Discountkæde inviterer hjemløse indenfor

Fakta indleder samarbejde med Hus Forbi, der blandt andet betyder at sælgerne nu må stå foran butikkerne og rykke inden for, når vejret er dårligt

Hus Forbi-sælgere får nu lov til at sælge deres avis uden for Fakta-butikker landet over, ligesom de kan trække ind i butikkernes vindfang, hvis vejret er dårligt. (Foto: Polfoto)
Hus Forbi-sælgere får nu lov til at sælge deres avis uden for Fakta-butikker landet over, ligesom de kan trække ind i butikkernes vindfang, hvis vejret er dårligt. (Foto: Polfoto)

Når Fakta i morgen sender en frisk reklameavis på gaden, så bliver det med en hjemløs Hus Forbi-sælger på forsiden. Ikke fordi man nu vil sælge dagligvarer til en ny målgruppe, men fordi man som Fakta-kunde skal forberede sig på at kunne blive mødt af Hus Forbi-sælger, på vej ind og ud af en af kædens 447 butikker.

Fakta har indgået samarbejde med Hus Forbi, hvilket i dag bliver markeret af kædedirektør Niels Karstensen, der selv stiller op og sælger Hus Forbi foran to Fakta-butikker i hovedstadsområdet.

- Tanken om at gøre noget for den her minoritsgruppe har ulmet i baghovedet på mig i et par år. Ikke mindst siden Folkets Park blev ryddet for alle de hjemløses tøj (oktober 2012, red), og de så stod uden tøj. Da tog vi alt vores overskudstøj i Dagli'Brugsen og personalebeklædning og gav til de hjemløse. Jeg var selv med til at dele det ud, og det gav mig et indblik i en verden og en respekt for den her gruppe mennesker, forklarer Niels Karstensen til Ekstra Bladet om bevæggrundene for at Fakta nu fremadrettet går aktivt ind i støtten til Hus Forbi.

Konkret giver Fakta nu lov til at Hus Forbi-sælgerne må stå foran kædens butikker og sælge aviser, men de må også trække ind i vindfanget, hvis vejret er dårligt.

- Jeg synes, at det her er en noget overset minoritet, der fortjener at blive mødt med respekt.

Flaskepant til Hus Forbi
Ud over plads, så bliver det fra 1. maj også muligt at donere penge til Hus Forbi ved Faktas flaskeautomater. Muligheden for at give penge til velgørenhed frem for at få flaskepanten i hånden er ikke ny, men tidligere har det ligget i Coop-regi hvilke store organisationer, der skulle støttes. Frem over er det op til den enkelte kæde.

- Vi fik altså muligheden for selv at vælge, og valget faldt på Hus Forbi.

Så hvis man tænker, at det her kunne have et kommercielt sigte?

- Så er det ikke rigtigt. Vi vil gerne være med til at gøre en forskel, og det kører som ren nonprofit. Vi har ikke stillet nogen kommercielle krav til Hus Forbi, og støtten, der kommer ind, går direkte og ubeskåret til dem, forklarer Niels Karstensen.

Pengene skal blandt andet gå til bedre mad til de herberger, der er rundt omkring i landet, forklarer kædedirektøren, der håber, at kunderne vil hilse samarbejdet med Hus Forbi velkommen, og at det kommer til at forløbe uproblematisk.

- Selvfølgelig er der en bekymring for, hvordan det bliver modtaget, om kunderne vil opleve det som generende. Det her skal selvfølgelig ske på en ordentlig måde, og sælgerne ikke være påtrængende. Men jeg forventer ikke problemer. Mit indtryk af Hus Forbi-sælgere har altid været positivt, og jeg tror mange har det på samme måde. Det er jo ikke alle, der får mulighed for at blive sælgere, og de tilstræber også selv at være flinke.

På sigt vil han ikke afvise, at hjemløse, der holder sig beskæftiget som Hus Forbi-sælgere kunne fortsætte deres indslusning til en almindelig hverdag med et job i en af Fakta-butikkerne.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær