Annonce:
Annonce:

Dræberklovnen Pogo fik børn til at grine: I kælderen gemte han 33 lig

Den halvt danske John Wayne Gacy var en af tidens største seriemordere. Til hverdag fik han børn til at grine som fødselsdagsklovnen, Pogo, mens hans kælder langsomt blev fyldt med lig fra ofre

John Wayne Gacy var halvt dansk og halvt polsk. Foto: AP
John Wayne Gacy var halvt dansk og halvt polsk. Foto: AP
Annonce:
Følg Samfund

Hvileløse klovne vader i øjeblikket mørke veje tynde i forsøget på at skræmme helt almindelige borgere fra vid og sans.

I Danmark alene har politiet fået over 20 anmeldelser fra skræmte borgere, siden klovne-stregerne rejste fra USA til Europa, skriver DR.

Indtil videre er klovnerierne dog heldigvis blevet ved skrækken. Og er danskere kommet til skade, er det kun, fordi de har slået for hårdt ud efter klovnen i ren chok.

Men tilbage i 1970'ernes Chicago, endte det meget værre for særligt én klovns ofre.

Den blot 36-årige, halvt danske John Wayne Gacy voldtog og kvalte gennem sit voksenliv mere end 33 drenge og unge mænd.

Om dagen fik han børn til at grine som sit alterego, klovnen Pogo.

Annonce:

Artiklen fortsætter under billedet...

John Wayne Garcy uden sin klovne-makeup. Foto: AP
John Wayne Garcy uden sin klovne-makeup. Foto: AP

Virkelighedens dræberklovn var halvt dansk: Klovnen Pogo dræbte 33
Lugten fra kælderen
John Wayne Gacy havde i næsten et årti været et kendt ansigt i politiets kredse for voldtægter, da han den 11. december 1978 igen kommer i søgelyset. Den blot 15-årige Robert Piest er forsvundet sporløst, og alle spor peger på Gacy, der hårdnakket benægter at have nogen relation til sagen.

Men under en ransagning af Gacys hjem, åbner der sig imidlertid en langt mere uhyggelig virkelighed om den 36-årige mand, end nogen havde forestillet sig at finde i søgen på Piest.

Blandt Gacys ejendele finder politiet nemlig blandt andet forskellige kørekort, håndjern, en sprøjte, tøj, der var alt for småt til Gacy, og ikke mindst nogle kvitteringer fra det apotek, hvor Piest arbejdede.

Vigtigst af alt bemærkede detektiverne dog en mærkværdig lugt, som tilsyneladende sneg sig op fra under bygningen.

En klovn hoppede ud foran Matthias og mormor: - Jeg slog ham
Lugten fik den 21. december 1978, politiet til at vende tilbage til huset i Chicago med en ny ransagningskendelse. Og i krybekælderen, under den bløde jord, finder de denne gang synderen til den væmmelige lugt: Menneskeknogler fra omtrent 27 forskellige personer.

Annonce:

I haven og i den nærliggende Des Plaines-flod finder politiet også resterne af de mennesker, Gacy ikke kunne få plads til i den trænge krybekælder.

'Kys min røv'
Det var jobtilbud, sex eller kidnapning, der trak Gacys ofrer til huset i Chicago. Og alle var det drenge eller unge mænd mellem 14 og 21 år, der blev ofrer for dræberklovnens syge fantasier.

Fælles for dem var, at Gacy bagbandt, voldtog og kvalte dem, ofte iført det samme klovnekostume, han optrådte i til børnefødselsdage og på hospitaler.

Artiklen fortsætter under billedet...

Under dette hus bestyrede Gacy sin egen kirkegård med ligene fra hans mange ofrer. Foto: AP
Under dette hus bestyrede Gacy sin egen kirkegård med ligene fra hans mange ofrer. Foto: AP

Trods diskussioner om dræberklovnens mentale tilstand, blev han i 1980 erklæret mentalt rask og dømt for 33 mord. Han blev idømt 12 dødsdomme og 21 livstidsdomme.

- Jeg skulle aldrig være blevet dømt for andet end at bestyre en kirkegård uden certifikat, skulle han senere have udtalt.

Gacy nåede at afsone 14 år i fængsel, inden han den 10. maj 1994 blev henrettet med en dødelig sprøjte på Stateville Correctional Center i Crest Hill, Illinois.

Annonce:

Hans sidste ord skulle angiveligt have været 'kys min røv'.

Du kan læse hele historien om den berygtede klovne-seriemorder her.

Politiet advarer mod klovnejagt
Slap af med hysteriet
Efter dræberklovnens seriemord gik den sjove og uskyldige klovnefigur med ét fra at være et festligt indslag til at skræmme tusindvis af både voksne og børn.

Og siden sin død har John Wayne Gacy, der også er kendt under navnet Dræberklovnen, aspireret til mange uhyggelige fortællinger om de rødnæsede figurer.

I filmen '100 tears' fra 2007 tager en skræmmende cirkusklovn sin hævn efter at være blevet uretmæssigt anklaget for voldtægt, og i komedien Zombieland jagtes filmens hovedperson af en uhyggelig zombie-klovn.

Mest kendt af dem alle er imidlertid nok Stephen Kings cult-klassiker, It, hvor klovnen Pennywise jager børn i en lille amerikansk by.

Annonce:

Artiklen fortsætter under billedet...
 

Klovnen Pennywise, der i Stephen Kings gyser-roman jagter lokale børn, er nok en af verdens mest kendte uhyggelige klovne. Foto: All Over Press
Klovnen Pennywise, der i Stephen Kings gyser-roman jagter lokale børn, er nok en af verdens mest kendte uhyggelige klovne. Foto: All Over Press

Men trods Kings hang til uhyggeligheder, er han i kølvandet på den seneste tids klovnerier, alligevel tyet til de sociale medier for at tysse stemningen ned.

- Det er på tide at slappe af med det klovnehysteri - de fleste af dem er gode nok, opmuntrer børnene, får folk til at le, skriver Stephen King på sin Twitter-profil.

Men selv ikke den kendte forfatters ord kan tilsyneladende tysse hysteriet, der nu også har fået burgerkæde-klovnen, Ronald McDonald, til at holde lav profil, mens klovneepidemien fortsat raser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: