DNA-prøver afslører: Ulve står bag angreb

Miljøstyrelsen mener, at der færdes to ulve sammen i Vestjylland

Denne ulv lever i Danmark, men sandsynligheden for at det er denne ulv, der har været på fårejagt er nu meget lille. Den har nemlig til huse i Løveparken Givskud Zoo. Foto: Polfoto
Denne ulv lever i Danmark, men sandsynligheden for at det er denne ulv, der har været på fårejagt er nu meget lille. Den har nemlig til huse i Løveparken Givskud Zoo. Foto: Polfoto

Flere får har måtte lade livet efter de er blevet angrebet.

Miljøstyrelsen kan nu slå fast, at med sikkerhed står en ulv bag slagtningen af fårene i i hvert fald et af tilfældene. Det skriver de i en pressemeddelselse.

Det er ved Holstebro i Vestjylland, at man har været plaget af angreb i løbet af efteråret. Her har Naturstyrelsens ulvekonsulenter indsamlet 12 prøver, som der nu er kommet svar på.

- Resultaterne bekræfter, at der findes ulv i det vestjyske. Vi kan ikke ud fra resultaterne sige noget om, hvor mange ulve der findes, men at der findes ulv, er der ingen tvivl om, siger Hans Christian Karsen, vicedirektør i Miljøstyrelsen i pressemeddelelsen.

I et tilfælde er det helt sikkert, at det er en ulv, der står bag. I seks andre tilfælde er dna'et fra Canis, som både kan være hunde, ulve og sjakaler. I de sidste fem tilfælde har man ikke fået identificeret hvilket DNA, der er tale om.

Muligvis to ulve i Vestjylland
Lasse Sehested Jensen, der er naturplanlægger hos Miljøstyrelsen, fortæller til Ekstra Bladet, at der er grund til at tro, at to ulve har fundet sammen i vestjylland.

- Der er noget, der tyder på, at der er to ulve, der løber sammen. De slår sig ned, når de finder sig en mage.

Det kunne tyde på, at det er flere ulve, der er på spil i Holsebro, da en enlig ulv typisk strejfer rundt forskellige steder.

- Grunden, til at noget tyder på, at der er flere ulve, er, at flere har taget billeder af dyr, der ligner ulve, og der er rygter om at flere har set to ulve sammen.

- Vi kan selvfølgelig ikke være 100 procent sikre, men samtidig med at vi har konstateret, at ulve har taget husdyr ved flere hændelser, indikerer det, at ulven har slået sig ned mere permanent, og når de gør det, er det typisk, når de har dannet par.

Kompensation til fårejere
Ejerne af fårene, der er blevet dræbt af formodede ulveangreb modtager kompensation. Naturstyrelsen har kontaktet husdyrsejerne.

Hvis det ikke er muligt at bestemme ud fra DNA-prøverne, om det er en ulv, der står bag angrebet, så er det ulvekonsulenternes observationer og resultat af obduktion af husdyret, der bestemmer, hvorvidt det er en ulv, der har været på spil.

Hegn til beskyttelse mod ulve
Ved Holstebro kan man få et tilskud til et ulvesikret hegn.

- Det er fordi, det er her, der er størst risiko for at ulve angriber husydyr. Det hænger sammen med, at vi har konstateret tilstedeværelse af ulv gennem en længere periode.

Tilskuddet gives indenfor et særligt område syd for Holsterbo. Tilskuddet gives til at forstærke allerede eksisterende hegn, der kan gøres sikre mod ulve ved hjælp af ekstra elektriske tråde.

Området er ca. 330 km2 og går fra Holstebro, til Vemb, forbi Tim, Grønbjerg og tilbage til Holstebro.

Men det betyder ifølge Lasse Sehested Jensen ikke, at Holstebro er det eneste sted, hvor der kan færdes ulve.

- Selvom vi ikke har oplevet lignende aktivitet andre steder, kan der godt være ulve andre steder i Jylland, siger han.

Mennesker behøver ikke frygte ulve
Selvom får har måtte lade livet for en sulten ulv, behøver mennesker ikke frygte for ulvene.

- Sandsynligheden for ulveangreb på mennesker er meget lille. Vi har ingen grund til at tro, at det skulle ske.

- Der er ingen grund til at mennesker skal være bekymret, fortæller Lasse Sehested Jensen.

73 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere