Dødsensfarlig bakterie fundet: Grøntsager tilbagekaldes fra butikker over hele landet

En virksomhed har tilbagekaldt forskellige varianter af friske salater, da man har fundet en farlig bakterie under en kontrol

Her er en forsker i gang med at teste listeria-bakterien. Den er fundet i flere madvarer, som nu tilbagekaldes. Foto: AP/David Goldman
Her er en forsker i gang med at teste listeria-bakterien. Den er fundet i flere madvarer, som nu tilbagekaldes. Foto: AP/David Goldman

Flensted Snitgrønt A/S har fundet bakterien listeria i en egenkontrol af virksomhedens varer, og derfor tilbagekalder de nu flere forskellige salater.

Virksomheden leverer friske, snitgrønne salater til nogle af landets største supermarkedskæder, som Coop, der ejer Kvickly, Superbrugsen og Fakta. Der er også kaldt varer tilbage fra Rema 1000-butikker.

Det skulle dreje sig om især broccoli-salater og spidskåls-salater. Hvis man bliver smittet, kan symptomerne være voldsomme. Man kan opleve at få infektioner, influenza, feber og hovedpine. I særlige tilfælde oplever nogle også mavetarmsproblemer.

Hvis man allerede har købt en af de salater, der kan indeholde listeria, rådes man til at levere produktet tilbage til butikken, hvor de er købt, eller at kassere dem.

Disse varer tilbagekaldes

Hvilke fødevarer:
Easy Taste spidskål med broccoli 275g, EAN: 5706522224621
Easy Taske Kålsalat med sprøde rødder 300g, EAN: 705830604729 
Easy Taste Spæd kålsalat 320g, EAN: 5706522224638 
Sidste anvendelsesdato: 30-01-2018

COOP Broccolisalat med et strejfs af chili 250g, EAN: 5700382419944 
COOP Grønkålssalat med Quinoa og et tvist af råsyltet rødløg 250g , EAN: 5700382553051 
COOP spidskålssalat med mormordressing 345g, EAN: 5700384117756
Sidste anvendelsesdato: 30-01-2018

Solgt hvor:
”Easy Taste” produkterne solgt i: Rema1000 butikker 
”COOP” produkterne er solgt i: 
Coop.dk Mad (internet), Kvickly, Superbrugsen, Dagli’brugsen, Irma, Brugsen, Fakta

 

Kilde: Flensted Snitgrønt A/S

FAKTA: Hver fjerde smittet dør af listeria

I april er fem danskere blevet smittet med en listeriabakterie på blot en uge. To af de smittede er døde.

Læs her hvad listeriabakterien er, og hvem den oftest rammer:

* Bakterieslægten listeria er udbredt i jord, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker samt i produktionsmiljøer.

* Bakterien findes i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men varmebehandlede fødevarer kan også få bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

* Det er overvejende personer, som er svækkede i forvejen, som bliver syge. Dødeligheden blandt de registrerede tilfælde er cirka 25 procent.

* Raske personer kan dog også blive syge af listeria, hvis der er meget høje koncentrationer af bakterien. Det er set ved tidligere listeria -udbrud.

* Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.

* Sygdommen rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

* Man kan mindske risikoen ved at spise varmebehandlet mad og opretholde god køkkenhygiejne samt overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer for spiseklare fødevarer.

* I 2014 blev der konstateret i alt 73 tilfælde af listeria, hvoraf 16 smittede listeria patienter er afgået ved døden inden for 30 dage, efter at de blev smittet.

* I 2014 blev der solgt kødpålæg, der kunne være inficeret med listeria til mindst 100 detailkunder i Danmark.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet.