Din solcreme dræber skrøbelige koralrev

En ingrediens i solcreme kan dræbe unge koraller og skade organismer med flere år på bagen

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Solcreme har været med til at skade koralrev verden over, viser ny forskning offentliggjort i Archives of Environmental Contamination and Toxicology.

Det er kemikaliet oxybenzone, som har vist sig at skade korallerne. Det fungerer som et uv-filter og findes i 3500 forskellige solcremer på verdensplan.

For unge koraller kan stoffet være dødbringende, og for ældre koraller er det skadeligt i høje koncentrationer ifølge studiet, som et internationalt forskerhold står bag.

Forskerne fandt de højeste koncentrationer af oxybenzone ved koralrev, som mange turister besøger på dykker- og snorkelture, og det stod særlig skidt til ved rev i Hawaii og i Caribien.

Stoffet er med til at forværre tilstanden af verdens i forvejen sårbare koraller.

Se også: Chok-rapport: Halvdelen af alt liv i verdenshavene forsvundet på 40 år

Ifølge forskerne kan resultaterne være med til at forklare, hvorfor man ikke ser nye koraller i mange koralrev.

Oxybenzone ændrer korallernes dna, gør koraller mere følsomme over for blegning og forårsager hormonforstyrrelser, som får unge koraller til at lukke sig om deres eget skelet og dø.

Mellem 6000 og 14.000 ton solcreme ender hvert år i koralrev, og meget af det indeholder oxybenzone.

Stoffets skadelige effekt kunne ses på koraller ved koncentrationer af oxybenzone helt ned til 62 dele per billion. Det svarer til en dråbe vand i 6,5 swimmingpools på OL-størrelse, skriver forskerne.

Foruden at skade koraller er oxybenzone blevet kritiseret for at være hormonforstyrrende hos mennesker.

En af verdens største sammenslutninger af dermatologer, The American Academy of Dermatology, siger dog, at der ikke er data, som viser, at kemikaliet er sundhedsskadeligt og betoner samtidig, at det er en af de få ingredienser i solcreme, der effektivt beskytter huden mod UVA- og UVB-stråler.

7 kommentarer
Vis kommentarer