DMI: Vindstød af stormstyrke bringer uventet sne

Flere steder i landet kan blive ramt af snebyger natten til mandag. De opstår ifølge DMI på grund af de kolde temperaturer, som den kraftige vind sender ind over landet

Enkelte steder i Danmark kan man mandag risikere at vågne til at lag af sne. Foto: Kenneth Meyer
Enkelte steder i Danmark kan man mandag risikere at vågne til at lag af sne. Foto: Kenneth Meyer

Søndag aften og mandag morgen varsler DMI om vindstød af stormstyrke i Vestjylland.

Men det er ikke det eneste, der rammer den jyske vestkyst i nat. Vinden kan nemlig også sende snebyger ind over landet.

- I aften kommer der byger, og de byger, som kommer først på aftenen, er fortrinsvis med vand i. I løbet i natten kommer der byger i Vestjylland og i Østsjælland, som kan indeholde sne eller slud, siger vagtchef hos DMI Dan Nilsvall til Ekstra Bladet.

Vinden bringer sne
Mens den kraftige vind fortrinsvis rammer Vestjylland, kommer bygerne også til at ramme flere steder i landet.

- Det er kold luft, som kommer ned over landet i forbindelse med den kraftige vind, og det gør, at temperaturen falder ned til mellem frysepunktet og 3 graders varme, siger Dan Nilsvall.

Bygerne med sne og slud rammer meget lokalt og primært i Vestjylland og Nordøstsjælland. Der kan derfor være nogen, som får sne, mens andre steder kan gå helt fri.

Disse byger ventes at fortsætte op ad mandagen, hvor de dog ikke ventes at indeholde sne.

- I Nordøstsjælland er der mulighed for op mod en til to centimeter i løbet af natten. Men det er byger, så der vil være meget store lokale forskelle.

- Der kommer stadigvæk byger i løbet af dagen i morgen, og det er stadig de samme steder. Men temperaturen stiger, så det vil nærmere være slud, siger Dan Nilsvall.

I Vestjylland forventer DMI, at der maksimalt falder en enkelt centimeter sne, mens Nordøstsjælland kan få lidt mere. Natten til tirsdag er der dog en ny front på vej, som kan give mellem en og to centimeter sne i Jylland, fortæller Dan Nilsvall.

Farligt vejr
Snebygerne kommer lige i halen på den voldsomme vind, som vil ramme Vestjylland søndag aften. Det er dog ikke kun sne, som vinden bringer med sig. Den giver nemlig også forhøjet vandstand flere steder i landet.

Særligt Roskilde Fjord og Isefjord ved den nordsjællandske kyst vil blive ramt af vandmasserne, og beboere i området er allerede begyndt at forberede sig på oversvømmelserne.

Læs mere om det her:

Hovedstadens Beredskab bruger de såkaldte watertubes til at holde vandet væk. Foto: Hovedstadens Beredskab Samfund Forberedt på oversvømmelser for tredje gang: - Det slider på os

Forhøjet vandstand på op til 145 cm er på vej. Foto: Per Rasmussen. Samfund Farligt vejr kommer: Myndighederne gør klar

Onsdag den 2. januar 2019 var der forhøjet vandstand ved Roskilde Fjord i forbindelse med stormfloden, som ramte Danmark. Nu har beboere i området igen udsigt til oversvømmelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Samfund DMI varsler forhøjet vandstand: Hold jer væk fra kysten

56 kommentarer
Vis kommentarer