Dødelig sygdom spreder sig: Aldrig har så mange danskere været smittet

Den frygtede og potentielt dødelige sygdom legionella-pneumoni har ramt et rekordhøjt antal danskere i år

Her er fire gode råd til at undgå sygdommen

Er du blevet ramt af den frygtede sygdom, så hører vi gerne fra dig. Ved du noget, så kontakt 1224@eb.dk eller SMS 1224.

Den farlige lungebetændelse legionella rammer flere og flere danskere. Det viser netop offentliggjorte tal fra Statens Serum Institut.

I 2017 er foreløbigt 232 danskere blevet smittet med sygdommen, og det tal overgår alle tidligere år, hvor man har registreret sygdommen.

Den tidligere højdespringer var 2015, hvor 185 var smittet, mens der sidste år kun var 166 registrerede tilfælde. Samtidig skriver SSI, at vi i Danmark har en af Europas højeste forekomster af sygdommen.

Det skyldes især drikkevandet, hvor bakterierne i meget sjældne tilfælde kan opstå.

Og hvad er sygdommen så for en størrelse?

Ifølge Statens Serum Institut opstår bakterien i våde og fugtige miljøer, og de trives i høje temperaturer fra 30-45 grader. Derfor opstår de ofte i vandinstallationer.

De første symptomer er høj feber, hovedpine og muskelsmerter ligesom de fleste andre influenzaer, men senere udvikler det sig til lungebetændelse og åndedrætsbesvær. På et senere stadie kan det også gå i centralnervesystemet, leveren og nyreren.

Dødeligheden ligger på 10-15 procent, og gennemsnitsalderen for de smittede var 67 år. Den yngste smittede var ifølge SSI 21 år.

Fakta om legionella

Da Legionella smitter fra vand, er den vigtigste forebyggelse at begrænse væksten af bakterierne i de potentielle smittekilder. Da bakterien formerer sig i lunkent vand, men ikke i koldt vand (mindre end 20 ºC) og dør ved temperaturer over 50 ºC, er det vigtigt at hhv. det kolde og varme brugsvand overholder disse temperaturkrav.

Risikoen for vækst er speciel høj i stillestående lunkent vand. Dette kan forekomme i blinde rørender eller ved tapsteder, der sjældent bruges. Det er derfor vigtigt, at vandinstallationer konstrueres og anvendes korrekt, så blinde rørender fjernes, og alle tapsteder bruges regelmæssigt og skylles igennem med koldt/varmt vand. Bruseslanger og brusehoveder kan også udgøre en risiko, da de sjældent eller aldrig skylles igennem med vand, der er varmere end 37 °C. Det er en god ide regelmæssigt at skylle sin bruser gennem med varmt vand (mere end 50 °C) og eventuelt udskifte slange og brusehoved regelmæssigt.

Vand fra den varme hane indeholder ofte mange bakterier (også selvom det er varmere end 50 °C) og er ikke drikkevand. Det bør heller ikke bruges til tandbørstning eller anden brug i mund/svælg eller næse/bihuler.

For vandsystemer, hvor der anvendes lunkent vand, som kan spredes til omgivelserne, som en aerosol (fx. spabade og køletårne), er det vigtigt at anvende tilstrækkeligt med biocider, som kan dræbe eller begrænse væksten af bakterierne. Generelt er det vigtigt at overholde de hygiejniske retningslinjer for de forskellige vandsystemer.

Ved arbejde med vand, der indeholder høje koncentrationer af Legionella, og specielt hvis vandet forstøves, kan det være nødvendigt at bruge åndedrætsværn.

Ved ophold på hoteller, hvor vandet i rørsystemerne kan have været stillestående i længere tid, kan det være en fordel at lade vandet løbe i nogle minutter til det bliver varmt, og systemet er skyllet igennem, før man tager brusebad.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI)

Ved du noget, så kontakt 1224@eb.dk eller SMS 1224.

83 kommentarer
Vis kommentarer