Drab på iransk general gør det dyrere at tanke benzin

Olieprisen stiger efter drab på iransk general - priserne burde ikke stige meget mere, vurderer analytiker

Det er blevet dyrere at tanke efter drabet på den iranske topgeneral. Foto: Anthon Unger
Det er blevet dyrere at tanke efter drabet på den iranske topgeneral. Foto: Anthon Unger

De seneste dages uro i Mellemøsten har sendt olieprisen op, hvilket også har ramt de danske bilejere på pengepungen, da det er blevet en anelse dyrere at tanke benzin på bilen.

Den dyrere literpris skyldes, at prisen på råolie har været stigende, efter at USA fredag dræbte den højtstående iranske generalmajor Qassem Soleimani i Irak, og iranerne har svoret hævn.

Det forklarer Jens Nærvig Pedersen, der er senioranalytiker i Danske Bank.

- Olieprisen stiger, fordi størstedelen af verdens olieproduktion foregår i Mellemøsten, og når der opstår uro, skaber det bekymring for forsyningen af olie.

- Indtil videre har konflikten ikke påvirket olieproduktionen, men der er risiko for en yderligere eskalering, hvilket vil kunne ramme produktionen, siger han.

Forstå konflikten på et øjeblik her.

Hos tankstationen Circle K er prisen på en liter blyfri 95 mandag 11,79 kroner, hvilket er en stigning på cirka 20 øre sammenlignet med starten af januar. Nogenlunde samme billede gør sig gældende hos Q8.

- Den stigende oliepris har givet lidt højere benzinpriser. Men i det store billede er det ikke voldsomt, når man ser på, hvad priserne generelt har været de seneste år.

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt

- Olieprisen ligger nogenlunde inden for det niveau, vi har set de seneste par år.

- Den nuværende pris er ikke noget, der for alvor vil sætte spor i dansk økonomi eller privatforbruget. Dertil skal der noget højere priser til, siger Jens Nærvig Pedersen.

Prisen for en tønde råolie lyder mandag på 70 dollars. pr. tønde mod knap 69 dollars fredag og 66 dollars torsdag.

Jens Nærvig Pedersen ser ikke stor risiko for, at prisen kommer til at stige markant mere, fordi flere af verdens store olieproducenter kan skrue op for hanerne og dermed øge udbuddet af olie.

- Saudi-Arabien vil hurtigt kunne øge deres produktion, og amerikanerne har store olielagre, som de kan sælge ud af, og det vil kunne dæmpe prisstigningerne på olie, siger Jens Nærvig Pedersen.

279 kommentarer
Vis kommentarer