DMI advarer om voldsomt vejr: Her rammer skybrud og tordenvejr

DMI advarer mandag om skybrud flere steder i landet

Se dagens vejrudsigt her

Hvis du troede, at sommervejret og de lune temperaturer var kommet for at blive, så kan du desværre godt tro om igen.

Mandag formiddag har DMI nemlig udsendt et varsel om skybrud, torden og kraftige vindstød flere steder i landet.

Varslet gælder for Midt- og Vestjylland, Nordjylland, Sydfyn, Djursland, Odder, Silkeborg, Aarhus, Samsø, Kerteminde, Nyborg, Odense, Vejle, Middelfart, Assens, Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern.

Til Ekstra Bladet fortæller Mette Wagner, der er vagthavende meteorolog hos DMI, at årets første skydbrud omkring klokken 11.30 officielt har ramt landet.

- Det er sådan, at der er et lavtryk over Nordsøen, hvor der også ligger en frontzone med torden. Tordenbygerne er så kraftige, at de indeholder lokale skybrud med over 15 mm regn på en halv time. Der er allerede lokaliseret den mængde regn i Tønder, og derfor har vi haft årets første skybrud, siger hun.

Flere skybrud på vej
Ifølge Mette Wagner kan danskerne dog forvente mange flere lokale skybrud de næste timer.

- Der er mange tordenbyger over landet lige nu, og de bevæger sig langsomt mod nord og nordøst, og lige nu er bygerne også på vej mod Fyn. Så vi får højst sandsynligt skybrud endnu flere steder de næste timer, siger hun.

Omkring klokken 10 mandag formiddag ramte det voldsomme vejr Sønderjylland, og derfor advarede Sydjyllands Politi om risiko for vand på kørebanen omkring Skærbæk. DMI har også allerede registreret flere lynnedslag i netop det område.

Sjælland skånet
Ifølge Mette Wagner ser det ikke ud til, at der vil komme skybrud på Sjælland. Regn slipper de dog ikke helt for.

- Jeg kan ikke garantere, at skybruddet ikke rammer på Sjælland. Men lige nu gælder varslet primært Fyn og Jylland. Der vil også komme regn på Sjælland, men lige nu ser det ikke ud til, at det bliver ligeså voldsomt som andre steder i landet, men vi følger selvfølgelig situationen tæt og ændrer varslet løbende.

Mette Wagner fortæller, at det voldsomme vejr vil medføre et klart temperaturskifte flere steder i landet.

- I aftentimerne vil frontzonen bevæge sig mere og mere mod nord, og vi vil få opklaring fra syd. I de områder, der bliver ramt af frontzonen, vil vi se et drastisk temperaturfald. Temperaturerne vil ligge på omkring otte-ni grader, de steder, hvor det regner mest. Når frontzonen passerer vil vi få varmere vejr igen, siger hun.

Gode råd: Sådan sikrer du dig bedst mod skybrud

De kraftige regnmængder ved et skybrud påvirker kloaksystemerne, vejnettet og den kollektive trafik. Det kan give problemer med forsyningen af el, vand og varme, it-tjenester og telefonnettet. Hvis du har en kælder, er der risiko for, at den kan blive oversvømmet. Men du kan med få, enkle forholdsregler forebygge de værste skader.
 

  • Vær klar. Sørg for at have kraftig afdækningsplast og sandsække ved hånden, så du kan dække gulvafløb og toilet, hvis det bliver nødvendigt
  • Luk af og dæk til. Luk vinduer og døre og sørg for, at alle åbninger udadtil er dækket til med sandsække eller lignende
  • Led vandet væk. Tjek, at udendørs afløb, riste og tagrender ikke er tilstoppede, og grav evt. render rundt om huset
  • Hold ind. Store mængder vand gør vejene usikre. Hold ind til siden, hvis du er bilist og bliver fanget i et skybrud
  • Undgå kontakt. Opstigende kloakvand kan være sundhedsskadeligt

Kilde: brs.dk

Ifølge DMI gør vejret, at man skal være særlig opmærksom, hvis man bevæger sig ud i løbet af mandagen. Tordenvejret medfører nemlig fare for lynbrande og risiko for nedbrud af elektriske systemer, mens skybruddet kan skabe oversvømmelser i lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre og medføre, at der kommer vand på kørebaner, viadukter og nedsat sigtbarhed.

På DMI's radar fremgår det, at regnvejret lige nu bevæger sig op over Sønderjylland, hvor der ligeledes er registreret en lang række lynnedslag.

DMI advarer om skybrud flere steder i landet. Foto: Anita Graversen
DMI advarer om skybrud flere steder i landet. Foto: Anita Graversen
 

På hjemmesiden bolighed.dk kan du tjekke, om din bolig er i farezonen for at blive oversvømmet under skybruddet.

30 kommentarer
Vis kommentarer