DNA-test bekræfter 92 år gammel myte: Præsident var utro

Et 92 år gammelt rygte om den amerikanske præsident Warren G.Hardings utroskab, har vist sig at være sandt

Warren Harding benægtede affæren med Nan Britton. (Foto: AP)
Warren Harding benægtede affæren med Nan Britton. (Foto: AP)

Sekretær Nan Britton blev udsat for en ren hetz, da hun i bogen 'Præsidentens datter, der blev udgivet i 1928, påstod at hun havde haft en årelang affære med USA's 29.præsident Warren Harding. Tilmed, at han skulle være far til hendes datter Elisabeth Ann Blaesing, som blev født i 1919. Det skriver New York Times.

Harding overtog præsidentembedet i marts 1921 sammen med sin kone gennem 20 år.

Ifølge Britton startede affæren med den 31 år ældre Harding allerede i 1917 og varede indtil hans pludselige død i 1923 - kun 57 år gammel.

Efter bogen blev udgivet, hvor Britton blandt andet beskriver en hed elskovsscene i et klædeskab i Det Hvide Hus, blev hun anklaget for at have startet en 'djævelsk kampagne' mod Harding-familien. Og at hun kun skrev bogen, fordi hun var ude efter penge. I årevis levede familien derfor med trusler og forfølgelser.

Ulykkelig kærlighed

Nu, næsten 100 år senere affæren begyndte, ser en af de største amerikanske præsidentmysterier ud til at være løst. Det sker fordi efterkommere af både Harding Og Britton har valgt at lade sig DNA-teste.

- Vi har studeret generne for at vurdere om Warren Harding og Ann Britton havde et barn sammen, og det tyder alt på. Teknologien vi benytter os af er så nøjagtig, at der ikke er behov for flere tests, siger Stephen Baloglu, direktør ved slægtsforskningsinstituttet  Ancestry.

Det var præsidentens grand-nevø, som sammen med sin kusine Abigail Harding tog kontakt til Brittons barnebarn James Blaesing med forslaget om, at de skulle finde ud af sandheden en gang for alle.

- Min far sagde, at det var fuldstændig umuligt, fordi han var steril. Dette er helt Shakespeare - og operaagtigt, siger Peter Harding til New York Times.

- Jeg er heller ikke i tvivl længere. Jeg er overbevist, siger Abigail Harding.

Andre af præsidentens familiemedlemmer, som er blevet interviewet af den amerikanske avis er imidlertid ikke helt enige i at tro på resultatet af DNA-prøven.

James Blaesing er til gengæld lettet over testens resultat. Han har altid troet på sin bedstemor, som døde i 1991.

- Hun elskede ham indtil den dag, hun døde. Når hun talte om ham, fik hun altid det største smil frem i ansigtet. Han var alt for hende, siger han.

1 af 3 Nan Britton med datteren Elisabeth Ann Blaesing (Foto: AP)
2 af 3 Nan Britton døde før sandheden om affæren kom frem. (Foto: AP)
3 af 3 Warren Harding benægtede affæren med Nan Britton. (Foto: AP)
47 kommentarer
Vis kommentarer