land deltage under legene i Pyeongchang bliver det niende gang, de deltager i et Vinter-OL nogen sinde.