Disse farlige sygdomme kan du få fra din hund

Den er muligvis menneskets bedste ven - men det kan være livsfarligt at komme al for tæt på din hund, advarer dyrlæger

Pas på med at komme al for tæt på din hund - den kan nemlig give dig sygdomme. (Foto: Linda Johansen, Polfoto)
Pas på med at komme al for tæt på din hund - den kan nemlig give dig sygdomme. (Foto: Linda Johansen, Polfoto)

Måske skal du tænke dig om en ekstra gang, hvis du er en af dem, der lader din hund slikke dit ansigt. For menneskets bedste ven kan være en sand bakteriebombe, og hvis du er uheldig kan du blive smittet af dødbringende sygdomme.

Ifølge flere dyrlæger har mange mennesker tendens til at overse de dødelige sygdomme, som kæledyr kan videregive. Det skriver Daily Mail.

Her følger en liste over de sygdomme, du skal være opmærksom på, hvis du har et dyr i husstanden:

Tuberkulose: Hvis en hund kommer i kontakt med en smittet ko, kommer op at slås med syg grævling eller spiser kød, som er inficeret, kan det udvikle sig til tuberkulose - og den potentielt dødelige lungesygdom kan videregives til dig. Risikoen er minimal, men reel nok. I 2013 blev en  britisk dreng f.eks. smittet med tuberkulose af familiens hund. Han klarede den, men hunden blev aflivet.

Se også: Lyv ikke for din hund: Den husker som en elefant

Rundorm: Man mener, at to tredjedele af de offentlige legepladser er forurenede med æg fra rundorme - parasitter, som vokser i maven. Æggene kan overleve i flere måneder, og der er derfor risiko for, at hunden kan blive smittet - det ser du, hvis den kaster op. Rundormene ligner kogt spaghetti, og er den mest almindelige tarmparasit hos hunde.

Ottebenet skovflåt: Insekterne, som lever i bregner og højt græs, springer på dyr og sætter kæberne i deres hud. Til at begynde med er de små som et birkesfrø, men kan blive på størrelse med en ært, når de har suget blod til sig. Hvis din hund er blevet angrebet af en skovflåt, er der således også risiko for, at du selv kan blive offer for insektets blodsult.

Se også: Øjenkontakt med hunde udløser kærligheds-hormon

Bændelorm: De fleste bændelorme er harmløse, men æggene fra en bestemt art kan findes i smittede dyreådsler, som hunde kan finde på at spise. Derefter kan ormene vokse sig store i hundenes mave, og nye æg bliver så spredt videre i hundenes afføring. Mennesker kan blive smittet, hvis hundene slikker dem i ansigtet, efter de har vasket sig selv bagi. Hos mennesker kan bændelormene give cyster på leveren, lunger og hjernen - og hvis de vokser sig store, kan de være skyld i organsvigt eller i værste fald døden.

Madforgiftning: Hunde er vilde med at stikke deres hoveder ned i alt, hvad der lugter - døde dyr og afføring fra ræve f.eks. Derfor kan deres munde og maver danne grobund for salmonella og bakterien campylobacter, som giver madforgiftning, hvilket især kan være farligt for små børn og ældre mennesker. For at undgå dette skal man ikke lade hunden slikke sig i ansigtet eller på munden.

Verden på vrangen - 15. apr. 2015 - kl. 19:00 TV: Kørestol giver hund livet tilbage

Fnat: Hvis din hud klør, og din hund lider af bakterien skab, har den muligvis givet dig fnat - bittesmå mider, som borer sig ind under huden for at lægge æg. De mider, der giver hunde fnat, er anderledes fra dem, der giver mennesker fnat, men derfor kan de stadig give midlertidig ubehag og irritation i et par dage. Hvis du ikke får din hund behandlet, kan du blive smittet med miderne igen.

Rotteinfektion: Hunden har risiko for at blive smittet med sygdommen Leptospirose, hvis den drikker inficeret vand, da sygdommen spredes af rotteafføring i kanaler og floder. Hvis hunden er smittet vil dens urin blive inficeret, hvilket er farligt for ejeren, der kan få symptomer, der minder om influenza - f.eks. hovedpine, ømhed og isninger. I 10 procent af tilfældene kan sygdommen være livstruende og resultere i indre blødninger og organsvigt.

Se også: Gener får din hund til at tigge om hjælp

Ringorm: Ringorme kan let smitte - hvis du blot kæler lidt med din hund, er der risiko for at få svampeinfektionen, der giver rødligt udslæt på kroppen. Især børn er sårbare i forhold til at blive smittet, men sygdommen er ikke alvorlig og kan behandles med creme. Infektionskilderne kan findes i huden, i jorden, på håndklæder og i tæpper. Derfor er det generelt en god idé at undgå at kysse din hund, lade den ligge i din seng eller dele tallerken med den.

21 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere