Downloader du film ulovligt? Sådan sporer advokaterne dig

Danskere, der downloader film ulovligt, bliver i højere grad jagtet af filmbranchen. Læs her, hvordan der bliver fundet frem til dem

Matthew McConaughey spillede hovedrollen i den omtalte film Dallas Buyers Club. (Foto: AP)
Matthew McConaughey spillede hovedrollen i den omtalte film Dallas Buyers Club. (Foto: AP)

Jagten på de danskere, som ulovligt downloader film fra nettet, er intensiveret.

Således har flere danskere fornylig modtaget et brev med en regning på 1500 kroner fra advokatkontoret Maqs Law Firm, fordi de har downloadet filmen Dallas Buyers Club ulovligt.

Se også: Danske filmpirater jagtes af advokater

Men hvor mange personer, der har modtaget brevet, vil Jeppe Brogaard Clausen, partner i advokatfirmaet, ikke ud med.

- Er der tale om 10.000 personer, som har fået brevet?

- Vi er slet ikke oppe i det antal, men ikke dermed sagt, at der ikke er tale om en større gruppe af mennesker. Vi vil kommunikere antallet ud på et senere tidspunkt, siger han til Ekstra Bladet. 

Han fortæller, at hele jagten på filmpiraterne foregår over flere trin.

- Det er vores opgave at finde ud af, hvad der er foregået. Vi har noget software, der kan lokalisere ip-adresser, hvor der er blevet downloadet film ulovligt. Derefter går vi i retten for at finde indehaveren af ip-adressen. Når vi så har den, går vi til teleselskabet og betaler dem for at finde frem til kundeoplysninger. Det tager noget tid at skaffe de oplysninger, siger han.

Kan slippe med simpelt trick
Og det er altså sammen en meget bekostelig affære, fortæller Claus Bülow Christensen, udviklingsdirektør i Zibra Digital Media Group, som har fulgt udviklingen i mange år.

- Det er en enorm kostbar og besværlig affære. Bevisførelsen er stor, og man har forsøgt det tidligere, hvor man ikke fik dømt de anklagede. Det viste sig ofte at være helt umuligt at bevise, at den anklagede havde downloadet filen. De havde kun adressen på husstanden, og flere forsvarede sig med, at de ikke havde haft nogen sikker wifi-forbindelse, siger han til Ekstra Bladet.

Det anerkender advokat Jeppe Brogaard Clausen også.

- Kan man ikke bare bruge det klassiske trick: 'Min wifi-forbindelse var ikke sikker'?

 - Jo, men det er klart, hvis alle siger det, må vi se på, hvor mange der rent statistisk set har en usikker forbindelse. Der er færre og færre, som har det. Så man kan ikke bare lyve sig fra det, og hvis vi finder ud af, at det ikke er tilfældet, så har man jo sagt noget, der ikke er rigtigt, siger han.

Truer med retssag
Og hvis ikke man betaler, kan det til sidst ende i en retssag. Sådan skriver advokaterne i hvert fald, men ifølge Claus Bülow Christensen skal man tage det med et gran salt. 

- Risikoen for en retssag er ret lille. De har formentligt sendt mange breve ud, og så vil de måske køre sager mod nogle udvalgte. Men jeg skønner sådanne sager vil være meget dyre og besværlige.

Se også: Alle filmbranchens hemmelige pirat-planer lækket

Ifølge Claus Bülow Christensen er dette brev en illustration på, af jagten på filmpirater er blevet intensiveret de seneste år.

- Filmbranchen har skruet op for bissen og budgetterne. De har hyret flere dygtige it-folk og hackere til at finde frem filmpiraterne. Hvis man fortsætter med at downloade film og serier, så er risikoen for at blive taget blevet større. Til gengæld tror jeg ikke, at det bliver værre end bøder på 1500 kroner.

De danskere, som downloader tit, er i en større risikozone, end dem som gør det sjældent.

- De teknologiske sporingsmekanismer kører på et stikprøve-niveau, så risikoen for at blive taget stiger, jo flere gange man downloader film, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen