'Døde zoner'-borgmestre raser: Mand jer op!

Region Nordjylland skal sørge for, at der nu bliver gjort noget ved de livsfarlige responstider, lyder det fra borgmestre i Nordjylland

Billedet er fra Øster Assels på Mors, der er en af 10 Døde Zoner i Region Nordjylland. I Øster Assels er 42 procent af ambulancerne længere end 16 minutter om at nå frem. Mors har i kølvandet på Ekstra Bladets kortlægning af de Døde Zoner, har Mors fået en ekstra ambulance. Foto: René Schütze
Billedet er fra Øster Assels på Mors, der er en af 10 Døde Zoner i Region Nordjylland. I Øster Assels er 42 procent af ambulancerne længere end 16 minutter om at nå frem. Mors har i kølvandet på Ekstra Bladets kortlægning af de Døde Zoner, har Mors fået en ekstra ambulance. Foto: René Schütze

Har du oplevet at vente længe på ambulancen, eller har du oplysninger om den problematiske ambulancedrift, hører vi meget gerne fra dig. Du kan kontakte journalist Mikkel Ryrsø på MR@eb.dk.

Thisted, Vesthimmerland og Frederikshavn Kommune har alle områder, med livsfarlig lang ventetid på ambulancen. Det kræver borgmestrene for kommunerne nu rettet op på.

Udmeldingen kommer i kølvandet på Ekstra Bladets kortlægning af i alt 19 Døde Zoner i ambulancedækningen i Danmark, heraf 10 i Region Nordjylland. Det er dermed Danmarks farligste sted at blive akut syg.
 Se også: De Døde Zoner: Lang ventetid på ambulancen koster liv i landdistrikter

Siden har indbyggerne på Mors fået en ekstra ambulance i dagtimerne – det er bare ikke godt nok, lyder det nu fra borgmestre i det nordjyske.

- Nu må regionen (Region Nordjylland, red.) til at mande sig op og får gjort noget ved det her problem i hele regionen. Det er da fint, at de har fået en ekstra ambulance på Mors, men det hjælper jo ikke borgerne i de andre kommuner, siger Lene Kjelgaard Jensen (V), der er borgmester i Thisted Kommune.

De Døde Zoner

Ekstra Bladet sætter fokus på sundhedsvæsenet og ulighed i adgangen til hurtig hjælp ved akut sygdom. Har du erfaringer med ambulanceberedskabet, hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte journalist Mikkel Ryrsø på MR@eb.dk.

 

Thisted Kommune kæmper særligt med lange responstider i området i Sydthy blandt andet fordi, patienterne i den sydlige del af kommunen har mange kilometer til sygehuset.

- Siden de lukkede den akutkirurgiske afdeling på Thisted Sygehus, skal patienterne helt til Hjørring. Det giver jo ingen mening, at de skal helt derop. Det tager en dagsrejse for pårørende, hvis de vil besøge dem. Hvorfor køres de ikke til Holstebro i Region Midtjylland, der er langt tættere på?
Se også: 'Ulovlig' besked til ambulancereddere: Hold jeres mund

De mange transportkørsler af patienter til Hjørring Sygehus, der ligger 150 kilometer fra det sydlige Thy, der før ville være blevet opereret i Thisted, betyder, at ambulancerne nu er meget væk fra kommunen, og derfor er Thisteds beredskab reelt blevet væsentligt forringet, lyder det fra Lene Kjelgaard. Artiklen fortsætter under billedet.

 

Ingen vil bo herude
At Region Nordjylland med regionsrådsformanden, Ulla Astman, skal til at tænke på hele regionen bakkes op af borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen. Vesthimmerlands Kommune har to Døde Zoner i Gedsted og Farsø.

- Jeg forventer naturligvis, at regionen sørger for, at vi i Vesthimmerlands Kommune også får en akutbil eller ambulance, som de har fået på Mors. Det kan jo ikke være rigtigt, at borgerne i min kommune ikke kan få samme service som i resten af regionen.

- De betaler jo lige så meget skat, som dem, der bor nord for Limfjorden eller på Mors, siger Knud Kristensen og uddyber, at han vil gå til sundhedsministeren, hvis ikke regionsrådsformanden, Ulla Astman (S), vil love en ambulance eller akutbil til Vesthimmerlands Kommune.
Se også: Tjek dit postnummer: Bor du i en Død Zone?

Ligesom de tre borgmestre mener, det er urimeligt, at borgerne i deres kommuner har langt større risiko for at dø af akutte lidelser, end man har i eksempelvis Aalborg, frygter man også, at de lange responstider på ambulancer gør deres kommuner endnu mere uattraktive at bo der.
Se også: Ministeren om livsfarlige ambulance-tider: Det er ikke mit ansvar

- Jeg oplever en meget tydelig utryghed hos mine borgere i Frederikshavn Kommune. Forleden fik jeg en mail fra en mor fra Skagen, vis søn faldt og slog ryggen voldsomt. De ventede 30 minutter på ambulancen. Det er jo helt uacceptabelt, og det er den slags, der gør folk utrygge. Det er jo fint, man kan få et billigt hus herude, men hvis man ambulancen så ikke kommer, så vil ingen jo bo her alligevel, siger Birgit S. Hansen (S).

Flere borgmestre vil den kommende tid mødes med regionsrådsformanden, Ulla Astman, og vil da kræve en forbedring af responstiderne i deres kommuner.

12 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere