DMI med skræk-analyse: Så ringe bliver sommeren

En kølig forsommer i maj og juni efterfølges typisk af en kølig højsommer i juli og august, viser ny analyse fra DMI

Få Michael Scharlings analyse af de næste par måneders vejr her. (Video: Line Jensen

Indrømmet, det er ikke lige nyheden, man har lyst til at læse, når sommeren hidtil har været så grå og kold, som det har været tilfældet.

Men så kan man jo måske genoverveje, om man alligevel skulle bestille den rejse til udlandet.

For højsommeren i juli og august ser ikke ud til at blive en særlig varm en af slagsen - i hvert fald ikke hvis man har de statistiske briller på.

En ny analyse fra DMI viser således, at der er stor sammenhæng mellem temperaturen i forsommeren og temperaturen i højsommeren.

Og når maj og juni i gennemsnit har ligget på omkring kølige 11,3 grader, så vil man på baggrund af statistikken kunne opleve en gennemsnitstemperatur på omkring sølle 14,5°C de kommende to måneder.

Til sammenligning var det 17,2 grader sidste år.

- Man skal ikke miste håbet endnu. Men på den anden side skal man heller ikke forvente en sommer ligesom sidste år, siger klimatolog Mikael Scharling, der står bag analysen.

Han understreger samtidig, at der ikke er tale om nogen prognose, men at det udelukkende er statistik.

- Mine data går helt tilbage fra 1874 og frem til nu. På grafen kan man da se en rimelig stor spredning, men der er også en tydelig sammenhæng. At hvis forsommeren er kølig, så får vi også en kølig sommer. 

De blå punkter er middeltemperaturen for maj og juni mod middeltemperaturen for juli og august for årene 1874 til og med 2014. Den sorte linje er tendensen. (Kilde: DMI)
De blå punkter er middeltemperaturen for maj og juni mod middeltemperaturen for juli og august for årene 1874 til og med 2014. Den sorte linje er tendensen. (Kilde: DMI)

Håb endnu

Alt håb er dog ikke ude, forsikrer han.

- Der kan jo gemme sig en god periode med dejlig vejr. Så det betyder ikke, at der ikke kommer nogen sommer. Måske bliver det ikke så varmt, men der er også andre ting, der spiller ind. Hvis det regner hver dag, og det er varmt, så er det jo heller ikke nogen god sommer.

Han peger især på et fænomen, som er kan være forklaringen bag tallene.

- Danmark er jo et lille land, som er omgivet af hav. Og hvis du har koldt hav, som vi har haft nu grundet det kolde forår, så vil det også holde temperaturerne nede.

Det skal vi håbe på

Strømninger i atmosfæren kan dog også spille ind.

- Vinden kan både give varm eller kold luft frem til Danmark. F.eks. tilfører vind fra syd og øst typisk varme om sommeren, mens vind fra vest og nord leverer et køligere vejr. Og de strømningsmønstre kan overrule vores kolde hav, siger han.

Slutteligt skal det også nævnes, at der altid vil være undtagelser, som ikke følger statisikken. Dem skal vi nok håbe lidt på.

Eksempelvis endte juni i 1994 på blot 13,1 grader, men alligevel endte juli med at have et snit på hele 19,5 grader.

Lad os krydse fingre for en sådan gentagelse.

27 kommentarer
Vis kommentarer