Ditte og Poul i chok: Vi skal ikke bo i Randers!

Småt, men godt: For beboerne på det lille plejehjem Aldershvile har kommunens spareplaner givet søvnløse nætter

Poul Ahm 94 og hans kone Ditte Ahm på 84 år. De har i mange år avlet kaniner til slagtning. De bor sammen og vil ikke væk fra Aldershvile Plejehjem.

- Det er jo her i området, vi kender folk. Vi kan sket ikke overskue, at komme væk herfra, fortæller 84-årige Ditte Ahm her med sin mand Poul i deres lejlighed. De har to værelser, fordi de bor sammen som ægtepar. Foto: Ernst van Norde
Poul Ahm 94 og hans kone Ditte Ahm på 84 år. De har i mange år avlet kaniner til slagtning. De bor sammen og vil ikke væk fra Aldershvile Plejehjem. - Det er jo her i området, vi kender folk. Vi kan sket ikke overskue, at komme væk herfra, fortæller 84-årige Ditte Ahm her med sin mand Poul i deres lejlighed. De har to værelser, fordi de bor sammen som ægtepar. Foto: Ernst van Norde
Følg Samfund

Skærekagen er serveret og kaffen hældt op, men selvom dagens højdepunkt på plejehjemmet Aldershvile bliver serveret med den kendte duft af skoldhed mokka og et ekstra tykt lag glasur, så hænger hovederne alligevel omkring bordet her i Havndal.

Der skal spares i Randers Kommune. Og politikerne har fået øje på det lille plejehjem i kommunens nordøstlige udkant, hvor 19 aldrende beboere har deres liv og levned. Planen er enkel. Plejehjemmet nedlægges – og beboerne flyttes til et eller flere af de store plejehjem i Randers.

Det lyder rationelt – og der er da også næsten en million kroner at spare om året. Der er bare et stort problem. Beboerne har ikke tænkt sig at flytte.

– Nej, det er helt sikkert, at vi ikke skal til Randers. Det ville aldrig gå. Hvad skulle vi dog inde i byen? Vi kender ingen. Når vi går tur her, så hilser folk på os. Det vil de ikke gøre i Randers, lyder det fra 84-årige Ditte Ahm, der sidder sammen med sin mand Poul, der er 94 år.

Her i april har ægteparret været gift i 65 år, og festen blev holdt i ’Lysthuset’ – et stort, rummeligt fælleslokale her på plejehjemmet.

Centerleder Merethe Jacobsen sørger for at plejehjemmets 19 beboere har alt, hvad de skal bruge af pleje og hjælp.
Centerleder Merethe Jacobsen sørger for at plejehjemmets 19 beboere har alt, hvad de skal bruge af pleje og hjælp.
 

Det tidligere kaninavler-par fra en lille ejendom i området fortæller lystigt om den tid, hvor de kun havde sølle to kaniner, der dog hurtigt blev til 300. Og sådan gik det.

Igennem årene er hundredvis af kaniner kørt til slagtning. For sådan gjorde man dengang – spiste kaniner.

– De var så sjove. De kunne gå ude på lucerne-marken om dagen, og så kom de selv ind om aftenen. Det var særligt en, der var speciel. Den ventede altid på mig. Når jeg kom hjem, så slog den et spjæt med bagbenene og ville op, fortæller Poul med et vemodigt smil.

Lyn i øjnene
Men selvom de gamle dage på kaninavler-gården får smilene frem, så får både Poul og Ditte lyn i øjnene, når snakken falder på plejehjemmets fremtid.

– Det er vores hjem, de vil lukke. Det siger vi nej til. Og kan de ikke forstå det, så må vi tage borgmesteren i vingebenet, lyder det fra Ditte Ahm, der dog kort efter lyser op i et smittende grin, da en af de ansatte driller hende med, at hun nu har chancen for at blive næste uges side-9-pige i Ekstra Bladet.

De små plejehjem lukker

Det er ikke kun plejehjemmet Aldershvile i Havndal, der er på vej til at lukke.

Nina Bruun, konsulent i Ældresagen, oplyser, at det er en landsdækkende tendens.

– Det er en udvikling, der sker over hele landet. De små lukker, og de store bliver større, fortæller hun.

Hos Ældresagen er man ikke blind for, at den nuværende omlægning også rummer fordele – ud over at driften er billigere.

– De ældre får mere tidssvarende boliger, og der bliver bedre arbejdsforhold for personalet.

– Men det rummer også nogle alvorlige udfordringer. Det betyder meget for mange ældre at kunne blive i lokalområdet.

– Og det går altså ikke, hvis de føler sig tvunget til at flytte, fortæller Nina Bruun.

Hun opfordrer politikerne til at gå i dialog med de ældre:

– Man kan klare mange problemer ved at lytte og give de ældre medindflydelse.

Forhenværende hesteavler 64-årige Henning Jensen er en ung mand på plejehjemmet. En række blodpropper gjorde ham så svækket, at han måtte flytte ind på Aldershvile.
Forhenværende hesteavler 64-årige Henning Jensen er en ung mand på plejehjemmet. En række blodpropper gjorde ham så svækket, at han måtte flytte ind på Aldershvile.
 

Passer ikke til plejekrævende beboere
En af Aldershviles yngste er 64-årige Henning Jensen. Han har i mange år avlet nordbagger og varmblodsheste på en gård kun tre kilometer fra Havndal.

– Jeg har haft med heste at gøre hele mit liv. Jeg har endda leveret to varmblods til Kongehuset. Til gardehusarerne, fortæller han stolt.

Pludselig en dag ændrede alt sig. Han blev ramt af en blodprop. Ja, faktisk en række. To i hjernen og fire i hjertet.

Ambulancen måtte først den lange vej helt til Randers. For blot at konstatere, at han skulle videre til sygehuset i Aarhus. Henning blev aldrig den samme igen.

– Men jeg var heldig, at jeg overlevede, fortæller han.

Elna Thomsen på 83 år kom på plejehjem, da hun mistede sin mand. Hele livet havde de drevet et landbrug sammen på deres gård ved Klattrup lidt udenfor Havndal.
Elna Thomsen på 83 år kom på plejehjem, da hun mistede sin mand. Hele livet havde de drevet et landbrug sammen på deres gård ved Klattrup lidt udenfor Havndal.

Små lejligheder
Henning har som de fleste andre en lejlighed med kun et rum. Og det er netop et af problemerne ved Aldershvile i Havndal. Lejlighederne er små. Hvilket er et problem for alle, hvis beboerne er meget plejekrævende, og der skal være plads til både udstyr og personale.

– Jeg synes nu, pladsen er fin nok. Jeg har ikke brug for mere. Og jeg er rigtig glad for at bo her. Min søster og hendes børn bor jo her i området, og de besøger mig tit. Det betyder meget. Det er et godt sted at bo – nu det ikke kan være anderledes. Jeg vil meget nødigt herfra, siger han.

Hestene er solgt for længst, gården ligeså. Men i hans hjem på Aldershvile hænger hans firbenede livsprojekt på flere billeder. Selv et keramisk ur er udformet som en hest.

– Men Henning! Vi har ingen kaniner længere, og du har ingen heste. Sådan går det, lyder det lidt senere fra Poul i kaffestuen.

Og ja. Sådan går det. Og nu går turen så til Randers – måske.

74-årige Grethe Jensen er glad for de trygge rammer i Aldershvile. Hun klarer det meste selv, men har brug for fællesskabet med personale og de andre beboere. Grethe har boet på Aldershvile i snart to år. Foto: Ernst van Norde
74-årige Grethe Jensen er glad for de trygge rammer i Aldershvile. Hun klarer det meste selv, men har brug for fællesskabet med personale og de andre beboere. Grethe har boet på Aldershvile i snart to år. Foto: Ernst van Norde

Vi skal yde det bedste
Formanden for Omsorgsudvalget i Randers Kommune, Fatma Cetinkaya fra Socialdemokratiet, har fuld forståelse for den frustration, beboerne i det lukningstruede plejehjem i Havndal har.

– Jeg kan sagtens forstå dem. Også at de er meget knyttet til lokalområdet.

– Men jeg tænker også, at er man så plejekrævende, at man er bundet til sin bolig, så er der ikke så meget kontakt med lokalsamfundet mere. Og jeg synes, at første prioritet må være, at vi yder den bedste pleje, og det kan vi ofte gøre bedre på et større plejehjem, hvor der for eksempel er speciale i demens, siger formanden, der påpeger, at der vil blive taget alle mulige menneskelige hensyn.

Den endelige beslutning om plejehjemmets fremtid bliver formentlig truffet på næste byrådsmøde i Randers 10. december.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind