Dødelig virus er kommet til Europa: Strammer rejseregler

16 nye dødsfald er fundet sted som følge af corona-virusset, der begyndte i den kinesiske by Wuhan

Det nye virus menes at være i familie med virusset sars, der kostede op mod 800 mennesker livet i Kina og Hongkong mellem 2002 og 2003. Video/redigering: Ritzau Scanpix/Morten Parsner

En læge på et hospital i Kinas Hubei-provins, der er centrum for udbrud af corona-virusset, har mistet livet som følge af virusset.

Lægen ved navn Liang Wudong var i frontlinjen af virusudbruddet og døde i en alder af 62 år. Det oplyser Kinas stats-tv på Twitter.

Der er det seneste døgn konstateret 16 nye dødsfald, hvormed i alt 42 personer har mistet livet som følge af virusset, der begyndte i den kinesiske by Wuhan i Hubei-provisen.

Tre smittet i Frankrig
Sent fredag aften kom det frem, at den dødelige virus er nået til Frankrig, hvor tre personer er konstateret smittet.

To af tilfældene er konstateret i Bordeaux og Paris, fortæller den franske sundhedsminister, Agnès Buzyn, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge det franske medie Le Monde er en af de smittede en 48-årig fransk mand af kinesisk oprindelse, som er blevet smittet med coronavirus.

Frankrig er det første land i Europa, som bliver ramt af den dødelige virus

1287 smittet i Kina
Lørdag morgen lokal tid sender militæret 450 medarbejdere med sundhedsekspertise til corona-virussets epicenter, oplyser kinesisk statstv.

Alle omkomne er fra Kina, oplyser de kinesiske myndigheder.

Ifølge den amerikanske avis Washington Post er alle omkomne over 55 år.

Coronavirussen er nu også kommet til Frankrig. Foto: STR/Ritzau Scanpix Samfund Dødelig virus er kommet til Frankrig

Antallet af smittede er steget til 1287 personer i Kina alene, skriver kinesiske statsmedier.

En række byer i Hubei-provinsen, hvor smitten menes at have sit epicenter, har således indført forskellige slags transportforbud. Lørdag har endnu fem byer indført strammere regler.

56 millioner indbyggere er påvirket af restriktionerne, der blandt andet betyder, at offentlig transport er stoppet med at køre visse steder, ligesom der ikke længere er adgang til motorvejene i nogle byer.

I alt har 18 byer i Kina indført rejserestriktioner af forskellig art i Hubei-provinsen, oplyser lokale myndigheder.

Nyt tilfælde i Australien
Virusset er også blevet påvist i Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan, Nepal, USA og Frankrig. Natten til lørdag er et tilfælde også blevet konstateret i Australien.

Der har tidligere været mistanke om, at virusset var nået til Australien, men det er første gang, at et tilfælde er blevet bekræftet af de australske myndigheder.

Den smittede er indlagt i en forstad til Melbourne i delstaten Victoria. Patienten er kinesisk statsborger, og vedkommendes tilstand meldes som stabil, oplyser australsk sundhedsminister i Victoria, Jenny Mikakos.

- Patienten er isoleret og under behandling. Vi har ikke grund til at mistænke yderligere tilfælde på dette tidspunkt, siger Jenny Mikakos.

Coronavirusset kan muligvis sprede sig yderligere i USA. Foto: STR/Ritzau Scanpix Samfund Endnu en smittet med dødelig virus i USA

Der er uenighed blandt eksperter om, hvor farligt virusset er, eller hvor meget det smitter fra menneske til menneske.

Bliver man ramt af virusset, kan det føre til lungebetændelse, der i nogle tilfælde kan være dødeligt.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er det for tidligt at klassificere udbruddet af corona-virus som en international sundhedskrise.

I Danmark er der foreløbig heller ingen panik hos Statens Serum Institut, der følger situationen nøje.

Det nye virus menes at være i familie med virusset sars, der kostede op mod 800 mennesker livet i Kina og Hongkong mellem 2002 og 2003.

I begyndelsen var der intet ... På kun ti dage skal et hospital bygges op fra grunden i Wuhan. Foto: STR/Ritzau Scanpix Samfund Kina vil bygge virushospital i Wuhan på kun ti dage

OVERBLIK: Et nyt virus spreder sig fra Kina til Frankrig

Et nyt virus har spredt sygdom og kostet menneskeliv.

Smitten af corona-virusset var i begyndelsen centreret omkring byen Wuhan i det centrale Kina, men siden har det spredt sig til flere lande.

Nogle forskere siger, at det nye virus måske ikke er så dødeligt som andre varianter af corona-virusset. Det gælder eksempelvis sars, der i 2002 og 2003 dræbte næsten 800 mennesker på verdensplan under et udbrud, der ligeledes begyndte i Kina.

Men hidtil ved eksperterne meget lidt om det nye virus. Herunder hvor det stammer fra, og hvor let det kan overføres mellem mennesker.

Bliv klogere på udbruddet her:

Kendte tilfælde:

* 20. januar bekræfter kinesiske myndigheder en række nye tilfælde af virusset, herunder tre uden for Wuhan, heraf to i Beijing. Det er første gang, at det bekræftes, at virusset har spredt sig til andre kinesiske byer.

* Indtil den 25. januar er der 1287 bekræftede tilfælde af personer i Kina alene med lungebetændelse forårsaget af det nye virus. Deres symptomer omfatter feber, hoste og åndedrætsbesvær.

* 42 personer har mistet livet. Alle omkomne er fra Kina. En læge, der var i frontlinjen af virusudbruddet på et hospital i Hubei-provinsen, har desuden mistet livet.

* Smitten centrerer sig om Wuhan, og langt de fleste smittede er fra Kina, men virusset er også blevet påvist i Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan, Nepal, USA, Australien, Malaysia og Frankrig.

Eksperter ved meget lidt om det nye virus:

* Kilden til virusset er ikke fundet.

* Udbruddet er stærkt knyttet til et fiskemarked i Wuhan. Dog afviser nogle patienter, som er smittet med virusset, at de har været i nærheden af dette marked.

* De kommunale myndigheder i Wuhan har tidligere oplyst, at et ægtepar blev smittet med virusset den 15. januar. Mens manden, der først blev syg, arbejdede på det omtalte fiskemarked, nægter hustruen, at hun har været på markedet.

* Kinesiske sundhedsmyndigheder oplyser 21. januar, at virusset kan smitte mellem mennesker.

Modforanstaltninger:

* Der er ingen vaccine mod det nye virus. Det vil tage mindst et år at udvikle en vaccine mod det nye coronavirus, vurderer den internationale vaccinealliance Gavi.

* Kinesiske myndigheder har øget kontrollen med virusset forud for det kinesiske nytår i slutningen af januar, hvor mange af landets 1,4 milliarder indbyggere plejer at rejse til deres hjembyer eller udlandet.

* Lufthavnsmyndighederne i USA og Australien såvel som i mange asiatiske lande, herunder Japan, Thailand, Singapore og Sydkorea, har øget screeningen af passagerer fra Wuhan.

* WHO har sendt direktiver til hospitaler over hele verden for at beskytte mod virusset.

Kilde: Reuters, AFP, Ritzau.

84 kommentarer
Vis kommentarer