DR-tillidsmand mørklægger hestesag

Formand for journalisterne i DR beskylder pressen for dårlig dækning af sagen om hesten 'Jazz', men nægter selv at give detaljer om Johannes Langkildes flytning tværs over Atlanten

Johannes Langkilde vender snart hjem fra tjansen som USA-korrespondent for DR. Med sig tager han den hest, som DR har betalt knap 70.000 kroner for at fragte over atlanten. Foto: JONAS OLUFSON .
Johannes Langkilde vender snart hjem fra tjansen som USA-korrespondent for DR. Med sig tager han den hest, som DR har betalt knap 70.000 kroner for at fragte over atlanten. Foto: JONAS OLUFSON .

Danmarks Radio er fortsat tavse, når det kommer til oplysninger omkring flytningen af USA-korrespondenten Johannes Langkilde til Washington, hvor også Langkildes kones hest 'Jazz' blev fragtet med for 70.000 kr.

Formand for journalistgruppen i DR og medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund, Henrik Friis Vilmar, gør det ellers klart i et debatindlæg i Politiken, at den pågældende korrespondents udgifter for flytningen ikke overskrider de almindelige omkostninger i den slags sager.

Men ligesom resten af ledelsen i DR ønsker han ikke at uddybe.

- Han har bare valgt, at han ville bruge sine flytteomkostninger på at få den hest med, og har derfor givet afkald på en masse andre ting, som andre korrespondenter har fået med, fortæller han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Men jeg kan som medarbejder ikke udtale mig om det. Det er ledelsen i DR, der skal give den slags oplysninger.

Se også: Et stenkast fra Det Hvide Hus: Langkildes hest levede som luksusdyr

Klandrer pressen
Mens Henrik Friis Vilmar i skarpe vendinger beskylder medierne for at bygge kritikken af hestetransporten på 'mangelfuld journalistik', vil han således ikke svare på, hvordan detaljerne om flytningen af hesten passer ind i de sædvanlige vilkår for en DR-korrespondent.

'Havde man undersøgt sagen blot en lille smule mere – altså benyttet sig af den grundlæggende journalistiske disciplin, der kaldes research – ville man have opdaget, at de samlede omkostninger for at sende korrespondenten til USA ikke var højere end de almindelige omkostninger, man ofte har i den slags sager, skriver han i indlægget i Politiken.

Vilmar kalder således dækningen af sagen mangelfuld, og ærgrer sig over, at den efterlader et billede af DR som en virksomhed, der fråser med licensmidlerne. Et billede, der ifølge ham sagtens kunne have været undgået, hvis der havde ligget grundigere research til grund for hestehistorien.

- Magthaverne og læserne efterlades med indtrykket af, at vi fråser med pengene. Men historien er lavet på et for tyndt grundlag, og det mener jeg ikke, er ordentligt.

Haagerup er tavs
Ekstra Bladet har ved flere foregående lejligheder og i forbindelse med sagen om hesten 'Jazz' forsøgt at få DR-toppen i tale, men DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, nægter kategorisk at svare på spørgsmålene omkring DR-korrespondenters vilkår. 

Flere sms'er fra Ekstra Bladet til Ulrik Haagerup angående Johannes Langkildes og de øvrige korrespondenters ansættelser og vilkår står ubesvarede hen.

Derudover har Ekstra Bladet i mere end et år forsøgt at få udleveret dokumentation for, hvem der har betalt for transporten af hesten, der tilhører Langkildes kone.

Se også: Langkilde i særklasse: Heste-transport er 'no go' for danske diplomater

Ønsker tydeligere dokumentation
På trods af kampen for at få DR-toppen i tale, er der ifølge Henrik Friis Vilmar ikke begået tilstrækkelig research, før Ekstra Bladet og resten af pressen har bragt historien om hesten.

- Som almindelig læser sidder man tilbage med et billede af, at DR er sådan nogle, der fråser med licensmidlerne. (...) Når jeg laver en historie for DR og jeg kun kan få den ene parts holdning, så kunne jeg aldrig drømme om at bringe historien uden først at forsøge den anden part, siger han.

- Det er præcis det, vi har gjort med aktindsigten. Hvad er problemet?

- Problemet er jo, at det stadigvæk står tilbage som et unuanceret billede. Jeg har som læser ikke mulighed for at få det fulde billede.

Netop det fulde billede blev endnu sværere at få lagt på plads efter Ekstra Bladet allerede 2. december 2015 anmodede om aktindsigt i sagen. Her nægtede DR at udlevere materialet. Siden forsøgte Ekstra Bladet at klage til Ombudsmanden, som dog nægtede at gå ind i sagen.

Ulrik Haagerup, DR’s nyhedsdirektør, siger i dag om mørklægningen:

- Der er nogle principper, som er vigtige at opretholde; nemlig at vi ikke offentliggør detaljer om vores medarbejderes private forhold. Det er også deres løn- og arbejdsforhold.

Afskrift af faktura vedrørende transport af Johannes Langkildes hest til USA. Kilde: Radio24syv
Afskrift af faktura vedrørende transport af Johannes Langkildes hest til USA. Kilde: Radio24syv

Anede intet om aktindsigt
Henrik Friis Vilmar fortæller til Ekstra Bladet, at han ikke før har været klar over, at en aktindsigt var tilsendt og siden afvist af DR og Ombudsmanden, da det ifølge ham ikke har været muligt at læse sig frem til forløbet i Ekstra Bladets artikler om hesten.

Se også: DR-boss indrømmer heste-brøler: Det gør vi aldrig igen

Den 12. og den 13. januar beskrev Ekstra Bladet korrespondancen med Ulrik Haagerup og den afviste aktindsigt i avisen.

- Havde du skrevet dette indlæg, hvis du havde vidst, at aktindsigten blev søgt allerede tilbage i 2015, og at det har været umuligt at få svar fra ledelsen?

- Hvis jeg havde vidst hvordan og hvorledes, I har undersøgt den sag og helt reelt har forsøgt at perspektivere sagen, og hvis jeg ikke sad tilbage efter at have læst de her artikler med opfattelsen af, at DR fråser med pengene, uden det er dokumenteret, så havde jeg ikke skrevet mit indlæg, siger Henrik Friis Vilmar.

Se også: Efter 'bizar' hestesag: Minister vil have DR til at løfte dyner Se også: Tidligere minister langer ud efter DR: Vil vide sandheden om tv-værts hest

Se også: Efter 'bizar' hestesag: Minister vil have DR til at løfte dyner

56 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere