Djurs Sommerland i modvind: ’Jeres forlystelser er racistiske’

’Hottentot-karrusellen’ og ’Kannibal-gryderne’ kritiseres for at være diskriminerende. Det ødelægger vores børns selvbillede, siger mand bag underskriftindsamling

Det er især to forlystelser fra Djurs Sommerland-afdelingen 'Afrikaland', som kritiseres for at være racistiske. (Foto: Polfoto)
Det er især to forlystelser fra Djurs Sommerland-afdelingen 'Afrikaland', som kritiseres for at være racistiske. (Foto: Polfoto)

Det er dybt racistisk, at Djurs Sommerland har forlystelser som ’Hottentot Karusellen' og ’Kannibal Gryderne’.

Det mener Josef W. Nielsen, som er formand for organisationen African Empowerment Center Denmark.

Han står sammen med ’Everyday Racism Project DK’ bag en underskriftindsamling, som vil have den østjyske forlystelsespark til at droppe de racistiske forlystelser i Afrika-land, som er en af flere ’lande’ i Djurs Sommerland.

Pippi refererer til sin far som Samfund 'Negerkonge' tages ud af nye udgaver af Pippi

- Det svarer lidt til, at man laver en ’jødepark’ med forlystelser, hvor man kan se jøder med lange næser i beskidt KZ-tøj, som de havde på i koncentrationslejrene. Det ville de fleste finde kritisabelt, siger Josef W. Nielsen til ekstrabladet.dk.

Han forklarer, at de kritiserer forlystelserne, fordi der er en stor fare for, at det ødelægger selvbilledet for børn med anden etnisk baggrund.

- Der er en høj selvmordsrate, og den vil vi gøre alt for at få ned. Vi vil gerne beskytte børnene, som bliver bombarderet med billeder, der udstiller dem som dummere, grimmere og ’eksotiske’, siger Josef W. Nielsen.

Djurs Sommerland har eksisteret siden 1981, og Afrikaland blev etableret i 1993. hvorfor er det først nu, kritikken kommer?

- Man kan sidestille det lidt med modebladene, hvor folk efterhånden reagerer på modellerne, der bliver tyndere og tyndere. Og desuden er vi en ny organisation, så vi tager lige en ting ad gangen, siger Josef W. Nielsen.

  Kaffersejleren findes også i Danmark og den er meget sjælden. (PR Foto). Samfund Fugl får nyt navn: Nu er det slut med negerfinken i Sverige

Men er det ikke en vigtig del af historien, at der før i tiden har været sådan et syn på Afrika?

- Jo, men hvis man gentager det på den måde, så risikerer man også, at historien gentager sig selv. Der vil altid være modstand mod noget nyt, så vi må jo tage de knubs, det fører med sig, siger Josef W. Nielsen. Han mener ikke, der ville være tvivl om, hvorvidt det var diskriminerende, hvis det var ’hvide børn’, der blev diskrimneret.

nationen Svensk skole forbyder krænkende farver til karneval

- Hvis man for eksempel lavede et ’fede-land’, ville folk jo straks sige fra. Men så snart, der ikke er hvide mennesker involveret, er det ikke længere så ’obvious’. Men det kan vi ikke forvente at børn kan navigere rundt i, så det er derfor vi reagerer som organisation og forældre, siger formanden.

Hos Djurs Sommerland beklager den administrerende direktør, Henrik B. Nielsen, hvis deres forlystelser har fornærmet nogen.

Henrik B. Nielsen, administrerende direktør for Djurs Sommerland, beklager, hvis forlystelserne har fornærmet nogen. (Foto: Polfoto)
Henrik B. Nielsen, administrerende direktør for Djurs Sommerland, beklager, hvis forlystelserne har fornærmet nogen. (Foto: Polfoto)
 

- Vi har ikke til hensigt at støde nogen, så hvis det er sket, skal vi selvfølgelig beklage det. Men vi har eksisteret i mange år, så den her kritik kommer lidt som en overraskelse, siger Henrik B. Nielsen til ekstrabladet.dk.

Han mener dog ikke umiddelbart, at kritikken får konsekvenser for forlystelserne i Afrika-Land.

- Det gør det ikke. Men vi lytter. Og det gælder i øvrigt al kritik, der skulle komme af Djurs Sommerland, siger den administrerende direktør.

Josef W. Nielsen mener dog ikke, at det er nok at beklage.

Samfund TV: Hollandsk julemand beskyldt for racisme

- Det er lidt som hvis en voldtægtsmand undskylder med, at han havde gode intentioner. I hans tilfælde var det at få sex. Det er det, jeg opponerer mod. Tendensen til, at man kan sige ’hvis hensigten er god, er det i orden’, siger han.

Han mener dog ikke, at Djurs Sommerland behøver at lukke hverken hele parken eller dele af den, for at komme kritikken i møde.

Astrid Lindgren tog selv afstand fra racismeanklagerne i 1970. (Foto: Klaus Gottfredsen/Polfoto) Samfund Astrid Lindgren fortrød 'negerkonge'

- Man kunne i stedet prøve at gentænke temaerne, og droppe det med at have et 'Mexico-land', et ’Afrika-land’, et ’pirat-land’, og lignende, siger han.

Underskriftindsamlingen ’Djurs Sommerland! Afskaf jeres racistiske ”Hottentotkarrusel”!’ har siden oprettelsen i skrivende stund høstet 853 underskrifter.

Efterfølgende er den modsvarende indsamling blevet oprettet, som indtil nu har fået 6197 underskrifter.

 

1 af 2 'Hottentot Karrusellen' er en af de forlystelser, som ifølge Josef W. Nielsen ødelægger børns selvbillede (Foto: Djurs Sommerland)
2 af 2 Det er især to forlystelser fra Djurs Sommerland-afdelingen 'Afrikaland', som kritiseres for at være racistiske. (Foto: Polfoto)
243 kommentarer
Vis kommentarer