Donald Trumps discipel i problemer: Købte lobbyarbejde til prorussisk regering

En af Donald Trumps eksrådgivere skal have betalt politikere for at lobbye for prorussisk regering i Ukraine

Manafort anklages blandt andet for at have haft tætte forhold til den russiske rigmand Oleg Deripaska, der her hilser på den russiske præsident Vladimir Putin. Foto: AP
Manafort anklages blandt andet for at have haft tætte forhold til den russiske rigmand Oleg Deripaska, der her hilser på den russiske præsident Vladimir Putin. Foto: AP

Den særlige anklager Robert Mueller har fredag indgivet endnu en anklage mod den amerikanske præsident Donald Trumps tidligere rådgiver og kampagnechef Paul Manafort.

I anklagen hedder det, at Paul Manafort i 2012 og 2013 i al hemmelighed betalte tidligere fremtrædende europæiske politikere for at lobbye for den daværende prorussiske regering i Ukraine.

Manafort skal have sendt mere end to millioner dollar - i dag svarende til godt 12 millioner kroner - til unavngivne politikere.

Modtagerne udgav sig angiveligt for at være uafhængige politikere. Men i virkeligheden var de altså betalte lobbyister.

Fredagens anklage mod Manafort kommer i kølvandet på en indrømmelse fra Manaforts tidligere højre hånd Rick Gates.

Rick Gates erklærede sig fredag ved en domstol i Washington skyldig i at have løjet for amerikanske myndigheder og i at have konspireret mod USA's regering, som det hedder i anklageskriftet.

OVERBLIK: Fem personer har tilstået efter Mueller-anklager

Den tidligere FBI-chef står i spidsen for undersøgelsen om muligt samarbejde mellem Rusland og Trump-kampagnen op til præsidentvalget i 2016.

Her er et overblik over de fem personer, der har erklæret sig skyldige:

* Rick Gates, tidligere rådgiver for Donald Trump.

Gates har fredag erklæret skyldig i at have løjet for amerikanske myndigheder og i at have konspireret mod USA's regering.

* Michael Flynn, tidligere sikkerhedsrådgiver for Donald Trump.

Flynn erklærede sig i slutningen af sidste år skyldig i at have løjet over for FBI om et møde med Ruslands ambassadør i USA.

* George Papadopoulos, tidligere udenrigspolitisk rådgiver for Donald Trump.

Papadopoulos indrømmede i oktober, at han - mens han arbejdede for Trump - talte med en professor med gode forbindelser til Ruslands regering.

* Richard Pinedo, marketingstrateg og hjemmesideejer.

Pinedo fra Californien er den mest ukendte af dem, der har erklæret sig skyldige i Muellers anklager. Pinedo solgte uden at vide det bankkonti til russere, der blandede sig i det amerikanske valg.

* Alex van der Zwaan, advokat.

Van der Zwaan har erklæret sig skyldig i at lyve over for Muellers hold af efterforskere i forhold til sit arbejde for Rick Gates.

Det skete, efter at der torsdag kom nye anklager frem mod både Gates og Manafort. Anklagerne omfattede blandt andet bank- og skattesvindel.

Det fremgår af et 32 sider langt anklageskrift.

Og inden da havde den tidligere FBI-chef Robert Mueller også rejst andre anklager mod de to mænd. Anklagerne lyder blandt andet på medvirken til hvidvask af penge og medvirken til at bedrage USA.

Ifølge Robert Muellers hold har Manafort og Gates blandt andet hvidvasket 75 millioner dollar gennem offshore-konti i udlandet.

Manafort og Gates er blandt de første, der bliver tiltalt i forbindelse med Robert Muellers undersøgelse af et muligt samarbejde mellem Rusland og Trump-kampagnen op til præsidentvalget i 2016.

Rusland benægter alle beskyldninger om at have forsøgt at påvirke valget.

25 kommentarer
Vis kommentarer