Dødelig sygdom rammer Sverige: Flere hundrede kan være smittet

En patient på universitetshospitalet i Göteborg har muligvis sat gang i et et udbrud af mæslinger, hvor flere hundrede menes at være smittet

Der er muligvis flere hundrede smittede borgere med sygdommen mæslinger i den svenske by Göteborg. Foto: Colourbox
Der er muligvis flere hundrede smittede borgere med sygdommen mæslinger i den svenske by Göteborg. Foto: Colourbox

I den svenske region Västra Götaland har man sat gang i en omfattende undersøgelse af et mæslingeudbrud.

Det sker efter en patient i midten af december blev indlagt med sygdommen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Hun skulle nemlig have smittet flere patienter på hospitalet, og nu frygter myndighederne, at flere hundrede personer kan være blevet syge.

Kommunikationsdirektøren på universitetshospitalet, Anders Goliger, fortæller til Aftonbladet, at det er meget svært at finde frem til de smittede:

- Det er et detektivarbejde at finde ud af, hvem der er smittet.

I en pressemeddelelse skriver Sahlgrenska-hospitalet, at det er omkring seks bekræftede sager på Drottning Silvias børnehospital og på Östra Hospital. 

- Vi havde en person, der var inficeret med mæslinger på en af ​​akutklinikkerne den 10. december. Vi startede angreb straks efter dette. Nu har det været et stykke tid, og vi har fundet yderligere seks nye tilfælde, "siger Anne Haglund Omarker, adm. Direktør for hospitalet.

Mæslinger - Sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • at forældre lader deres børn vaccinere
  • at uvaccinerede personer født efter 1974 lader sig vaccinere

For børn er de anbefalede vaccinationstidspunkter 15 måneder og 4 år (tidligere 12 år). Læs mere i børnevaccinationsprogrammet.

Er man ikke blevet vaccineret på de anbefalede tidspunkter, er det ikke for sent at blive vaccineret. Man kan også vaccineres som voksen.

MFR-vaccine er gratis for børn og unge under 18 år. Kvinder over 18 år kan vaccineres gratis mod røde hunde, og vaccinen kan gives i form af MFR-vaccine. Er man over 18 år, skal man selv betale sin vaccination.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Minder om influenza
I Danmark er det meget få, der mister livet på grund af mæslinger, men i u-lande er en relativ stor dødelighed hos smittede fortsat et stort problem. De typiske symptomer på mæslinger er tør hoste, feber, øjenirritation, udslæt og hovedpine.

I sygdommens tidlige stadie minder den meget om influenza. 

Fakta om mæslinger

Mæslinger i dag

Berlin er i øjeblikket ramt af det værste udbrud af mæslinger i 14 år. 254 nye tilfælde blev i januar 2015 registreret - flere end halvdelen af de smittede er voksne.

De tyske sundhedsmyndigheder såvel som de danske opfordrer til at blive vaccineret.

Også Sverige har op til weekenden konstateret det første tilfælde af mæslinger, som kan spores direkte til det tyske udbrud. En kvinde, der netop havde besøgt Tyskland, er blevet smittet.

Mæslinger cirkulerer fortsat i en række lande både inden for Europa og i fjernere dele af verden, og giver anledning til store udbrud. WHO har den 25. februar 2015 opfordret alle medlemslande i Europaregionen til at øge vaccinationstilslutningen, således at store udbrud kan undgås, og målet om elimination af sygdommen kan opnås.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Så meget smitter mæslinger

Mæslinger er en ekstremt smitsom luftbåren virus. Den smitter blandt andet via hoste.. Viruspartiklerne kan blive hængende i op mod 2 timer , og man kan dermed blive smittet uden overhovedet at have været i nærheden af den smittede person.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Symptomer

Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Tre til fire dage ses et udslæt, som starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

En ud af 15 mæslingesmittede får mellemørebetændelse.

Lungebetændelse ses en ud af 25 med mæslinger.

Hjernebetændelse vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger.

Blodplademangel vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger.

I Danmark vil få børn takket være gode hospitalsforhold dø af mæslinger.

Alligevel vil mæslinger koste en ud af 2.500-3.000 livet. Dødeligheden er væsentligt højere i udviklingslande: Her dør mellem en og fem ud af 100 mæslingetilfælde.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Hvornår gives vaccinen?

MFR-vaccinen gives i 15-måneders-alderen for at være sikker på, at virkningen ikke bliver forhindret af de medfødte antistoffer. De første 6-12 måneder efter fødslen er barnet beskyttet af sin mors antistoffer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, som er overført under graviditeten - hvis mor altså er vaccineret eller er blevet immun efter sygdommene. Hvis MFR-vaccinen gives for tidligt, kan antistofferne derfor hindre vaccinen i at virke.

Barnet revaccineres ved fire års alderen. Ældre børn, som ikke har fået 4 års-vaccinen, får anden vaccination i 12 årsalderen.

(Kilde: Sundhed.dk)

 

410 kommentarer
Vis kommentarer