Dine børns fortrolige data ligger hos verdens rigeste mand

Med udrulningen af Aula, der fra i dag erstatter Skole-intra landet over, bliver dine børns personfølsomme oplysninger opbevaret hos den amerikanske tech-gigant Amazon

Jeff Bezos er grundlægger af verdensstørste tech-firma Amazon. Alle data vedrørende danske børn i skole, børnehaver og SFO'er kommer til at ligge hos ham i fremtiden. Bliv klogere på manden her

Fra i dag afløser platformen Aula det nuværende Skole-intra som kommunikationsredskab mellem hjem, skoler, dagtilbud og SFO'er over hele landet.

Og med det sender to millioner forældre alle oplysninger - lige fra billeder fra skoleudflugten, karakterer, trivselsvurderinger, sygdom og skilsmisse - der måtte ligge om deres børn i skolens system, langt væk fra Danmark.

Kombit, der står bag den nye platform Aula har nemlig besluttet, at det er den amerikanske mega-tech-gigant Amazon, der skal opbevare samtlige data et hemmeligt sted udenfor Danmarks grænser.

I datterselskabet Amazon Web Services (AWS), der er Amazons hurtigstvoksende forretningsområde, vil amerikanerne opbevare al information om Danmarks børnehave- og skolebørn i en såkaldt 'public cloud'-løsning, der vil 'bo' i et af firmaets datacentre i et EU-land.

Amazon skal i fremtiden håndtere danske børns personfølsomme data i et stort datacenter et sted i Europa.
Amazon skal i fremtiden håndtere danske børns personfølsomme data i et stort datacenter et sted i Europa.

Af sikkerhedsmæssige årsager, vil Kombit ikke fortælle i hvilket land, der er tale om - men det drejer sig om enten Irland, Frankrig, Sverige eller Tyskland.

- Data bliver opbevaret udenlands, fordi AWS kan levere den bedste og mest sikre løsning. Datacentrene er omgivet af enorm god sikkerhed, siger Frank Stjerne, der er specialist i it-drift hos Kombit.

- Men hvorfor ikke bare opbevare data i Danmark?

- I Danmark er der ikke en sådan cloud-løsning. Så derfor.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sådan præsenterer Aula selv opbevaringen af data hos Amazon WS på deres hjemmeside. Foto/screenshot: Aula.dk.
Sådan præsenterer Aula selv opbevaringen af data hos Amazon WS på deres hjemmeside. Foto/screenshot: Aula.dk.

Vi ved ikke nok
Det er dog langt fra alle, der er trygge ved at overlade danske børns følsomme oplysninger på amerikanske hænder på et hemmeligt sted i Europa.

Fakta om Skoleintras erstatning, Aula

Aula koster op mod 400 millioner kroner og er udviklet af Netcompany, der også står for driften via underleverandøren Amazon Web Services.

Mere end to millioner danskere kommer til at være brugere af platformen, og Kombit har estimeret, at der skal være plads til over 20 petabyte data i Aula.

At drifte Aula-systemet, der bliver det største kommunale it-projekt nogensinde målt på antallet af daglige brugere, bliver derfor en kritisk opgave, herunder at sikre, at følsomme data håndteres korrekt. 

Aula udvikles desuden i tæt samarbejde med en styregruppe, som består af repræsentanter fra otte kommuner: Næstved, Billund, Høje Taastrup, Svendborg, København, Kalundborg, Aalborg og Aarhus.

Alle folkeskoler tager Aula i brug i 2019 og de fleste dagtilbud i 2020.

Hvis en privatskole ønsker at gøre brug af Aula, skal de købe løsningen af Netcompany på vilkår, der tilsvarer folkeskolernes.

Kilde: aulainfo.dk og computerworld.dk

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra Rasmus Edelberg, der er landsformand i foreningen Skole & Forældre. Men han har overfor Berlingske har han udtalt:

- Vi føler os usikre, fordi vi ikke ved nok om det. Vi ved, at man kan opbevare data i udlandet på en sikker måde, men vi ved ikke, hvordan man opbevarer data i forbindelse med Aula, og det er et problem.

Det er bl.a. spørgsmål som, hvordan det konkret sikres, at data ikke ender i de forkerte hænder, og hvordan man arbejder for at undgå hackerangreb, der ifølge formanden skaber usikkerhed.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Rasmus Edelberg er ikke tryg ved, at alle skolebørns data i fremtiden ligger i et datacenter - ejet af Amazon - et sted i udlandet. Foto: Lars Berthelsen.
Rasmus Edelberg er ikke tryg ved, at alle skolebørns data i fremtiden ligger i et datacenter - ejet af Amazon - et sted i udlandet. Foto: Lars Berthelsen.

Data er helt sikre
Hos Kombit garanterer man dog, at der absolut ingen grund er til at være utryg omkring datasikkerheden.

- Vi skal ikke frygte hackerangreb eller at de følsomme oplysninger havner i forkerte hænder?

- Forældre kan være 100 procent trygge. De data, der ligger i Aula, er sikre. Data er krypterede, så ingen - heller ikke fra Amazon AWS - kan tilgå dem, før de er fremme i brugerens app eller web-browser, lyder det fra specialist i it-drift hos Kombit, Frank Stjerne.

28 kommentarer
Vis kommentarer