Døds-orkaner ramte Caribien: Nu har de kurs mod Europa og Danmark

I løbet af næste uge bevæger resterne af orkanerne Lee og Maria sig mod Europa. Det kan give ustabilt vejr, men ikke orkan

Forstå sammenhængen på ét minut: Sådan kan orkanerne nå Danmark. (Foto/redigering: AP/Mikkel Cramon)

De to orkaner Lee og Maria har de seneste dage raset over Atlanterhavet og forårsaget store ødelæggelser i Caribien. Nu viser DMI’s prognoser, at resterne af de to orkaner er på vej mod Europa og kan få betydning for vejret i Danmark.

- De bliver fanget i det, vi kalder Vestenvindsbæltet, og begynder at bevæge sig østover mod Europa i løbet af ugen. Det får en effekt hos os, når vi kommer over i næste uge igen. Og det er formentlig i form af et relativt dybt lavtryk, siger vagthavende meteorolog Lars Henriksen.

Svært at forudsige
Efterladenskaberne af de voldsomme orkaner kan give blæst og regn. Det er dog stadig svært at sige noget præcist om, hvornår og hvordan.

- Sådan nogle gamle orkaner, der bliver integreret i Vestenvindsbæltet, er meget svære at finde ud af. Så det kommer helt sikkert til at ændre sig meget i løbet af de næste par dage. Hvad der ligner et dybt lavtryk over de britiske øer i næste uge, kan se helt anderledes ud om to dage, siger Lars Henriksen.

Samfund - 24. sep. 2017 - kl. 12:53 Vild video: Ellen og Garrys hus slugt af jorden

Ikke som orkan
DMI’s prognoser bliver dog også bakket op af prognoser fra National Hurricane Center i USA, som ligeledes peger på, at orkanerne frem mod weekenden begynder at tage en østlig bane. De nærmer sig Europa, men aftager også kraftigt i styrke.

- Der går over en uge, før Maria kan gøre sig gældende her. Men det er altså ikke som en orkan. Det bliver helt anderledes, siger meteorologen og understreger usikkerheden.

- Vi ved ikke, om det bliver et decideret lavtryk eller og den forsvinder. Det er meget usikkert på nuværende tidspunkt.

Af de to orkaner er det Lee, som forventes at gøre mindst væsen af sig i Europa.

- De liggende noget sydligere i Vestenvindsbæltet og har sværere ved at komme over til Europa. I næste weekend er der ikke mere tilbage af den. Så er det Maria, der begynder at få overtaget. Men igen man skal være meget forsigtigt, når vi snakker om gamle orkaner. Det ændrer sig meget, som dagene skrider frem, siger DMI-meteorologen.

Puerto Rico blev hårdt ramt af Maria. Her ses ødelæggelserne i Punta Diamante området. Foto: AP Photo/Jorge A Ramirez Portela
Puerto Rico blev hårdt ramt af Maria. Her ses ødelæggelserne i Punta Diamante området. Foto: AP Photo/Jorge A Ramirez Portela
 

Gør arbejdet svært
Den såkaldte Hurricane Season (orkansæsonen, red.) løber fra 1. juni til 30. november. Her raser flere orkaner i de nordlige dele af Atlanterhavet, i Den Mexicanske Golf og i Det Caribiske Hav. Når det kraftige blæsevejr har hærget i de egne, er det ganske normalt, at de kan dreje mod øst og påvirke vejret i Europa.

Det er dog ofte meget besværligt for meteorologerne at sige noget sikkert om dem, før de ligger helt op ad Europa.

- De bliver fanget af vinde højt oppe i atmosfæren, som blæser fra vest mod øst. Og der er en masse energi og vanddamp i de gamle orkaner, som kan spille os et pus, siger Lars Henriksen.

Vejret kan både blive ustabilt af orkanernes sidste tid, men de kan ifølge meteorologen også være med til at danne et beskyttende højtryk vest for Europa.

- Det gør i virkeligheden bare vores arbejde en del sværere, slutter meteorologen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen