DMI advarer: Her er der risiko for skybrud

En meget varm dag bliver afsluttet med torden og en god portion regn

Sådan bliver vejret i dag. (Video: DMI)

Netop som danskerne igen har vænnet sig til, at vi får lidt varmere temperaturer, får vi - nærmest bogstaveligt - en spand koldt vand i hovedet igen.

Tirsdag eftermiddag og aften er der nemlig risiko for, at landet kan blive ramt af skybrud flere steder, lyder varslen fra DMI.

- Det hænger sammen med, at vi har en koldfront hængende ude over Nordsøen, som trækker ind over Danmark i eftermiddag og aften med regn- og tordenbyger. Og når vi har torden er det ikke så sjældent, at der kan være lokale skybrud involveret, siger Jørn Thomsen, vagthavende meteorolog hos DMI, til Ekstra Bladet.

- Det kommer ind fra sydvest fra klokken 15, og så varer det til midnatstid, siger meteorologen.

Uvejret rammer i første omgang det sydvestlige Danmark, hvorefter det langsomt bevæger sig østover, hvorefter det sydøstlige og nordlige Danmark bliver ramt senere på dagen.

Se også: Derfor er årets badevand helt perfekt

I første omgang gjaldt DMI's varsel for hele landet med undtagelse af Vestjylland, Læsø, hovedstadsområdet og Bornholm, men varslet er siden blevet udvidet til også at gælde for hovedstadsområdet sent på aftenen.

Behersket intensitet
Tirsdagens uvejr ser dog foreløbig ikke ud til at blive lige så voldsomt som det, store dele af landet blev ramt af forrige weekend.

- Det er tordenbyger, som er lidt kraftige, og så kan vi så ramme kriteriet for skybrud, som er 15 mm på en halv time, og det kan ikke udelukkes, at det kan ske nogen steder. Men det er ikke en dramatisk situation. Det er sådan set en forholdsvis banal sommer-koldfrontspassage, vi har med at gøre, siger meteorologen, der dog understreger, at DMI har pligt til at varsle, når der er risiko for skybrud.

Der er derfor ikke grund til at frygte kraftig regn med op mod 50 millimeter regn.

- Det mest almindelige vil blive omkring 10 millimeter, og så er der nogle steder, der måske kan komme 20 eller op til 25 millimeter. Så jeg vil kalde det banale skybrud, griner Jørn Thomsen.

Generelt varmere vejr
Inden tordenvejret vælter ind over landet, vil de fleste nok opleve dagen som særdeles varm.

- Vi får op til 27-28 grader i løbet af dagen som det mest almindelige, hvor det kan blive lidt køligere ved kyster med pålandsvind. Så det bliver en rigtig varm dag, og måske også lidt lummert, siger meteorologen.

DMI forventer, at de højeste temperaturer kommer på Lolland.

Efter koldfronten har passeret, skal vejret lige bruge en enkelt dag til at komme sig, inden vi atter får varmere temperaturer.

- Det bliver lidt køligt onsdag efter denne her frontpassage med omkring 18-23 grader med lidt sol og kun lokale byger, siger han.

Torsdag og fredag bliver det igen lidt varmere med op til 28 grader fredag.

- Derefter kan det måske igen gå galt fredag aften og natten til lørdag med regn- og tordenbyger. Så det er ikke en stabil varme, vi har, men derimod varme, der tilføres, og så bliver afløst af koldfronter, der passerer, siger han.

Se her, hvordan du sikrer huset mod skader under skybrud.
Sådan sikrer du huset mod skybrudsskader.

41 kommentarer
Vis kommentarer