En lang række medarbejdere i DR kan se frem til at miste deres arbejde, hvis politikerne gennemfører deres planer med at skære licensen med 25 procent.
Men manden på gulvet undrer sig over, hvorfor almindelige medarbejdere skal fyres, fordi ledelsen har delt ud af millionerne til hinanden.
Sådan lyder reaktionen fra tillidsrepræsentanten og formanden for Journalistgruppen i Danmarks Radio, Henrik Friis Vilmar.
Trist situation
- Det er en rigtig trist situation, virksomheden er i. Et er, at ledelsen og tidligere ledelser har truffet dispositioner, som - i mine øjne - er helt ude af proportioner. Noget andet er, at politikerne på den baggrund går ud og siger, at virksomheden skal barberes ned til sokkeholderne, siger han.
- Det er, som om der er en folkestemning mod os, fortsætter han.
Gennem de seneste uger og år har han på sidelinjen fulgt med i, hvordan Ekstra Bladet har afsløret alt fra en direktør, der fløj på arbejde, over en mangfoldighedskonsulent til to millioner kroner, og til at kulturministeren har fået et gyldent håndtryk på to millioner kroner. Alt sammen bliver lige nu brugt i en politisk debat, hvor et flertal rejser sig for gedigne nedskæringer i Danmarks Radio
Generelt er han ked af, at ledelsens beslutninger tager politikernes opmærksomhed, og at det skygger for den produktion medarbejderne laver af radio og tv:
- Jeg synes, at man skulle fokusere på de rigtig gode programmer, som vi leverer til alle licensbetalerne. På det, vi almindelige medarbejdere på gulvet præsterer. Vi leverer programmer af høj, høj kvalitet både på tv og radio, så hvorfor skal virksomheden straffes med at blive skåret ned.
Fortvivlelse
Stemmen efterlader heller ikke andet end fortvivlelse fra en medarbejderrepræsentant, der senest har været med til at forhandle en overenskomst på plads, der giver ham og hans kolleger nul kroner i lønstigning de næste to år.
- Det er ikke sådan, at vi arbejder under ekstravagante forhold. Tværtimod. Vi kan tydeligt mærke, at økonomien er stram. Vi har lavet en overenskomst, hvor vi ikke har lønstigninger i to år, for at hjælpe virksomheden med økonomiske problemer. Vores lønstigninger de sidste mange år har været rigtig lave. Vi stiger ikke så meget i løn, som andre i samfundet gør. Men vi har øget vores produktivitet med flere hundrede procent.
- Hvordan har du det med, at I har lavet en aftale om, at dine medlemmer ikke får lønstigninger, og så kan du se frem til, at fyringerne kommer alligevel?
- Jeg er ikke sikker på, at jeg havde lavet denne aftale, hvis jeg vidste, hvilken lønfest der havde været på direktionsgangen.