DR-godsejer overtog historisk gods: - Det er en barsk tid

33-årige Malthe Holst overtog i 2014 Vrejlev Kloster. Med arbejdshandskerne på kan han præsentere overskud

Malthe Holst sammen med sin kæreste og deres barn på Vrejlev Kloster. Foto: DR/Monday Productions
Malthe Holst sammen med sin kæreste og deres barn på Vrejlev Kloster. Foto: DR/Monday Productions

En af de kendte danske godsejere, som kan præsentere et overskud, er 33-årige Malthe Holst, der i 2015 var med i DR-serien ’Godsejerne’ . Han har Vrejlev Kloster, som i 2015 havde et plus på en million. 

- Det er da positivt resultat, men størrelsen er jo ikke stor nok i forhold til byrden. Og jeg mener ikke arbejdet. Det er ens hjem og liv, så det gør ikke så meget. Det er mere i forhold til vedligeholdelsen, for det er et dyrt sted at holde. Hver gang jeg tjener en krone, så kan jeg putte den ind i hovedbygningen - der er altid noget, siger han til Ekstra Bladet.

Det er bestemt ikke altid en god forretning at være godsejer. Foto: Polfoto, Collage: Ekstra Bladet Samfund Kendte godsejere i problemer: Millionerne fosser ud

Ligesom så mange andre godser er Vrejlev Kloster fredet, hvilket både sætter nogle begrænsninger og stiller nogle krav.

- Når man skal forsikre en fredet bygning som denne, så aner forsikringsselskabet jo ikke, hvad sådan et sted skal koste at bygge op, hvis det en dag brænder. Man betaler en kæmpe høj forsikringspræmie, fordi de ikke aner, hvad det skal koste at bygge op.

Stor fordel
Derudover er landbruget i krise.

- Det er en barsk tid med nogle meget lave afregningspriser fra korn til mælk.

Godset har dog sit eget mejeri, hvilket er en stor fordel.

- Så kan vi tage lidt mere for mælken, end hvis vi havde leveret til Arla. Men jeg vil ikke sige, at jeg har de vises sten på den baggrund. Mejeriet gør dog en stor forskel for os, siger Malthe Holst, der i 2014 tog over for sin far efter at have boet i København i mange år.

- Det var ret sent, vi blev enige om, at det skulle være mig. Jeg tog sådan set en beslutning om min uddannelse, uden vi rigtig havde italesat det. Så kunne jeg i hvert fald drive landbrug, men også gå i fx bankverden, hvis det var det, jeg ville.

Han har tre andre søskende, og ingen af dem ønskede at sælge godset, da et generationsskifte kom på tale.   

- Man vil jo helst have, at det bliver i familien. Det er jo et alternativ, at man kan cashe ind og sælge det, men det havde ingen lyst til. Det er jo hele vores liv og vores historie.

Da det var besluttet, lå det i kortene, at det netop var Malthe, som skulle tage over.

Anders Holch Povlsen, Troels Holch Povlsen og Kjeld Kirk Kristiansen er nogle af de rigmænd, som har købt dyre danske godser. Foto: Polfoto. Collage: Ekstra Bladet. Samfund Rigmænd køber de adelige ud af godser: Derfor gør de det

Pres på skuldrene
- Jeg har læst på Landbohøjskolen, mens de andre har lavet alt muligt andet, så det var egentlig meget oplagt, at det var mig, som skulle gøre det, siger han og fortsætter:

- Det er ikke spørgsmålet om, at det er dig, der får alle værdier og herlighederne - det er lige så meget dig, der skal bringe værdierne videre i familien.

Er det et pres?

- Ja, det er det. Man har da ikke lyst til at være den, som ikke kan magte det.

Da han overtog godset, var det bestemt heller ikke billigt.

- Med 15 procent i arveafgift så forsøger man jo at gøre det så sjældent som muligt at lave generationsskifter. Men der er store ejendomme i Danmark, der har haft fem-seks skifter på et århundrede. Det er altså mange penge, som lige ryger ud, siger han og fortsætter:

- Det er jo ikke fordi, at jeg har en stor pengekiste med guldmønter ovre i hjørnet - mine værdier er i jorden og i bygningerne, så det er jo enten at sælge fra eller belåne for at kunne betale sådan nogle arveafgifter.

Arbejdshandskerne på
Han er samtidig indbegrebet af den nye generation af godsejere, som selv har taget arbejdshandskerne på – bogstaveligt talt – for at forretningen kan køre rundt.

- Jeg står i mine canvas-bukser hver morgen ude i værkstedet, hvor jeg mødes med folk. Det er op på traktoren for mig. Der er ingen tvivl om, at det havde været beklemt, hvis der var så god økonomi i at drive sådan en ejendom, at man havde mellemledere til at klare det hele og bare læne sig tilbage, men den lønning må man klare sig selv, siger han og fortsætter:

- Der er næsten altid noget, der skal laves. Så er der en vandslange, der springer – og det sker altid klokken 12 om aftenen på en søndag, og så er det nemmere, at man selv står til rådighed. Det er jo også der, at det er rigtigt dyrt at få andre til at gøre det. Det er et landmandsliv ligesom alle andre, bare hvor man har en lidt anderledes bolig til.

Og heri er der både de klassiske, men også mere moderne møbler.

Det er jo ikke et sted hvor man bare sætter minimalistisk sort og hvidt over det hele, for det passer jo ikke ind, men det har et miks af nogle gamle ting og så lidt nye ting engang i mellem, hvor vi synes, at det passer.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

30 kommentarer
Vis kommentarer