DMI advarer: Her kommer der isslag og sne

Det kolde vejr bliver stille og roligt afløst af lidt højere temperaturer med blandet nedbør

Har du billeder eller video af vejret, så send dem til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224.

Efter to dage med særdeles koldt vejr, er temperaturen lørdag morgen steget en anelse landet over.

Sammen med de højere temperaturer følger dog lidt nedbør, og det har nu fået DMI til at udsende et varsel om voldsomt vejr i den sydlige og østlige del af landet med undtagelse af Bornholm.

Der er nemlig fare for, at der kan falde let isslag på udsatte steder.

- Der er allerede isslag nu i det sønderjyske, og der har været i Jylland flere steder i nat. Og her i morgen- og formiddagstimerne er det primært i Sønderjylland, den nordlige del af Fyn og Nordvestsjælland, at der kan komme isslag, siger Steen Rasmussen, vagthavende meteorolog ved DMI, til Ekstra Bladet.

Bil fuldstændig dækket af is. Foto: Pia Hautop
Bil fuldstændig dækket af is. Foto: Pia Hautop
 

Mix af sne og isslag
I de tidlige morgentimer er der flere steder i landet faldet lette mængder sne, og det er det, der senere kan blive afløst af isslag.

- Isslaget breder sig mod sydøst stille og roligt i løbet af dagen. Men det er ikke store mængder, vi snakker om, og det er ikke alle, der kommer til at opleve det. Så det bliver et mix mellem sne og stedvis isslag, forklarer meteorologen.

Flere af landets kommuner og politikredse har derfor også advaret mod de glatte veje, man kan opleve rundt omkring.

DMIs varsel er for Jylland og den nordlige del af Fyn gældende frem til klokken 9, mens det for det nordlige Sjælland og Sydfyn er gældende fra klokken 8 til klokken 12. For Sydsjælland, Lolland-Falster og Stevns ventes der først at kunne falde isslag mellem klokken 12 og 15.

Årets første lørdag byder på en blanding af sne og stedvis isslag rundt omkring i landet. Arkivfoto: POLFOTO
Årets første lørdag byder på en blanding af sne og stedvis isslag rundt omkring i landet. Arkivfoto: POLFOTO
 

Isslaget bevæger sig østover, fordi der er varmere vejr, der presser sig på fra vest og dermed skaber den drilske nedbør.

- Der kommer lidt varmere luft ind over jordoverfladen, og det betyder, at den sne, der kommer ovenfra, smelter en overgang, hvorefter den kommer igennem noget frost til sidst, og så lægger det sig som isslag, fordi det bliver underkølet, siger Steen Rasmussen.

Fortsat snefald
Mens temperaturen i det nordlige Jylland er kravlet et godt stykke over frysepunktet, forbliver temperaturen lige under eller omkring frysepunktet i den østlige del af landet, og det betyder, at der blandt andet på Østsjælland ventes at falde en smule sne i løbet af dagen.

- Der vil i hvert fald fortsætte med at komme nedbør til ud på eftermiddagen, og så vil det trække ud mod Bornholm i aften, siger han.

Han fortæller, at de kommende dage vil byde på lidt blandet vejr, hvor den smule nedbør, der kommer, vil falde enten som regn, sne eller slud, og at temperaturen vil holde sig lige omkring frysepunktet. Først onsdag vil temperaturen igen være over frysepunktet alle steder.

Har du billeder eller video af vejret, så send dem til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224.

26 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere