Annonce:
Annonce:

Dokumenter viser en helt anden historie

WHO har udadtil rost Kina for deres hurtige håndtering af coronavirus-udbruddet, men interne dokumenter afslører en anden historie. En helt anden

Coronavirus går måske aldrig væk, lyder det her fra WHO's chef for akutberedskab, Mike Ryan. Video: AP
Annonce:
Følg Samfund

Udadtil har WHO ikke været i tvivl. Kina har fået ros for deres håndtering af coronavirus-udbruddet i landet, ligesom de er blevet lovprist for deres hurtige reaktion.

Blandt andet blev ordene 'meget imponerende' brugt.

Men nyhedsbureauet AP kan nu fremlægge afslørende interne dokumenter, der viser en helt anden historie.

Her fremgår det blandt andet, at Kina bevidst skulle have ventet mere end en uge med at offentliggøre den genetiske sammensætning af coronavirus.

Og det skete angiveligt kun fordi, en uafhængigt laboratorium valgte at publicere den genetiske kode på en hjemmeside uden myndighedernes accept.

Derudover har Kina ventet mindst 14 dage med at give WHO detaljerede oplysninger om patienter og smittetilfælde i januar. Alt sammen fordi, der var stram kontrol og intern konkurrence hos de kinesiske sundhedsmyndigheder.

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus har været på overarbejde de sidste par måneder. Foto: CHRISTOPHER BLACK/Ritzau Scanpix
WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus har været på overarbejde de sidste par måneder. Foto: CHRISTOPHER BLACK/Ritzau Scanpix
 

Stor frustration
Internt skabte det stor frustration hos medarbejdere i WHO.

Annonce:

- Vi går frem med meget lidt information. Det er helt tydeligt ikke nok for at lave en god planlægning, skriver Maria Van Kerkhove, der i dag er teknisk leder for håndteringen af coronavirus i WHO.

Det amerikanske nyhedsbureau har forsøgt at få en kommentar til sagen fra WHO, men de vil intet sige, medmindre de ser AP's dokumenter. Det kan ikke lade sig gøre, da AP dermed vil kompromittere deres kilde.

Selv om det kan virke mystisk, at WHO udadtil roser Kina, når de internt kritisere dem, så kan der være en god forklaring.

Efter sigende forsøgte WHO at holde sig gode venner med Kina, så de fremadrettet kunne opretholde et godt samarbejde. Alt sammen for hjælpe alverdens lande med at håndtere coronavirus bedst muligt.

WHO er nemlig afhængige af, at medlemslandene samarbejder, da de ikke har magt til at undersøge sundhedsforhold i de forskellige lande.

På sin daglige pressebriefing onsdag meddelte Trump, at USA ville trække støtten til WHO. Lars Græsborg Mathiesen fra Kongressen.com gør dig klogere her. Video: Ritzau Scanpix.

Trumps brev
Kinas og WHO's håndtering af coronavirus har flere gange fået Donald Trump til at se rødt.

Annonce:

Blandt andet har han skrevet et brev, hvor han beskylder WHO for at 'mangle selvstændighed fra Kina', som præsidenten mener, har alt for stor indflydelse på organisationen.

Donald Trump opremser i brevet intet mindre end 18 konkrete eksempler, hvor han tydeliggør sin pointe.

Det handler blandt andet om, at Kina 'skjulte sandheden om virusudbruddet i Wuhan uden konsekvenser fra WHO', og 'ikke at tillade en international undersøgelse af udbruddet i Kina'.

29. maj oplyse han så, at USA trækker sig fra sit samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og vil fremover bruge pengene andre steder.

Men ifølge AP bakker de nye oplysninger ikke op om Donald Trumps udlægning af sagen. De fortæller tværtimod, at Kina også tilbageholdt informationer fra WHO.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: