Annonce:
Annonce:

Direktion vidste intet om ansættelse af ambassadør-kone

Udenrigsministeriets ledelse kendte intet til ansættelsen af Lars Gert Loses kone, mens de var bosiddende i USA.

Lars Gert Lose nægter at svare på spørgsmål om hustruens job.
Annonce:
Følg Samfund

Offentligheden fik ikke mulighed for at søge jobbet og Udenrigsministeriets øverste ledelse var uvidende, da den daværende ambassadør-ægtefælle Ulla Rønberg i 2018 fik et særdeles attraktivt job som konsulent i USA.

Det står klart efter Ekstra Bladets gennemgang af sagen.

Som det tidligere er afdækket var hendes mand, Lars Gert Lose, som daværende ambassadør i USA med i en styregruppe på i alt tre personer, der skaffede 300.000 kroner offentlige midler til en midlertidig konsulentstilling i USA.

Pengene endte med at udgøre Ulla Rønbergs løn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ulla Rønberg sammen med sin mand Lars Gert Lose, der er Udenrigsministeriets departementschef og tidligere ambassadør i Washington. Foto: Bob Narod
Ulla Rønberg sammen med sin mand Lars Gert Lose, der er Udenrigsministeriets departementschef og tidligere ambassadør i Washington. Foto: Bob Narod
 

Annonce:

'Stilling burde være slået op'
Men det faktum, at Ulla Rønberg blev ansat i forlængelse af, at hendes mand, Lars Gert Lose, som daværende ambassadør var involveret i processen, giver panderynker hos Bent Greve, som er professor i ledelse og arbejdsmarked ved Roskilde Universitet.

Reglerne er sådan, at en stilling under ét år ikke behøver blive slået op, men i dette tilfælde burde den være blevet det, fastslår han.

- Set med mine briller skulle de have slået stillingen op. Også fordi der kan opstå en berettiget tvivl om, hvorvidt der er et habilitetsproblem; uanset hvad Kammeradvokaten har sagt. Og for at undgå den slags, bør sådan en slags stilling slås op, så man sikrer, at man får den bedst mulige, vurderer han.

Hemmeligholdt ansættelse
Heller ikke Udenrigsministeriets øverste ledelse blev orienteret om ansættelsen.

Det fremgår af den rapport, som Kammeradvokaten lavede i januar 2019, hvor Lars Gert Loses mulige inhabilitet blev gransket, og hvori det lød, at ingen regler var brudt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Lars Gert Lose og Ulla Rønberg boede på den danske Ambassade i Washington, der er tegnet af arkitekt Vilhelm Lauritzen. Foto: Bob Narod
Lars Gert Lose og Ulla Rønberg boede på den danske Ambassade i Washington, der er tegnet af arkitekt Vilhelm Lauritzen. Foto: Bob Narod
 

Annonce:

Hverken daværende departementschef, Ulrik Vestergaard Kundsen, eller direktør, Susanne Hyldelund, blev således oplyst om, at Lars Gert Loses kone i 2018 blev tilknyttet konsulatet i New York for midler, som Lose havde været med til at skaffe.

Kræver særlig tilladelse
Det synes ellers at være kutyme, at Udenrigsministeriet foretager en konkret vurdering, når ambassadørers ægtefæller har de rette kompetencer til at løse en konkret opgave.

'En konkret stillingtagen omfatter sædvanligvis overvejelser om habilitetsspørgsmål, varigheden af ansættelsen og alternative løsninger, herunder muligheden for ansættelse af lokalt personale,' skriver Kammeradvokaten i sin rapport fra januar 2019, som baserer sig på oplysninger fra Udenrigsministeriet.

Artiklen fortsættes under billedet...

Det skete f.eks. ved de danske ambassader i henholdsvis Lissabon, Portugal, i 2015 og i Tirana, Albanien, i 2017, hvor Udenrigsministeriets kontor for koncernjura efter konkrete vurderinger gav tilladelse til, at den udsendte ambassadørs ægtefælle kunne foretaget lønnet arbejde på ambassaden.

Annonce:

Lose nægter at udtale sig
Ekstra Bladet har forsøgt at få svar på, hvorfor Lars Gert Lose eller generalkonsul, Anne Dorthe Riggelsen, ikke informerede Udenrigsministeriet om ansættelsen af Ulla Rønberg og fik foretaget en konkret vurdering, men det har de ikke ønsket at svare på.

I stedet har ministeriet sendt en skriftlig kommentar fra Erik Brøgger Rasmussen, direktør for organisation og borgerservice:

'Undersøgelsen blev sat i værk, fordi en aktindsigtsanmodning havde rejst spørgsmål om, hvorvidt reglerne om habilitet var overholdt. For Udenrigsministeriet og Lars Lose var det vigtigt at sikre, at der ikke kunne rejses nogen tvivl om efterlevelsen af reglerne,' lyder det.

'Efter grundig gennemgang af sagen konkluderede Kammeradvokaten, at reglerne ikke var overtrådt. Alt dette fremgår af den pressemeddelelse, der blev sendt ud tilbage i januar 2019, og af det 37-siders notat om sagen fra Kammeradvokaten, der dengang blev lagt åbent ud på ministeriets hjemmeside. Da Kammeradvokaten har undersøgt sagen grundigt, har vi ikke yderligere kommentarer.'

Annonce:

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan en professor sætter flere spørgsmål ved flere dele af forløbet. Det kan du læse mere om her.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lyt til Ekstra Bladets politiske podcast 'Ingen Kommentarer' herunder eller i din podcastapp. I det nyeste afsnit har vi spurgt fire radikale, om hvordan grænsehegnet om Europa konkret skal se ud.

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: