DR: Rederier forsøgte at sende piratregning til staten

Rederiernes forsikringsselskab ville have staten til at dække erstatning til Søren, Eddy og deres medgidsler

Rederiernes forsikringsselskab ville have, at staten skulle betale for blandt andet Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez' frigivelse. (Arkivfoto: Mohammed Abdullah Abderahim)
Rederiernes forsikringsselskab ville have, at staten skulle betale for blandt andet Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez' frigivelse. (Arkivfoto: Mohammed Abdullah Abderahim)

Pirater er terrorister, og derfor skal staten dække den erstatning, som danske rederier betaler deres ansatte, hvis de havner i fangenskab.

Sådan lød argumentationen ifølge P1 Dokumentar, da rederiernes forsikringsselskab forsøgte at få staten til dække erstatningen til de danske sømænd Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og fire filippinske kolleger, som var gidsler, da skibet MV Leopard blev kapret.

Radioprogrammets redaktion har fået aktindsigt i sagsforløbet, og her skulle det fremgå, at Ulykkesforsikringsselskabet for Dansk Søfart ankede en afgørelse fra Arbejdsskadestyrelsen om, at selskabet skulle udbetale erstatning for arbejdsskader.

Argumentationen blev dog afvist af Ankestyrelsen, og den afgørelse får opbakningen fra Kristina Siig, som forsker i søret ved Syddansk Universitet.

- For at det skal være terror, skal der være et samfundsmæssigt sigte; man vil gøre folk bange og gøre samfundet ustabilt. Pirater er nogen, der godt kunne tænke sig nogle penge. Det er ikke terror, siger hun til P1 Dokumentar.

Kilder vurderer over for programmet, at den samlede erstatning til de seks søfolk ligger på den øvre side af fem millioner kroner.

De blev taget som gidsler den 12. januar 2011, da MV Leopard blev kapret af somaliske pirater ud for Omans kyst.

Sagen fik stor medieopmærksom, da gidseltagningen stod på i to år og tre måneder, hvorefter rederiet Shipcraft blev meldt til politiet, som dog ikke valgte at rejse en sag.

Hos Danmarks Rederiforening siger administrerende direktør Anne H. Steffensen, som samtidig er næstformand i forsikringsselskabets bestyrelse, at hun ikke var bekendt med terrorargumentationen, som hun heller ikke støtter.

- Det er svært at se, at der kan være tale om en terrorhandling. Jeg kan ikke se for mig, at vi vil bruge det argument i fremtiden, siger hun til P1 Dokumentar.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter