DMI advarer: Voldsomt vejr breder sig hurtigt

Morgen-trafikanter skal forberede sig på snefygning og risiko for isslag

Pas på, når du kører på arbejde mandag morgen. Foto: Per Rasmussen
Pas på, når du kører på arbejde mandag morgen. Foto: Per Rasmussen
Følg Samfund

Det kan være en god idé at sætte ekstra god tid af til at komme på arbejde mandag morgen.

DMI har udsendt varsel om, at danskerne skal forvente  'voldsomt vejr' og snefygning over hele landet, og at der er risiko for isslag. DMI advarer om, at udsatte veje kan blive lukket, at der kan være snedriver, og at den kollektive trafik også kan blive påvirket.

- Hele landet får sne, men ikke i voldsomme mængder. Temperaturerne vil ligge lige under frysepunktet, og samtidig vil vi få en tiltagende vind fra sydøst, og så begynder det jo at fyge, siger Lars Henriksen, vagthavende hos DMI, til Ekstra Bladet.

Slagmark mandag
Danmark har de seneste dage oplevet en sibirisk kulde. Den vil nu blive erstattet af en mildere vind fra syd, og det er det skifte, der gør det danske vejr til en slagmark mandag.

Lige nu ser det ud til, at det nordlige Jylland får mest sne - op til ti centimeter - mens resten af landet vil få omkring to-tre centimeter. På grund af vinden vil luften være ekstra kold, og det vil føles som omkring syv-otte graders frost.

- Når man står op, vil man i den sydvestlige del af landet stå op til snevejr. Det breder sig meget hurtigt i morgentimerne mod nordøst. Sådan ved klokken otte-ni stykker er en større del af landet berørt af det her snevejr, siger Lars Henriksen.

Gul er varslet for 'voldsomt vejr'. Foto: Screendump fra DMI
Gul er varslet for 'voldsomt vejr'. Foto: Screendump fra DMI
 

Her er de lokale varsler

Ifølge DMI's varsler vil snefygningen begynde allerede i nat.

Klokken tre starter varslet for Fyn, Lolland Falster, Sydvestjylland, Sønderjylland, Næstved, Vordingborg, Slagelse, Kolding og Bornholm.

Klokken seks er varslet udvidet til følgende områder: København og Nordsjælland, Nordvestsjælland, Midtsjælland, Stevns, Billund, Djursland, Odder, Århus NV (Kronjylland), Sydøstjylland, Silkeborg, Aarhus, Samsø, Vestjylland, Faxe, Sorø, Fredericia, Vejle, Herning, Ikast-Brande og Viborg.

Klokken 10 er Nordjylland også med: Nordjylland, Thy og Mors og Skive.

Ifølge Lars Henriksen er det svært at forudsige helt præcist, om og hvor der vil blive dannet isslag, og derfor har DMI kun udsendt et 'risiko-varsel'. Men hvis det kommer, kan det være farligt.

- Isslag dannes, når underafkølede dråber rammer vejen. Det lyder underligt, men vand kan godt være flydende, selv om temperaturen er under nul. Når det så rammer en fast overflade som en vej, bliver det til is med det samme, og vejen forvandler sig til en skøjtebane.

- Derfor er det vigtigt at køre efter forholdene.

Det er primært i den syd- og sydvestlige del af landet, der er i risiko for at blive ramt af isslag. ifølge Lars Henriksen kan det allerede starte i nat syd for Ringkjøbing fjord og så spredes til Sjælland.

Lokale risikovarsler for isslag

Fra klokken tre natten til mandag er der risiko for isslag i følgende områder: Fyn, Lolland Falster, Sydvestjylland, Sønderjylland, Næstved, Vordingborg, Slagelse og Kolding

Fra klokken 11 mandag udvides risikovarslet til disse steder: København og Nordsjælland, Nordvestsjælland, Midtsjælland, Stevns, Faxe og Sorø.

Lumsk uge
Vindene fra syd og sydøst bringer mildere vejr med sig, men det er ikke uden nye problemer.

- Det bliver en lumsk uge vejrmæssigt. I dagtimerne kommer vi op på temperaturer over frysepunktet, mens vi i nattetimerne vil komme under frysepunkterne, siger Lars Henriksen til Ritzau.

- Det betyder, at al den sne, som er faldet, kan smelte om dagen og fryse om natten. Så vi risikerer at få meget glatte veje. Det skal man virkelig være opmærksom på de kommende dage.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+