Diplomater blæser på parkeringsbøder: - Vi bliver chikaneret

Hvert år bliver hundredvis af parkeringsbøder aldrig betalt, fordi immunitet beskytter synderne. Et land er særligt dårligt til at betale

Tusindvis af danskere får hver dag en parkeringsbøde, der skal betales. Sådan er det ikke for diplomaterne. Foto: Mogens Flindt
Tusindvis af danskere får hver dag en parkeringsbøde, der skal betales. Sådan er det ikke for diplomaterne. Foto: Mogens Flindt

Ved du noget eller kender du til sager, hvor en diplomat har brudt loven, så hører vi gerne fra dig? Send os dit tip på daat@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

Midt mellem Burkina Faso og Nigeria ligger det lille land Benin.

Og selv om landet ligger over 5000 kilometer væk fra Københavns gade, så har de tilsyneladende lige så store problemer med at finde parkeringspladser som danskerne.

Men der er bare en forskel. Hvis de er så uheldige at få en bøde, så betaler de den ikke.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i samtlige parkeringsbøder givet til diplomater i perioden 1. juli 2015 til 31. december 2017, og især en nation falder ud. Benin.

Det afrikanske land har i perioden fået 176 bøder af 501 kroner svarende til 89.760 kroner i alt.

I den sidste halvdel af 2015 har de betalt 0 ud af 25 bøder, mens de i 2017 kun har betalt én ud af 63 bøder. Antallet af bøder i 2016 er 89, men her er det ikke opgivet, hvorvidt Benin har betalt. Det skyldes en systemændring hos Center for Parkering i Københavns Kommune.

Ekstra Bladet har efterfølgende været i kontakt med Benins Ambassade, der oplyser, at de kun havde betalt én bøde i perioden.

Nu har de dog valgt at betale alle bøderne som følge af en TV2 Lorry-artikel, hvor ambassaden blev gjort opmærksom på deres problemer med parkeringsreglerne og almindelig praksis, når man får en bøde.

Til sammenligning ligger Georgien nummer to på listen med 67 ubetalte bøder, syv betalte bøder og 12 bøder med ukendt status.

Tæt på På job med en P-vagt: Henrik har jobbet, folk elsker at hade

Kommunen: Vi kan intet stille op
I forbindelse med aktindsigten har Ekstra Bladet også talt med Enhedschef hos Center for Parkering i Københavns Kommune, Jesper Borch. Han fortæller, at bolden ikke ligger hos dem.

- Vi kan ikke gøre noget udover at sende bøderne til Udenrigsministeriet. Det er dem, der har den daglige dialog med ambassaderne. Vores rolle er blot at pålægge afgifterne, siger Jesper Borch til Ekstra Bladet.

- Er det overhovedet besværet værd at give bøder til diplomaterne, når mange alligevel ikke betaler?

- Vi pålægger altid, de afgifter vi skal. Det gælder også udenlandske biler, og så er det op til Udenrigsministeriet at tager dialogen. Men der er ikke noget at stille op med diplomater, siger Jesper Borch til Ekstra Bladet.

Derfor kan diplomater ikke blive straffet

I 1969 blev samtlige lande enige om at give diplomatisk immunitet til diplomater verden rundt.

Den såkaldte Wienerkonvention betyder, at der i princippet er ingen grænser, hvor alvorlig kriminalitet en diplomat kan begå uden at blive retsforfulgt i Danmark. Diplomater kan heller ikke anholdes eller tilbageholdes af politiet.

Borgerens eget land kan dog ophæve diplomatens immunitet og selv straffe vedkommende.

Ekstra Bladet har også forsøgt at få en kommentar fra protokolchef i Udenrigsministeriet Marie-Louise Overvad, men hun har desværre ikke været til at træffe.

I februar lavede hun et interview med TV2 Lorry, hvor hun sagde følgende:

- Vi har ikke ressourcer til at kontakte dem alle sammen. Men vi tager de største syndere ud, og så snakker vi med ambassaden om det. Det har faktisk - og jeg kan ikke nævne nogle navne - vist sig at virke.

- Vi er ikke kommet af med problemet, men vi er sluppet af med nogle af dem, der tidligere var de største syndere, sagde Marie-Louise Overvad til TV2 Lorry.

Benin: Føler os chikaneret
Ekstra Bladet har også været i kontakt med Benins ambassade. Her oplyste de, at de ikke tidligere betalte deres bøder, men det skulle der være sat en stopper for nu.

Benins ambassadør, Eusebe Agbangla, til nytårskur i 2016. Foto: Ritzau/Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Benins ambassadør, Eusebe Agbangla, til nytårskur i 2016. Foto: Ritzau/Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
 

Ambassaden ønskede ikke at svare på yderlige spørgsmål, og Ekstra Bladet blev bedt om at sende en mail. Det har vi gjort, men ambassaden har endnu ikke svaret.

Til TV2 Lorry har de dog tidligere skrevet følgende:

- De finder det uretfærdigt, at de ofte bliver overfuset og chikaneret af parkeringsvagter. Årsagen er, at de efter at have betalt en bøde får en ny. Og de forstår ikke, hvorfor de konstant får bøder, skriver ambassaden i sit svar

Det vestafrikanske lands ambassade ligger i Hellerup nord for København. Det fremgår af deres hjemmeside, at der arbejder fem diplomater, en sekretær og to chauffør på ambassaden. Antallet af køretøjer tilknyttet ambassaden er ikke opgivet.

Du kan dykke yderligere ned i tallene her.

Foto: Jonas Olufson Samfund Diplomater skider på parkeringsbøder: Her er de største syndere

Ved du noget eller kender du til sager, hvor en diplomat har brudt loven, så hører vi gerne fra dig? Send os dit tip på daat@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

119 kommentarer
Vis kommentarer