Dræber-feber hærger Nigeria: 80 procent dødsrate for gravide og deres fostre

Mellem 1. januar og 25. februar er der rapporteret over 1000 tilfælde af Lassa-feber i Nigeria. Feberen har kostet cirka 90 mennesker livet indtil videre og smittet 14 nødhjælpsarbejdere

Sådan ser Lassafeberen ud under et mikroskop. FOTO: CDC/Phanie/REX
Sådan ser Lassafeberen ud under et mikroskop. FOTO: CDC/Phanie/REX

Det nye år har bragt sygdom med sig i Nigeria.

Lassafeberen, som lige nu smitter flere steder i Nigeria, er især farlig for højgravide, hvor der kun er 20 procents chance for at overleve.

Det viser nye tal fra landets Center for Sygdomskontrol. Mellem 1. januar og 25. februar er der rapporteret 1081 smittede og omkring 90 er døde.

Lassafeberen er ikke en ny sygdom i Nigeria, men man har ikke tidligere set udbrud på denne størrelse, skriver BBC.

Professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Allan Thomsen, husker Lassafeberen fra Ebolaudbruddet i 2014.

- Det er ikke unormalt at få Lassafeber i Nigeria, men antallet af smittende er bekymrende. Lassafeberen var en af årsagerne til, at man blev forsinket i bekæmpelsen af Ebolafeberen, fordi man forvekslede Ebolaen med Lassafeber, siger han.

Der er ingen vaccine
Lassafeberen er ikke helt ligeså slem som Ebola i forhold til dødsfald, men det betyder ikke, at den er ufarlig.

- Det er en blødningsfeber, hvor man kan blive ramt af chok. Vi så med Ebola, hvor hurtigt det kan sprede sig, hvis de forkerte mennesker får infektionen. Det er især, hvis de inficerede bevæger sig meget rundt i landet, siger professor Allan Thomsen.

Hvis der kommer en regulær epidemi, kan Lassafeberen ende med at blive værre end Ebola. Der er nemlig ingen vaccine mod Lassafeber, og en vaccine er uhyre vigtig, når man skal bekæmpe et udbrud.

- Måden man i sidste ende kom af med ebola, var, at man lagde en ring af vaccinerede personer rundt om de inficerede. Alle de personer, der havde været i kontakt med den inficerede, vaccinerede man. På den måde forhindrede man virussen i at sprede sig. Den mulighed har man ikke med Lassafeberen, siger professoren.

Udover mangel på vaccine kan kultur også spille en væsentlig rolle. Det kan være forskellige skikke omkring hygiejne og seksuelt samvær. Ifølge Allan Thomsen er en af de vigtigste, hvordan man tager sig af de døde.

- Folk har begravelsesritualer, som gør, at man har et smitteobjekt liggende på et bord i form af et lig. Det smittede lig kommer i kontakt med mange familiemedlemmer, fordi man kommer og tager afsked, siger professoren.

Selvom Lassafeberen er almindelig kendt i Nigeria, er myndighederne bekymrede for dette udbrud. Det skyldes, at der normalt ikke er så mange smittede på denne tid af året, og at der ikke er en åbenlys forklaring på udbruddet.

Mæslingeudbrud skyller ind over Europa: Er du vaccineret?

Rottesygen gnaver sig igennem Danmark