DMI advarer inden kuldechok: Det her må du ALDRIG gøre

I næste uge rammer den sibiriske kulde Danmark med ned til minus 10 grader. Nu advarer DMI om det vilde vejr og beder danskerne om at tage deres forholdsregler

Vinter med sne og kulde på vek. Mand lufter sin hund i Isenvad ved Ikast Foto: Ole Lind Ritzau/Scanpix
Vinter med sne og kulde på vek. Mand lufter sin hund i Isenvad ved Ikast Foto: Ole Lind Ritzau/Scanpix

Hvis du tror, at det milde forårsvejr er ved at være på vej, så tager du grueligt fejl.

I weekenden og næste uge bliver det nemlig koldt. Meget koldt.

Ifølge DMI's prognoser vil temperaturerne tage et kraftigt dyk de kommende dage.

I dagtimerne vil temperaturerne nå ned omkring tre og fem minusgrader, mens de i nattetimerne vil blive endnu lavere.

- Både i weekenden og i næste uge bliver det rigtig koldt. Vi får sibirisk kulde fra nordøst, som rammer i starten af næste uge, og der vil komme en masse kold og tør luft ned over os. Når den kolde luft bevæger sig hen over Østersøen, så bliver der dannet snebyger, og det gør vejret dramatisk. Her ligger Bornholm især i skudlinjen, og de kan risikere at få meget sne og kraftig vind. Derfor har vi også sendt et varsel ud om farligt vejr, siger Henning Gisselø, der er vagthavende meteorolog hos DMI, til Ekstra Bladet.

- I morgen (lørdag, red.) er den sidste dag, hvor der kommer til at være over nul grader i dagtimerne. Både temperaturerne om natten og om dagen kommer under 0 grader søndag og i næste uge, og flere steder vil det bliver helt ned til minus 10 grader, tilføjer han.

Det bliver rigtig koldt de næste dage. Foto: Arkivfoto
Det bliver rigtig koldt de næste dage. Foto: Arkivfoto

Vil føles som minus 15
Ifølge Henning Gisselø vil temperaturerne dog kunne føles langt koldere end minus 10 grader.

- Det kan mange steder føles endnu koldere og helt ned til minus 15 grader. Det kommer til at blæse med kold vind, og derfor vil mange komme til at have en oplevelse af, at det er langt koldere, end det egentligt er.

Når temperaturerne er på minus 10 grader, så er der ifølge Henning Gilsselø tale om potentielt farligt vejr, og man skal derfor tage sine forholdsregler, hvis man bevæger sig ud.

- Først og fremmest skal man tænke sig om og bevare sin sunde fornuft, for den kommer man langt med. Når det er så koldt, så skal man klæde sig ordentligt, for det kolde vejr kan være farligt. Vejret de kommende dage bliver højst sandsynligt det koldeste, vi kommer til at se denne vinter, og overraskelsen over kulden, hvis man ikke er forberedt på den og kun har en efterårsjakke på, er ikke for sjov, siger han og fortsætter.

- Man må heller aldrig lægge sig til at sove udenfor, når det er så koldt, for det kan være livsfarligt. Og så skal man selvfølgelig passe på istapper og glatte veje, når man bevæger sig ud.

Henning Gisselø påpeger samtidig, at man især skal være opmærksom, hvis man skal ud og køre i bil i bestemte dele af landet de næste dage.

- Man skal holde øje med vejrforholdene i forhold til trafikken. Hvis man befinder sig på Bornholm for eksempel, hvor der kommer store mængder sne og snefygning, så skal man være opmærksom, hvis man kører i bestemte områder, for der kan være risiko for, at man kører fast, siger han og understreger, at det er en god idé at have et ekstra tæppe med i bilen, hvis uheldet skulle være ude.

1 af 3 Foto: Ernst Van Norde Ritzau/Scanpix
2 af 3 Det bliver koldt. Rigtig koldt! Foto: Finn Frandsen
3 af 3 Vinter med sne og kulde på vek. Mand lufter sin hund i Isenvad ved Ikast Foto: Ole Lind Ritzau/Scanpix
273 kommentarer
Vis kommentarer