Dit tøj er fyldt med kemikalier: Sådan ender de i din krop

Friluftstøj er ifølge en ny undersøgelse fyldt med PFC-kemikalier, der ender i din egen krop

PFC-kemikalier bruges blandt andet til at gøre tøj vandafvisende. En undersøgelse lavet af Greenpeace viser, at tøj fra dyre producenter af friluftstøj er fyldt med kemikaliet. (Foto: Polfoto)
PFC-kemikalier bruges blandt andet til at gøre tøj vandafvisende. En undersøgelse lavet af Greenpeace viser, at tøj fra dyre producenter af friluftstøj er fyldt med kemikaliet. (Foto: Polfoto)

Friluftstøj fra velkendte mærker som The North Face, Arc'teryx og Haglöfs er fyldt med perflourerede stoffer, som også er kendt som PFC-kemikalier.

Det viser en undersøgelse, som miljøorganisationen Greenpeace har foretaget af 40 forskellige stykker friluftstøj og -udstyr.

- Vi synes, at det er utroligt ærgerligt, at de her producenter, der markedsfører sig på at elske naturen, samtidig fremstiller produkter, der er med til at forurene naturen, og hvor der er en stærk mistanke om, at de også er enormt sundhedsskadelige, siger projektleder Sune Scheller fra Greenpeace til Ekstra Bladet.

Kun fire uden PFCer
Miljøorganisationen har testet et udvalg af bukser, jakker, handsker, sko, telte og reb, der er indkøbt i 19 forskellige lande.

Kun fire ud af de 40 testede produkter viste sig at være fri for PFC-kemikaler.

- Vi så gerne, at producenterne udfaser brugen af PFC. Vi har testet 40 produkter, og fire var helt fri for PFC, så det er jo muligt at klare sig uden. Og der findes alternativer til PFC’er, siger projektlederen.

Producenterne af friluftstøj bruger PFCerne til at gøre deres tøj og udstyr vand- og smudsafvisende.

Det udstyr, som vi bruger ude i naturen, er ifølge Greenpeace ofte med til at forurene med PFCer. (Foto: Polfoto)
Det udstyr, som vi bruger ude i naturen, er ifølge Greenpeace ofte med til at forurene med PFCer. (Foto: Polfoto)

Virker hormonforstyrrende
Der er endnu ikke lavet meget forskning om PFCernes skadelige virkninger, men den forskning, der er lavet, peger ifølge Videnskab.dk på, at kemikalierne er hormonforstyrrende, hæmmer immunforsvaret og stresser leveren.

De PFCer, der findes i friluftstøj, 'hopper' dog ikke direkte fra tøjet og ind i kroppen, når tøjet bruges.

I stedet udskilles kemikalierne til naturen under produktionen af tøjet, når det bruges, samt når det bortskaffes og enten blot ligger på en losseplads eller afbrændes.

Derefter kan PFCerne trænge ind i det menneskelige system via drikkevandet eller vores føde.

Fra moder til foster
PFCerne er bioakkumulerende, hvilket betyder, at de bygges op gennem fødekæden. Når en stor fisk spiser en lille fisk, videregives den lille fisks PFCer, og det samme sker, når et menneske spiser den store fisk.

På samme måde har forskning vist, at PFCer gives videre fra moder til foster via navlestrengen.

- Her på Fødevareinstituttet er vi ret kritiske over for den udbredte anvendelse af PFC, da de holder sig i både miljø og mennesker, og da der går mange år, før de bliver udskilt fra mennesker, når først, vi er eksponerede, har Anne Marie Vinggaard, professor i toksokologi ved DTU Fødevareinstituttet, tidligere sagt til Videnskab.dk.

Det er skønt at komme ud i naturen, men friluftstøjet er ifølge Greenpeace fyldt med PFCer, der forurener miljøet og ender i vores mad - og i sidste ende vores kroppe. (Foto: Polfoto)
Det er skønt at komme ud i naturen, men friluftstøjet er ifølge Greenpeace fyldt med PFCer, der forurener miljøet og ender i vores mad - og i sidste ende vores kroppe. (Foto: Polfoto)

Vil være PFC-fri om fire år
Med undersøgelsen slår Greenpeace et slag for, at brugen af alle PFCer - også dem man endnu ikke ved om har skadelig virkninger - indstilles.

- De opholder sig lang tid i naturen, fordi de er svært nedbrydelige, så det, vi lukker ud nu, findes også i naturen om 10-20-30 år. Hvis vi om 10 år finder ud af, at den og den PFC også er sundhedsskadelig, så har vi allerede et problem, for så er det allerede ledt ud i naturen i store mængder, siger Sune Scheller fra Greenpeace.

The North Face, der er en af de største producenter af friluftstøj og -udstyr i verden, forklarer til Ekstra Bladet, at virksomheden går meget op i at minimere brugen af PFCer.

'Vi minimerer brugen af PFCer i vores produkter. Ønsket om at dele vores passion for naturen er katalysatoren bag alt, hvad vi gør som virksomhed og også grunden til, at vi arbejder for at håndtere vores produkter og aktiviteter på en ansvarlig måde,' lyder det fra en talsmand for firmaet i en mail til Ekstra Bladet, hvor det også fremgår, at The North Face har sat sig en målsætning om, at deres produkter skal være PFC-fri i 2020.

PFCer findes ikke kun i frilufstøj, men blandt andet også i teflon-produkter, fødevareindpakning, maling og meget andet.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen