Diktatur sender millioner til muslimske friskoler i Danmark: - De vil udbrede fundamentalisme

Flere muslimske friskoler i Danmark har modtaget millioner i støtte fra en islamisk udviklingsbank. Det er meget bekymrende, lyder det fra ekspert

Islamic Development Bank har blandt andet støttet renoveringen af Al Quds Skole i København og doneret millioner af kroner. Foto: Polfoto
Islamic Development Bank har blandt andet støttet renoveringen af Al Quds Skole i København og doneret millioner af kroner. Foto: Polfoto

I alt tre muslimske friskoler i Danmark har direkte eller indirekte modtaget million-støtte fra udviklingsbanken Islamic Development Bank (IDB), der blandt andet ejes af Saudi-Arabien, Libyen og Iran.

Det kan Berlingske afsløre mandag.

På bankens hjemmeside fremgår det, at den hvert år donerer og investerer adskillige milliarder kroner i overenstemmelse med den islamiske sharia-lovgivning for at fremme udviklingen i muslimske lande og befolkningsgrupper.

Ifølge Berlingskes oplysninger har banken blandt andet doneret i alt 450.000 amerikanske dollars, svarende til mere end 2,7 millioner kroner til Familie Fonden, der ejer den muslimske friskole Roser Skolens bygninger i Odense.

Derudover har banken støttet renoveringen af Al Quds Skole i København med 295.000 dollar, svarende til mere end 1,8 millioner kroner.

Banken har ligeledes doneret omkring 10 millioner danske kroner til opførelsen af Selam Privatskole i Aahus.

Donationerne er ifølge Berlingske blevet givet og brugt spredt over flere år fra 2006 og frem til i dag.

Forsker: De vil udbrede fundamentalisme
Hos Søren Schmidt, der er lektor på Aalborg Universitet og ekspert i Mellemøsten, vækker donationerne bekymring.

- Islamic Development Bank er jo en udviklingsbank, der har hovedsæde i Saudi-Arabien. I Saudi-Arabien har de nogle meget anderledes værdier, end vi har her i Danmark, og det kan derfor være problematisk, at de støtter danske skoler. Det her udviklingsaspekt er især bekymrende, for der kan ske en vis grad af afsmitning mellem samarbejdspartnerne i Saudi-Arabien og i Danmark. I Saudi-Arabien udøver de jo en voldsom og fundamentalistisk form for islam, og den kan risikere at smitte af på de muslimske friskoler, som de støtter her i Danmark, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Søren Schmidt er Saudi-Arabien et diktatorisk styre, hvor en fundamentalistisk form for islam gennemsyrer hele samfundet. Derfor er det problematisk, at de danske friskoler modtager støtte derfra, mener han.

- Saudi-Arabien er jo på mange måder et benhårdt samfund og diktatur, hvor de sociale normer ikke er liberale eller særligt tolerante, og hvor almindelige mennesker ikke har noget at skulle have sagt. Det er en alliance mellem det religiøse præsteskab og Saudi-familien, der dominerer og bestemmer i landet. De har eksempelvis oprettet et religiøst politi, som er dem, der bestemmer alt. For eksempel at kvinder ikke må køre i bil, og at Koranen er landets grundlov, som alle skal overholde, siger han.

Skoler: Vi er uafhængige
Flere af de muslimske friskoler, der har modtaget penge fra Islamic Development Bank, oplyser, at de er uafhængige af banken, og at støtten fra banken ikke går ud over måden, de driver skolerne på.

På Al Quds Skole fortæller bestyrelsesformand Yousef Houji, at de på skolen har fået økonomisk støtte fra banken, men at de derudover ikke har kontakt til banken. Pengene bliver ifølge ham brugt til at renovere skolen.

- Da vi åbnede skolen i begyndelsen af 2009, tilbød banken os penge til at renovere lokaler, facader og lignende. Vi havde virkelig brug for pengene til at køre skolen videre, så vi sagde selvfølgelig ja, og vi har siden brugt pengene på at forbedrede skolen. Vi har dog ikke yderligere kontakt til banken, de har ikke kommet med krav, og vi er fuldstændig uafhængige af den. Vi praktiserer ikke en fundamentalistisk form for islam, og vi har ingen aftaler med banken om, at vi skal det. Vi går ind for demokrati på vores skole, og vi respekterer det land, vi lever i, siger han til Ekstra Bladet, uden at ville dokumentere sine udtalelser yderligere.

Det går ikke ud over skoledriften
På Roser Skolen er donationerne fra banken først indbetalt til Familie Fonden og herefter overført til skolen.

- Det er vigtigt at understrege, at pengene er doneret til Familie Fonden og ikke skolen. Og jeg kan fuldstændig afvise, at banken forventer at få noget igen. Både fonden (Familie Fonden, red.) og skolen er fuldstændig uafhængig fra Islamic Development Bank, ligesom der er fuldstændig uafhængighed mellem Roser Skolen og fonden, siger Mohamad Al Khaled Samha, der er formand for fonden, til Berlingske.

Han påpeger samtidig, at pengene fra banken primært bliver brugt til at renovere skolens bygninger, og at skolen stadig bruger af pengene til at reparere på skolen.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Familie Fonden, men uden held.

Hos Selam Privatskole i Aarhus nægter de, at de har modtaget direkte eller indirekte støtte fra banken.

- Vi har ikke modtaget pengene her på skolen. Det har bygherren, der har lavet skolens bygninger. Vi er på ingen måde afhængige eller har en relation til Islamic Development Bank, og vi anser ikke de penge, der er blevet brugt til at bygge skolen, som hverken en direkte eller indirekte støtte, siger skoleleder Henrik Sørensen.

Ikke ulovligt
Danske friskoler kan ganske lovligt modtage donationer både fra ind- og udland, så længe det ikke går ud over skolernes uafhængighed.

I 2016 blev den danske lovgivning på området strammet, så skolerne nu er forpligtet til at oplyse navne på donorer, der støtter skolen med over 20.000 kroner. Donationerne er lovlige, så længe støtten ikke går ud over skolens uafhængighed.

Det er dog lige præcis de danske skolers uafhængighed, som Søren Schmidt frygter er i fare, når de modtager penge fra Islamic Development Bank, der især har tætte bånd til Saudi-Arabien.

- Saudi-Arabien har jo udviklet sig til at være et meget rigt samfund, og derfor har de også råd til at blande sig i mange anliggender udenfor landet. De ønsker jo i bund og grund at udbrede deres form for fundamentalistisk islam, og derfor financierer de også en masse skoler rundt omkring i verden. Det er jo her, det går hen og bliver bekymrende, for det kan gå ud over skolernes uafhængighed, siger han.

Der findes i alt 20 muslimske friskoler i Danmark. Tre ud af de 20 har modtaget støtte fra Islamic Development Bank.

260 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen