DMI varsler forhøjet vandstand: Hold jer væk fra kysten

Vind af stormstyrke på den jyske vestkyst giver forhøjet vandstand for tredje gang i det nye år. Det rammer i denne omgang den nordsjællandske kyst

Onsdag den 2. januar 2019 var der forhøjet vandstand ved Roskilde Fjord i forbindelse med stormfloden, som ramte Danmark. Nu har beboere i området igen udsigt til oversvømmelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Onsdag den 2. januar 2019 var der forhøjet vandstand ved Roskilde Fjord i forbindelse med stormfloden, som ramte Danmark. Nu har beboere i området igen udsigt til oversvømmelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Beboere ved Roskilde Fjord og Isefjord kender efterhånden proceduren, når det kommer til forhøjet vandstand.

Området langs kysten bliver ofte oversvømmet, når kraftigt vejr rammer Danmark, og prognosen fra DMI siger, at vandstanden igen vil stige mandag formiddag.

- Vi forventer, at vandstanden kommer op omkring 110 og 145 centimeter mandag sidst på formiddagen, siger vagtchef hos DMI Henning Gisselø til Ekstra Bladet.

Det bliver tredje gang i det nye år, at Roskilde-området bliver sat under tryk på grund af forhøjet vandstand.

Kraftig vind
Tidligere lørdag varslede DMI om vindstød af stormstyrke, som vil ramme den jyske vestkyst søndag.

DMI varsler voldsomt vejr

- Det hele kommer sig af, at vi har et ret kraftigt lavtryk, som i morgen bevæger sig fra Norge og ned til Danmark.

- Den kraftige vind kommer søndag aften, og så bliver det ved med at blæse indtil mandag middag, hvor vores varsel hører op igen. Vinden gør også, at vi får forhøjet vandstand i Isefjord og Roskilde fjord, siger Henning Gisselø.

Det voldsomme vejr kan være farligt for personer, som befinder sig i områderne, og derfor opfordrer Henning Gisselø til, at man passer på sig selv.

- Det er jo altid farligt, når det blæser meget. Man kan risikere at få alt muligt i hovedet, og træer kan vælte.

- Med forhøjet vandstand kan det give nogle problemer, hvis man bor tæt på kystlinjen. Hvis man ikke gør det, så skal man generelt bare holde sig væk fra kystområder. Sund fornuft er altid godt, siger han.

Fortsætter til tirsdag
Vandstanden vil være forhøjet over DMI's varslingsgrænse fra tidligt mandag og resten af dagen.

- I løbet af tirsdag morgen vil det for alvor aftage med vandstanden, siger Henning Gisselø.

Det voldsomme vejr kommer altså primært til at ramme vestkysten og fjordene omkring Roskilde, men også resten af landet vil kunne mærke vejrforholdene.

- Det kommer også til at blæse i resten af landet, men ikke så meget at vi sender en varsel ud i første omgang, siger Henning Gisselø.