DNA-register sladrede om bakterie-gift

Farlige listeria-bakterier fra Hjerting Laks var allerede på den sorte liste

Avanceret DNA-teknik afslørede, at bakterierne i den nye listeria sag allerede stod på Serumstituttets sorte liste. (Foto: AP/David Goldman)
Avanceret DNA-teknik afslørede, at bakterierne i den nye listeria sag allerede stod på Serumstituttets sorte liste. (Foto: AP/David Goldman)

De livsfarlige listeria-bakterier fra Esbjerg-virksomheden Hjerting Laks, som på det seneste er skyld i mindst et dødsfald, har i knap et år stået på Statens Serum Instituts sorte liste.

Det bekræfter overlæge Tyra Grove Krause, Statens Serum Institut, overfor Ekstra Bladet.

- De to bakteriers dna matcher fuldstændig, og derfor ved vi, at den aktuelle stamme er den samme, som sidste år kom fra Hjerting Laks, siger hun.

Bakterien blev lokaliseret i sensommeren 2014 efter Fødevarestyrelsens beslaglæggelse af pakninger med Hjerting Laks' koldrøget hellefisk i Bilka, Netto, Føtex og Irma.

Nære studier af listeria-stammen, der har kostet et menneskeliv og tre smittede, har sporet bakterien tilbage til Hjerting Laks. (Foto: Janus Engel) Krimi Listeria-udbrud kendt siden april

Nære studier af listeria-stammen, der har kostet et menneskeliv og tre smittede, har sporet bakterien tilbage til Hjerting Laks. (Foto: Janus Engel) Krimi Listeria-udbrud kendt siden april Samfund En person er død af listeria

På det tidspunkt var Hjerting-listeriaen mistænkt for et dødsfald og i alt fem smittede personer - alle personer som i forvejen var svækket af sygdom og alder.

Kort efter standsede Hjerting Laks sin produktion af koldrøget hellefisk.

Analyserne, der blev foretaget på Statens Serum Institut (SSI), blev gemt i  instituttets database. I april i år kunne SSI så konstatere, at den samme listeriastamme havde slået til igen - ind til videre med fire smittede heraf én med dødelig udgang.

Sidste år kostede listeria-forgiftninger 16 personer livet ud af hen ved 40 smittede. De fleste tilfælde havde forbindelse til listeria-smitten fra firmaet Jørn's Rullepølser.

Hjerting Laks har tidligere i dag taget afstand fra sundhedsmyndighedernes udlægning af den aktuelle sag, der udelukkende er baseret på dna-data.

6 kommentarer
Vis kommentarer