Dobbelt-storm truer Danmark

Hele TO storme kan ramme Danmark fredag og lørdag

(Foto: Per Rasmussen)
(Foto: Per Rasmussen)

Vi går en meget blæsende weekend i møde - og ifølge Olaf Mathiassen, vagthavende meteorolog hos DMI, kan det ende med regulære storme.

- I værste fald risikerer vi hele TO storme - eller i hvert fald noget der kommer i nærheden af storm. Vi har både et lavtryk, der passerer tæt på landet fredag, og så et der passerer tæt på landet lørdag, fortæller han.

Den første mulige storm, som kan ramme landet fredag, vil være den mildeste af de to storme. Og den vil ikke ramme hele landet lige hårdt.

- Der vil nok kun være storm ude i nogle enkelte kystregioner i Jylland. Og så vindstød af stormstyrke lidt flere steder, siger Olaf Mathiassen.

Hvis stormen rammer os fredag, vil det ifølge DMI's meteorolog være i løbet af eftermiddagen og aftenen og tage af natten til lørdag. Lørdag vil så begynde rimeligt roligt, men så vil vinden tiltage i løbet af dagen.

Den mulige storm lørdag vil være den, der kan blive kraftigst.

- I værste fald vil stormen lørdag ramme nogle større områder i Nord- og Vestjylland, der vil kunne få middelvind af stormstyrke og op til i nærheden af orkan. I Nordjylland vil det begynde at blæse allerede om formiddagen, men i de østlige egne vil det nok først blive i løbet af eftermiddagen, forklarer Olaf Mathiassen.

Stadig stor usikkerhed

Men ifølge DMI's prognoser er der stadig stor usikkerhed om, hvor hårdt blæsten vil ramme os:

- Forbavsende nok er prognoserne stadig usikre, selvom vi er kommet tæt på weekenden. Prognoserne er meget uenige om banerne for de forskellige lavtryk. Det kan blive alt fra, at ingen af dem bliver til rigtige storme, hvor vi kun får kraftige vindstød, til at vi få en lille storm fredag og noget der er endnu kraftigere lørdag.

Men hvis vi bliver ramt af begge storme, når den ene så at aftage, inden vi bliver ramt af den næste?

- Ja, den når at tage noget af, men den når ikke at blive til svag vind, inden den næste rammer.

Er der nogle prognoser, I hælder mere til end andre lige nu?

- Nej, det er svært at sige, når vi har tre forskellige bud på prognoser lige nu. Og lavtrykkene ligger jo langt ude over Atlanterhavet lige nu, så det er svært at udtale sig om, hvilke baner, de nøjagtigt vil tage, når prognoserne er SÅ uenige.

Men uanset om vinden bliver så kraftig fredag og lørdag, at der bliver tale om regulære storme eller ej, vil der efter al sandsynlighed blive blæsende. Fredag blæsende og lørdag meget blæsende, og det vil være længe om at aftage i løbet af søndagen. Men nøjagtigt HVOR blæsende det bliver er det eneste, der stadig er usikkert.

I forbindelse med de mulige storme vil der også komme masser af regn. Temperaturerne vil ligge på 4-8 grader.

- Så der er ikke risiko for hverken sne eller glatte veje. Det er rent blæsevejr, siger den vagthavende meteorolog.

Først torsdag forventer DMI at kunne sige noget med lidt større sikkerhed, når de har fået de nyeste prognoser.

0 kommentarer
Vis kommentarer