DMI: Derfor er vi uenige med norske kollegaer om uvejret

DMI truer med voldsomt vejr, mens norske yr.no umiddelbart ikke melder om det store. DMI forklarer hvorfor

Disse to billeder er taget med få timers mellemrum henholdsvis på Amager og lidt syd for Aarhus. Begge steder var der varslet kraftig regn, men forskellen var til at få øje på. LÆSERFOTOS
Disse to billeder er taget med få timers mellemrum henholdsvis på Amager og lidt syd for Aarhus. Begge steder var der varslet kraftig regn, men forskellen var til at få øje på. LÆSERFOTOS
Følg Samfund

Har du billeder eller video af regnvejret eller dine forberedelser til at modstå eventuelle oversvømmelser? Så send dem i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller i en mail til 1224@eb.dk.

Siden onsdag formiddag har DMI truet med, at hele landet kan blive ramt af kraftig regn og skybrud både torsdag og fredag.

Foreløbig er der ikke registreret skybrud, og den kraftige regn har været forbeholdt de 'heldige' få i blandt andet Østjylland og det sydvestlige Sjælland.

DMI fastholder, at der også i løbet af eftermiddagen og i aftentimerne kan komme kraftig regn og risiko for lokale skybrud.

Den melding står umiddelbart i skærende kontrast til DMI's norske kollegaer, yr.no, som i skrivende stund mener, at der blandt andet i Aalborg ikke skal falde så meget som en dråbe regn før tidligst fredag klokken 6.

Omvendt mener DMI, at der stadig kan falde massive mængder regn i området. Ekstra Bladet har derfor bedt DMI om en forklaring.

- Hvordan kan det være, at YR mener, at der ikke falder en dråbe i Aalborg, når DMI så at sige truer med bål og brand?

- Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man kigger på både yr.no, og for den sags skyld på DMI's eget byvejr. Vi kører jo hver vores prognoser, hvor nordmændene har en prognose, og vi har en anden prognose, så de kommer også med forskellige bud. Og så gør man det, at man stikker den store snabel ned i prognosen og kigger på en bestemt position, i dette tilfælde Aalborg, og så smækker man det op på hjemmesiden, som den viser for netop Aalborg, siger Janne Hansen, vagthavende meteorolog hos DMI, til Ekstra Bladet.

Hvis du synes det er slemt nu, så bare vent: Fremtidens uvejr bliver meget værre

Kan være rigtigt - eller helt forkert
Hun forklarer, at det på grund af situationen, der er over landet nu med mange byger, kan være svært at udpege præcis hvor regnen kommer, og hvis den prognose, som byvejret er baseret på, ikke har vurderet der kommer nedbør over Aalborg, vil det se ud som om der slet ikke kommer noget regn.

- Det betyder jo, at man kan have en dag med byger, hvor man kigger på en lokation, og så vil den hele dagen sige, at der ikke kommer noget nedbør. Og det kan være høvlende forkert, fordi der ligger et spor af byger hen over den givne lokation hele dagen. Men det kan også være helt korrekt, fordi det hele ligger fem kilometer øst for, for eksempel, forklarer meteorologen.

DMI om nattens nedbør: Her var de rigtig heldige!

Det er derfor vigtigt også at se på det store billede, når man ser på udsigterne for en bestemt lokation, understreger Janne Hansen. Det skyldes, at byudsigterne er genereret af en computer på baggrund af en enkelt model, mens en lands- eller regionaludsigt er baseret på flere prognoser, hvor en meteorolog har foretaget en vurdering.

- Især i en situation, som den vi står i nu, kan lokationsudsigterne ikke stå alene. Jeg kigger da også på byvejr fra tid til anden, men jeg læser dem altid sammen med vores regionaludsigter, fordi regionaludsigten er bearbejdet af en meteorolog, siger hun.

I nogle tilfælde er udsigterne for byer dog være pålidelige, lyder det fra meteorologen.

- I en situation, hvor man har en koldfront, der går igennem landet og det hele er plastret til i regn, så er de enkelte prognoser så godt som enige, og min vurdering vil selvfølgelig afspejle det, siger Janne Hansen.

Spejderleders opsang til Roskilde før uvejr: Stram bardunerne op!

Først usikkert - så meget regn
De kommende timer er det derfor også vanskeligt at bruge enten DMI's eller yr.no's byvejr, hvis man skal tro DMI's samlede prognoser.

- De næste timer kommer til at stå meget på bygevejr, og det er lige præcis derfor, det er så svært at forudsige, hvor det kommer, og hvor kraftigt det er. Pt. har jeg udsendt en risikomelding for kraftig regn og lokale skybrud fra Thorsminde og til Lolland stort set. Og det skyldes, at vi har de har byger, og de kan være rigtige kraftige. Men min og mine kollegaers vurdering er, at bygerne har været aftagende siden i nat, hvor der har været kraftig regn flere steder i den østlige del af Jylland, siger meteorologen.

Der er derfor ikke særlig stor sandsynlighed for, at der kommer kraftige byger resten af eftermiddagen. Til gengæld er der skruet op for sandsynligheden senere på dagen og fredag, selvom der altså stadig er usikkerhed om, hvor kraftigt det bliver forskellige steder.

- Efter klokken 17 og de næste 30 timer frem er der en meget stor risiko, og vi mener derfor, at det er sandsynligt, at der kan komme kraftig regn, og lokalt skybrud, i hele landet, siger hun.

Op til 50 millimeter - eller mere
DMI forventer, at der mellem klokken 17 torsdag og klokken 5 lørdag vil falde mellem 30 og 50 millimeter i hele landet.

- Der vil være meget store lokale variationer i disse nedbørsmængder, og der vil være steder i landet, hvor vi ikke får særlig meget. Og vi kan også risikere, at der er steder, hvor man får mere end 50 millimeter. Og det skyldes, at vi har de her meget kraftige byger, der er i en frontzone, som kommer til at ligge over landet fra en gang sidst på aftenen og i nat, siger Janne Hansen.

I modsætning til torsdag, hvor der har været meget vind i skyerne højde, er vejret mere stationært fredag, hvorfor det samme regnvejr kan blive hængende længe det samme sted og dermed give store mængder regn.

- Så i morgen er der derfor langt større sandsynlighed for, at vi oparbejder store mængder af nedbør, og dermed når vores kriterium for kraftig regn (som er mindst 24 millimeter regn på seks timer, red.), lyder det fra meteorologen.

Har du billeder eller video af regnvejret eller dine forberedelser til at modstå eventuelle oversvømmelser? Så send dem i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller i en mail til 1224@eb.dk.

De står tilbage og ligner idioter

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.