Dødelig syg politimand puster liv i kvinde med hjertestop

Bo Nielsen ser det som noget næsten symbolsk, at han formentlig kun har få måneder tilbage at leve i, mens han mandag reddede en 25-30-årig kvinde med hjertestop

Her kan du høre Bo Nielsens historie. (Video: Rumle Skafte)

Ved du noget? Kender du kvinden? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

- Du må undskylde, men jeg får noget medicin, som gør, at jeg har tendens til at blive bevæget.

Sådan lyder det næsten hulkende fra 52-årige Bo Nielsen, som på grund af en alvorlig kræftsygdom har orlov fra sit arbejde som politibetjent.

Men selv om lægerne alene har givet Bo Nielsen alt fra en måned og op til et år at leve i, så forhindrede den aggressive modermærkekræft, som har bredt sig til hjernen, ikke Bo Nielsen i at reagere hurtigt, da han mandag var med toget efter et besøg hos Kræftens Bekæmpelse i Roskilde på vej til sin hjemby, Viby Sjælland.

Det er, når han taler om det skete, at han indimellem må stoppe op midt i en sætning for at holde tårerne tilbage.

Netop som toget med flere hundrede passagerer var på vej ind på perronen i Viby, kunne Bo Nielsen inde fra sin kupé høre et højt bump ude ved togdørene, fortæller han.

Bo Nielsen er ramt af modermærkekræft, som har bredt sig til hjernen. Trods de dystre udsigter reagerede han spontant og fik en ung kvindes kredsløb til at gå i gang igen efter et hjertestop. (Foto: Rumle Skafte)
Bo Nielsen er ramt af modermærkekræft, som har bredt sig til hjernen. Trods de dystre udsigter reagerede han spontant og fik en ung kvindes kredsløb til at gå i gang igen efter et hjertestop. (Foto: Rumle Skafte)

- Jeg skyndte mig ud og kunne se en kvinde, der var faldet omkuld. Jeg tog fat i hende og fik hende op på en stol. Da spurgte jeg, om hun fik medicin, hun ikke kunne tåle, og så svarede hun bare, at hun var svimmel, hvorefter hun faldt om igen. Nu på stolen, og denne gang var hun helt væk, forklarer Bo Nielsen.

Hev kvinde ud på perron
Det var klokken 13.23, at alarmcentralen fik et opkald fra Viby Station.

Anmeldelsen gik ifølge præhospital leder i Region Sjælland, Ole Hendriksen, på, at en person var faldet omkuld og lå på perronen, og at der var indledt HLR (hjerte- og lungeredning - red.).

- Vi sendte en ambulance og en redningshelikopter, siger Ole Hendriksen.

Imens knokler Bo Nielsen på højtryk.

- Jeg råber, at der skal trykkes på nødstop, så toget ikke risikerer at sætte i gang igen. Så får jeg kvinden ud på perronen, tjekker hendes vejrtrækning og skal have fat i en hjertestarter. Jeg sender min søn, der også er med i toget, over til købmanden lige ved stationen. Der har min datter arbejdet, og jeg ved, at der hænger en hjertestarter, fortsætter Bo Nielsen.

I mellemtiden kommer en sygeplejerske til, og dermed er de altså nu to om kvinden, er er ramt af hjertestop. Bo Henriksen anslår, at hun er mellem 25 og 30 år gammel.

Bo Nielsen trækker kvindens tøj op giver sig i kast med at give hjertemassage.

Bo Nielsen fulgtes i toget sammen med sin 19-årige søn, Tobias. Det var Tobias, der blev sendt til købmanden ved stationen efter en hjertestarter. (Foto: Rumle Skafte)
Bo Nielsen fulgtes i toget sammen med sin 19-årige søn, Tobias. Det var Tobias, der blev sendt til købmanden ved stationen efter en hjertestarter. (Foto: Rumle Skafte)

'Der er sgu puls'
Få minutter efter er sønnen Tobias Nielsen, 19, tilbage med hjertestarteren. Bo Nielsen ved fra sit arbejde, hvordan man betjener den, så der kommer hurtigt gang i maskinen.

Tre gange når Bo Nielsen at give kvinden stød. Og ved det fjerde forsøg på et stød, slår maskinen automatisk selv fra. Den registrerer åbenbart hjerterytme.

- Jeg kan mærke på min kind, at der kommer luft ud af hendes mund. Hun trækker vejret en smule, siger Bo Nielsen.

Og bliver igen bevæget.

Ifølge den præhospitale leder går der 11 minutter, før ambulancen ankommer til Viby Station. Og da de professionelle ambulancereddere overtager genoplivningsforsøget, kan Bo Nielsen høre, at det går godt.

- En af redderne siger pludselig 'der er sgu puls', forklarer Bo Nielsen.

Ganske hurtigt efter flyves kvinden bort af redningshelikopteren. Hun bliver sendt til videre behandling på Rigshospitalet.

Håber på gensyn
Men her stopper Bo Nielsens viden om kvindens tilstand så også.

Og der er ingen hjælp at hente hos hverken politiet eller Region Sjælland.

- Vi har ikke registreret noget om episoden. Der er intet politimæssigt i det, siger Carsten Andersen, der er pressekonsulent hos Midt- og Vestsjællands Politi.

- Jeg er forhindret i at fortælle om, hvad der siden er sket med patienten. Jeg har tavshedspligt og kan alene fortælle om det, der er registreret i de oplysninger, som er tilgængelige i forbindelse med den præhospitale indsats, forklarer Ole Hendriksen, som imidlertid fortsætter:

- Den indsats, som Bo Nielsen og et par af de andre førstehjælpere har leveret, er fantastisk. De har løst opgaven til ug med kryds og slange. Det er så vigtigt, at der ved livreddende førstehjælp er folk, der går i gang med den indledende behandling.

Bo Nielsen nåede at give sit telefonnummer til togkonduktøren, som også kunne fortælle ham, at DSB faktisk har indkøbt 500 hjertestartere, som er sat op i togene. Der var faktisk også en hjertestarter i det pågældende regionaltog.

- Men det vidste jeg jo ikke, siger Bo Nielsen, som til gengæld anslår, at han har sparet halvandet til to minutter på at kende til teknikken i en hjertestarter.

Da først Bo Nielsen og sønnen var kommet hjem, var det hele pludselig overstået. - Så opstår der et mærkeligt tomrum. Men sådan er det i den slags sager. Det hele er så dramatisk et øjeblik, og så falder der ro på, siger Bo Nielsen. (Foto: Rumle Skafte)
Da først Bo Nielsen og sønnen var kommet hjem, var det hele pludselig overstået. - Så opstår der et mærkeligt tomrum. Men sådan er det i den slags sager. Det hele er så dramatisk et øjeblik, og så falder der ro på, siger Bo Nielsen. (Foto: Rumle Skafte)
 

Livet forsvinder en dag
Som politibetjent var han særligt uddannet til at give førstehjælp og har også været på flere opgaver, hvor han skulle stå standby for at bakke kolleger op, der skulle på en farlig opgave. Og han har uddannet andre betjente i hjertemassage.

- Det er ikke første gang, at jeg har måttet give hjertemassage. Så jeg ved godt, hvad det handler om. Til gengæld har jeg ikke så mange kræfter længere. Så jeg skal selv have hjælp. Og det var faktisk først, da jeg råbte 'er der for helvede ikke nogen, der kan hjælpe med at bære hende ud på perronen', at der kom et par raske mænd og løftede kvinden ud, siger Bo Nielsen, som blev ramt af en tom følelese i kroppen, da han endelig kom helt hjem med sin søn.

- Så er det pludselig bare overstået. Så står man der. Og jeg måtte knibe en tåre.

Nu håber Bo Nielsen på, at kvinden, som han hjalp, retter henvendelse til Ekstra Bladet, så han kan få kontakt til hende.

- Det betyder så ualmindeligt meget for mig, at jeg får lejlighed til at se hende igen. Også fordi der er noget symbolsk i det for mig.

- Livet forsvinder for den ene en dag, og det begynder for den anden den næste. Det rører mig utrolig meget, forklarer Bo Nielsen.

Ekstra Bladet har været i dialog med en bekendt til familien, som ikke ønsker at udtale sig om kvindens tilstand tirsdag, men som samtidig siger, at 'familien nu skal have ro, og det skal folk respektere'.

40 kommentarer
Vis kommentarer