DR-direktører stopper: Så stor bliver regningen

Som følge af sparerunden i DR er Tine Smedegaard Andersen og Anne-Marie Dohm fortid på direktørgangen. I alt koster deres afgang over fire millioner kroner

Ph.d.-studerende ulie Mejse Münter Lassen udlægger spareplanen for DR (Video: Ekstra Bladet TV)
Følg Samfund

At chefer i Danmarks Radio tager enorme summer med sig, når de forlader deres job, er langtfra nyt. Og hver gang koster det store summer i fratrædelsesordninger.

Prisen denne gang?

Mere end fire millioner kroner.

De mange licenskroner tilfalder DR Kultur-direktør Tine Smedegaard Andersen og DR Danmark-direktør Anne-Marie Dohm, der begge stopper hos DR som følge af en stor spareplan.

Det skriver Mediawatch.

DR-spareplan: Se, hvad der nedlægges

En del af spareplanen i DR betyder, at DR Kultur også skal rumme børn og unge. Allerede da DR præsenterede sin spareplan i september, blev det meldt ud, at direktøren for DR Kultur, Tine Smedegaard Andersen, fratræder sin stilling.

Og Tine Smedegaard Andersens fratrædelse kommer til at koste statsradiofonien dyrt.

DR's retningslinjer for aflønning af direktører og en aktindsigt, som Mediawatch er i besiddelse af, afslører, at Tine Smedegaard Andersen kan forlade DR med en årsløn og med yderligere et halvt års løn i godtgørelse.

Med en årsløn på 1,8 millioner inklusive pension betyder det, at Tine Smedegaard kan gå ud af DR Byen med en check på 2,7 millioner. Derudover får hun op til 45.000 kroner til såkaldt outplacement eller efteruddannelse.

Sparerunde? DR bruger formue på VM i håndbold

Dohm afskediget
Ud over afskeden med Tine Smedegaard Andersen byder sparerunden i DR også på et farvel til DR Danmarks direktør, Anne-Marie Dohm.

Da spareplanen blev præsenteret i september lød det indledningsvist, at DR og Anne-Marie Dohm var i dialog om fremtiden, men nu står det klart, at Dohm er blevet afskediget efter fem år i DR Byen. Hendes stilling er blevet nedlagt som følge af, at DR Danmark lægges ind under DR Nyheder.

I modsætning til Tine Smedegaard Andersen må Anne-Marie Dohm kigge langt efter en fratrædelsesgodtgørelse. I DR modtager man nemlig ingen fratrædelsesgodtgørelse, hvis man er blevet afskediget.

Derfor må Anne-Marie Dohm se sig tilfreds med 'blot' at indkassere en årsløn. Og med en løn på niveau med Tine Smedegaard Andersens tager den afskedigede DR Danmark-redaktør altså 1,8 millioner med sig, når hun forlader DR Byen.

Formand for DR-chefer: Føles som et plaster, der hives langsomt af

DR: Derfor er der forskel
I et skriftligt svar til Mediawatch forklarer DR, hvorfor Tine Smedegaard Andersen indkasserer 0,9 millioner mere end sin direktør-kollega.

'Da Anne-Marie Dohms stilling således er nedlagt, er hun afskediget som følge af en stillingsnedlæggelse, hvorfor hun ikke har krav på godtgørelse', skriver DR i et skriftligt svar til Mediawatch

'Anne-Marie Dohm har derfor ikke modtaget nogen godtgørelse. Tine Smedegaard Andersens stilling er ikke nedlagt, men ændret. I overensstemmelse med vederlagspolitikken og Tine Smedegaard Andersens kontrakt har hun derfor krav på seks måneders godtgørelse. Tine Smedegaard Andersen modtager derfor seks måneders godtgørelse i henhold til indgået fratrædelsesaftale', lyder det.

I alt planlægger Danmarks Radio at nedlægge 382 stillinger som følge af spareplanen. Hvad de samlede omkostninger bliver, står endnu ikke klart.

Spareplanen

- DR går fra seks til tre flow-tv-kanaler og fra otte til fem radiokanaler. Fremover vil der altså nu kun være tre flow-kanaler:  DR1, DR2 og DR Ramasjang. DR3 og DR Ultra vil fra 2020 være rene digitale universer, mens DR K og DR2 samles under et nyt DR2.

- På radioområdet nedbringes DR’s nuværende otte kanaler til fem – P1, P2, P3, P4 og P5.

- 375-400 stillinger nedlægges, heraf er 25 chef-stillinger. I forbindelse med organisationsændringerne stopper Tine Smedegaard-Andersen som kulturdirektør, og der er en igangværende dialog med direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm. 

- I alt gennemføres der besparelser for 420 millioner kroner årligt. 87 procent vil ramme i København.

- Områderne sport, underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion bliver beskåret. Eksempelvis bliver rettighederne til Tour de France og Champions League i håndbold ikke generhvervet.

- Den regionale dækning styrkes. Samtidig går DR's tv-drama, indhold til små børn, dokumentar samt kor og orkestre fri af besparelser.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.