Disse livsfarlige fejl skal du undgå nytårsaften

328 kom til skade nytårsaften 2014/2015. Her er fejlene, man bør undgå

Man skal huske beskyttelsesbrillerne. (Foto: Polfoto)
Man skal huske beskyttelsesbrillerne. (Foto: Polfoto)

Nytårsaften, hvor kalenderåret blev til 2015, bød på en kedelig rekord. Her blev 328 personer behandlet ved landets sygehuse og skadestuer i d. 31. december 2014 og d. 1. januar 2015. Det foregående nytår var der kun tale om 233 personer. Udover det mistede tre personer livet på tragisk vis.

(Foto: Rene Schütze) Krimi Politiet advarer mod salg af ulovligt krudt på Facebook
Det viser tal fra Odense Universitetshospital.

Men hvis du tror, at det alene var ulovligt nytårsfyrværkeri, som krysantemumbomber og kanonslag, der var skyld i de mange skader, så tager du fejl. Det viser sig nemlig, at raketter var årsag til 45 procent af skaderne. Batterier udgjorde for 13 procent af skaderne. Sole og lignende stod for 8 procent af skaderne, mens ulovligt fyrværkeri udgjorde 13 procent af skaderne.

Samfund Ekstra Bladet tester: Så farlige er krysantemumbomber
En fjerdedel af de tilskadekomne er børn op til 14 år og unge voksen mellem 18 og 25 år. Knap en tredjedel var vokse over 45 år. Ni ud af ti skadede er mænd. Det oplyser Odense Universitetshospital.

Her er de fejl, som du bør undgå:

Du bruger ikke beskyttelsesbriller

Kun omkring en fjerdedel af dem, der kom til skade nytårsaften 2014/2015 havde beskyttelsesbriller på. Derfor er det vigtigt, at du bærer beskyttelsesbriller. Også selvom det ikke er dig, der fyrer fyrværkeriet af.

Du bruger hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

Ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri kan eksplodere i hovedet på dig. Hvis fyrværkeri er godkendt, har det et SIK-nummer eller CE-mærke. Der skal også følge en brugsvejledning med på dansk, som angiver sikkerhedsafstanden til fyrværkeriet. Du må ikke indføre fyrværker til Danmark fra udlandet - også selvom det er CE-mærket.

Du holder tændt fyrværkeri i hånden

Cirka en tredje del af dem, der kom til skade nytårsaften, fik en håndskade. Fyrværkeriet skal behandles, som brugsanvisningen anbefaler. Det kan være, at raketten skal sætte si en holder, eller at batteriet skal stå godt fast.

Du holder ikke sikkerhedsafstand eller læner dig ind over

Du skal ikke læne dig ind over fyrværkeriet, når du tænder det. En tændpind, som ikke går ud, når det blæser, er god at have. Hold sikkerhedsafstand, når fyrværkeriet er antændt. Det kan læses i brugsanvisningen.

Du går tilbage til en fuser

Fuseren kan gå af, når du mindst venter det. Lad den i første omgang ligge. Senere skal den fjernes, så den ikke er til fare for andre. Brug eventuelt en skovl eller en spand til at fjerne den med.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Efter ulykker med krysantemumbomber sidste nytår, som kostede tre livet og to alvorligt kvæstede i Nordjylland, har politiet øget fokus på ulovligt fyrværkeri. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelse.

Fra 30. november ti 25. december har politiet beslaglagt 1.200 krysantemumbomber, 50.000 kanonsalg og 2.800 stykket andet fyrværkeri. I årets løb har politiet rejst 686 sigtelser for forskellige overtrædelser af fyrværkeriloven.

Fyrværkeri må fyres af fra d. 27. december til og med d. 1. januar.

39 kommentarer
Vis kommentarer