Annonce:
Annonce:

DMI vurderer: 2015 bliver historiens varmeste

Alt tyder på, at 2015 sætter global varmerekord, mener forskningsleder ved DMI Jens Hesselbjerg. Kun flere kraftige vulkanudbrud kan være med til at køle klimaet 

Var sommeren i 2014 eller 2015 bedst? Få svaret her. (Video: DMI)
Annonce:
Følg Samfund

I 2015 er der indtil videre sat den ene varmerekord efter den anden globalt set, selv om den danske sommer ikke just var noget at prale af.

Derfor tyder alt på, at når året går på hæld, at 2015 skriver sig ind i historiebøgerne som det varmeste år i historien

Det amerikanske meteorologiske institut, NOAA, har netop offentliggjort nye tal, der viser, at august har været den varmeste af sin slags nogen sinde.

DMI: Derfor får vi 'sne' i september

Dermed bliver august den sjette måned i år, der sætter rekord. Kun januar og april 2015 er blevet overgået af tidligere år.

Annonce:

- I Stillehavet er der en stor omfordeling af varme mellem det vestlige og østlige Stillehav. Man kalder det fænomen El Niño, og det har været i gang hele året, og det betyder, at det centrale Stillehav er meget varmere end det plejer, siger forskningsleder ved DMI, Jens Hesselbjerg, til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Når man har et meget stort areal af jordens overflade, der er væsentligt varmere, end det plejer, så slår det også igennem på den globale temperatur. Det er det, som er årsagen til at vi ser, at dette år er meget varmere, siger forskningslederen.

Kun én ting kan forhindre rekord
Forskningslederen forklarer, at han regner med, at de resterende måneder i 2015 alle vil sætte varmerekord. Hans vurdering er, at den globale temperatur for året vil slå den tidligere rekord, 2014, med mellem 0,1 og 0,2 grader celcius. 

- Hvis ikke 2015 byder på en eller flere meget kraftige vulkaner, der køler klimaet, i løbet af den kommende måned, vil året med sikkerhed ende som det hidtil varmeste, der er målt, siger Jens Hesselbjerg.

Annonce:

Han mener, at temperatur-udviklingen kan være med til at sætte nogle nye diskussioner i gang. At vi igen sætter global varmerekord dette år tyder nemlig, at vi er inde i en periode, hvor den nedre del af atmosfæren varmes meget hurtigt op. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at processen bag den globale opvarmning har fået ekstra fart på.

- I en periode på omkring ti år, har man kunnet argumentere for, at det ikke har set ud til, at temperaturen ville stige. Derfor er der måske noget galt med vores teori om, at temperatur-stigningerne er menneskeskabte. Udledning af drivhusgasser sætter rekord år for år, og hvis det er deres skyld, at temperaturerne stiger, så skal temperaturerne da for pokker også stige hvert eneste år, siger Jens Hesselbjerg fra DMI.

Ny herlig prognose: Så lækkert bliver efteråret

Forskningslederen fra DMI forklarer dog også, at der er andre ting, der spiller ind i den samlede temperatur på globalt plan.

Annonce:

- Der er en helt masse naturlige svingninger i klimasystemet, som foregår fra år til år og fra årti til årti. I de senere år har der ikke været nogen stigning, men nu stiger den igen, og det vil vi højst sandsynligt se, at den vil fortsætte med de kommende år, afslutter Jens Hesselbjerg.


Få en prognose for efterårets vejr her. (Video: DMI)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: