Dokumenter: Nordea står bag skattelyselskaber

Nordea er ifølge læk en af de banker, der flittigst bruger omstridt advokatfirma til sine velhavende kunder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Nordea er i førergruppen blandt banker verden over, som bruger advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama til at oprette anonyme selskaber for deres velhavende kunder, som vil undgå at betale skat.

Det viser dokumenter, lækket fra advokatfirmaet, som Politiken har undersøgt.

Siden Mossack Fonseca blev stiftet i 1977 har Nordeas bank i Luxembourg skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder.

Nok til en 11.-plads på listen over 543 banker kloden rundt, som er eller har været kunder hos Mossack Fonseca.

Brugt til at undgå Skat
Selv om banken i dag siger til Politiken, at man i 2009 begyndte at stille spørgsmål til kundernes skattebetaling, så administrerer Panamafirmaet stadig mindst 91 selskaber for kunder hos Nordea.

Kun fem banker i hele verden har i dag flere anonyme selskaber hos Mossack Fonseca end Nordea, Nordens største bank.

Jonas Torp, kommunikationschef hos Nordea Luxembourg, tør ikke sige, at banken ikke er blevet brugt til at undgå skat.

Men han mener, at de mange anonyme selskaber, som stadig er aktive, ikke modsiger, at banken siden slutningen af 2009 har forsøgt at sikre sig mod at blive brugt til skatteomgåelse:

- Det er en gradvis proces, så antallet af selskaber går ikke i nul fra det ene år til det næste. Men vi har i dag en meget stor tillid til, at i de konstruktioner vi har, uanset om de er i disse Panamaselskaber eller øvrige kundeforhold, at vores kunder betaler den skat, som de skal, siger han.

Fidusen
Ifølge DR-dokumentaren 'Det store skattelæk' benytter mange danskere, heriblandt erhvervsfolk og sportsstjerner, sig af en såkaldt skattefidus i Panama.

Fidusen går blandt andet ud på, at danskere sender store summe penge i fonde i Panama, men fortsætter med at forvalte pengene gennem fuldmagter.

Dokumentaren viser desuden, af danskerne får hjælp af banker, som eksempelvis Nordea, til at lave det mest effektive skatte-setup.

Det betyder, at bankerne hjælper med at sætte deres værdier i et off-shore selskab, som formelt ledes af stråmænd, mens den virkelige ejer ifølge Panamas lovgiving kan være anonyme over for omverdenen.

DR afslørede søndag aften via dokumenterne, at stråmændene er personer, der ofte er direktører for mere end 1000 selskaber.

Det blev også afsløret, at en panamansk kvinde, der har været død i otte år, er direktør for en række selskaber - heriblandt flere opsat af Nordea.

Panama Papers
Dokumentationen for Nordeas omfattende involvering i anonyme selskaber findes i den største lækage, som nogensinde er givet til medier.

11,5 millioner interne dokumenter fra Mossack Fonseca - e-mails, referater fra kunde- og bestyrelsesmøder, skemaer som afslører de virkelige ejere bag de anonyme selskaber.

Udslippet er givet til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og organisationen International Consortium of Investigative Journalists, som Politiken er en del af. Flere end 100 medier i 76 lande har deltaget i verdenshistoriens største mediesamarbejde om at analysere det store materiale.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

66 kommentarer
Vis kommentarer