Annonce:
Annonce:

Disse kommuner hitter hos tilbageflyttere

Mange søger mod barndomskommunen, når der skal stiftes familie. Især hvis der er mulighed for jobs i området

Tårnby er en af de kommuner, der oftest lokker bysbørn tilbage. Arkivfoto: Thomas Borberg/POLFOTO
Tårnby er en af de kommuner, der oftest lokker bysbørn tilbage. Arkivfoto: Thomas Borberg/POLFOTO
Annonce:
Følg Samfund

Er du selv flyttet tilbage til din barndomsby. Vil du fortælle hvorfor? Kontakt os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224  (koster alm. takst)

Mellemstore kommuner tæt ved større byer hitter blandt unge, der gerne vil vende snuden mod hjembyen. Det viser en ny undersøgelse som Kommunernes Landsforening har foretaget.

De byer, der oftest lokker kommunens bortrejste børn tilbage, er Tårnby, Horsens, Hedensted, Syddjurs og Brønderslev.

Ifølge Thorkild Ærø, direktør for for Statens Byggeforskningsinstitut, kan det blandt andet skyldes, at det er kommuner med let adgang til arbejde og uddannelse.

- Når tilbageflytterne særligt flytter tilbage til kommuner tæt ved byerne, skyldes det, at områderne tit har vækst, jobs og uddannelse, siger Thorkild Ærø til Ritzau.

Annonce:

Det er afgørende, at der er ordentlige muligheder for fremtiden, når man slår sig ned for at stifte familie, mener Thorkild Ærø. Men hvis det kriterium er på plads, drømmer mange om at vende tilbage til rødderne.

- Vi vil gerne vide, hvad vi går ind til, når vi finder en bolig, især når vi kommer op i en alder, hvor det er mere permanent. Det kan give en stor sikkerhed, at man kender området, siger han.

Lettere at integrere
Undersøgelsen tager udgangspunkt i årgang 1981. På landsplan er 14,6 procent af årgangen vendt hjem efter mindst to sammenhængende år andetsteds.

En af de kommuner, der har oplevet flere tilbageflyttere, er Syddjurs. 20,5 procent af årgang 1981 er tilbage. Dermed har kommunen oplevet en stigning, da en lignende undersøgelse i 2013 viste, at kun 13,5 procent af årgang 1979 var returneret.

Spørger man borgmester Claus Wistoft (V), oplever han, at den store interesse blandt andet skyldes, at kendskabet til lokalområdet gør det lettere at falde til.

Annonce:

- Det er lettere at integrere dem, der kommer fra kommunen. Deres kendskab til området er større, og når man flytter til sin hjemegn, har man ofte allerede et netværk af sociale relationer og familie, siger han.

Men det er ikke kun barndomsminderne, der får unge familier til at vende tilbage. Claus Wistoft er overbevist om, at de fysiske omstændigheder også har en finger med i spillet.

- Vi har et godt udgangspunkt, fordi vi ligger tæt på en universitetsby og fordi vi har mange rekreative områder. Vi har blandt andet en stor kystlinje, hvilket er en fordel i forhold til de kommuner omkring Århus, der ligger inde i landet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: