DMI opruster: Klar til mere ekstremt vejr

DMI udvider sit beredskab og tilføjer nye områder der særlige 'farligt vejr-vagt' får ansvaret for

Se, hvordan flere steder blev oversvømmet under stormen Ingolf. TV: Local Eyes

I 2016 oprettede DMI en særligt farlig vejr-vagt, der har ansvaret for, at beredskabsmyndigheder og forsyningsselskaber i hovedstadsområdet bliver varslet op til 36 timer i forvejen, når ekstremt vejr er under opsejling.

Indtil nu har 'farlig vejr-vagten' haft ansvaret for at de relevantemyndigheder er blevet informeret om, hvor prognoserne forudser at skybrud, storme og lignende ekstreme vejrhændelser.

Indtil nu har ordningen været så succesfuld, at DMI nu tilføjer flere ansvarsområder til farlig vejr-vagten, der i fremtiden også skal varsle beredskabet om kraftigt snefald, isslag og fygning.

Det oplyser DMI i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet..

Stormen Ingolf skabte i oktober problemer med oversvømmelser omkring Roskilde. Foto: Anthon Unger
Stormen Ingolf skabte i oktober problemer med oversvømmelser omkring Roskilde. Foto: Anthon Unger
 

Millardregning
De store skybrud og storme der stadig oftere rammer Danmark og koster milliarder.

Ifølge forsikringsbranchen løb regningen efter det store skybrud der ramte København i juli 2011 op omegnen af 6 milliarder kroner.

Oprustningen på 'farligt vejr'-området betyder, at DMI stiller en særlig farligt vejr-vagt til rådighed ved storm, kraftig regn, skybrud, forhøjet vandstand og nu også kraftigt snefald, isslag og fygning.

Hurtigere reaktion
Det er klimaminister Lars Chr. Lilleholts håb, at oprustningen hos det meteorologiske institut kan være med til at mindske omkostningerne, når ekstreme vejrsituationer rammer:

- Ordningen her viser, at når vi øger dialogen og den faglige rådgivning, så stiger kvaliteten af beredskaberne og forsyningernes effektivitet under ekstreme vejrsituationer. I hele Danmark skal vi forberede os på en fremtid med mere ekstremt vejr, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ifølge pressemeddelelsen.

Og ifølge operationschef i Hovedstadens Beredskab, Mads Graversen, har farligt vejr-vagten haft en effekt:

- Vi har lært, at når vi samarbejder, bliver vi hurtigere og mere effektive til at løse opgaverne sammen under de ekstreme vejrforhold, siger Mads Graversen.

Den nye udvidede aftale trådte i kraft 1. januar 2018.

Sådan virker 'farligt vejr-vagt'

Meteorologen er i praksis omdrejningspunkt for dialogen med samarbejdspartnerne. Samarbejdet mellem parterne begynder op til 36 timer før vejrhændelsen alt efter hvilken vejrtype, der er udsigt til. Meteorologen indkalder til telefonmøder og sms’er løbende, når der er farligt vejr på vej til de områder, der er med i aftalen.

Meteorologen rådgiver samarbejdspartnerne, og de kommunikerer både før, under og efter vejrsituationen. 

Indtil videre er aftalen indgået hos forsyningsselskaberne BIOFOS, Frederiksberg Forsyning, HOFOR, KLAR Forsyning og NOVAFOS og de tilhørende kommuner og beredskaber.

Samarbejdspartnerne har evalueret ordningen fra 2017. Evalueringen konkluderer, at samarbejdspartnerne sparer tid og ressourcer i forbindelse med ekstreme vejrsituationer. Det skyldes, at de har mere nuanceret information til rådighed og som beslutningsstøtte, og derfor kan forberede, planlægge og koordinere indsatsen bedre.

Aftalen er nu i 2018 udvidet med kraftigt snefald, isslag og snefygning.

Kilde: DMI