Dødelig fuglevirus kan true den danske solsort

25.000 solsorte i Tyskland er døde af en virus, der spredes af myg. Virussen er nu på vej mod Danmark

Solsort. Foto: Shutterstock
Solsort. Foto: Shutterstock
Følg Samfund

En dødelig fuglevirus, der især rammer solsorte, er på vej mod Danmark.

Usutu-virussen spredes via myg og har bredt sig nordpå gennem Europa. Tyskland har i år indrapporteret mindst 25.000 døde solsorte.

Bladet Fugle og Natur, der er medlemsblad for Dansk Ornitologisk Forening, melder, at den dødelige virus nu har spredt sig helt op til den danske grænse.

Biolog i foreningen Henning Heldbjerg vurderer, at virussens fulde effekt først vil vise sig i Danmark til næste sommer, da myggene trives bedst fra maj til september.

- Tyskerne har fortalt, at først var det enkelte tilfælde, og så spredte den sig.

- Det kan følges op af en bestands nedgang. Næste år kan det godt betyde, at der er færre solsorte i bestandene, siger Henning Heldbjerg.

Det er det varme vejr i Europa, der har bragt virussen med sig. Det betyder, at en kold sommer i Danmark kan redde solsorten.

- Har vi en kold sommer, så er det ikke sikkert, vi ser noget som helst til det, siger han.

Virussen blev set første gang i Europa ved årtusindskiftet, og har siden spredt sig nordpå.

Danmark kendte ikke til virussen før for et par år siden, da man hørte om den fra Holland og Belgien.

De fleste nylige tilfælde i Tyskland er konstateret omkring Hamburg. Det er derfor sandsynligt, at folk i Sønderjylland allerede har fundet døde solsorte i haven eller naturen.

Henning Heldbjerg opfordrer nu danskerne til at hole øje med, om solsorten opfører sig mærkeligt, eller om den pludselig ligger død.

- De fugle, som bliver ramt, bliver apatiske og sløve. De flyver ikke væk, og når de har haft virussen i en dag eller to, så falder de døde om.

- Vi har bragt det frem, fordi det er en fugl, som alle kender og holder af. Man ser den ofte i haven, og så skal man bare være opmærksom på, at opfører fuglen sig mærkeligt, så kan det være, den er syg, siger han.

Dansk Ornitolog Forening har været i kontakt med DTU Veterinærinstituttet for at sikre sig, at virussen ikke er farlig for mennesker.

Til medlemsbladet Fugle og Natur siger epidemiolog Rene Bødker, at man skal være forsigtig med de døde solsorte.

- Usutu (virussen, red.) smitter tilsyneladende kun sjældent mennesker, men det kan ske, og derfor skal døde fugle håndteres med forsigtighed, siger Rene Bødker.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind