Drama i aftes: Nederlag til gebyr-krigere

Det var en uhyre tæt afstemning der i aftes afgjorde, at oprørerne fra Fair Bidragssats kun fik en ud af fire pladser ved valget til Forenet Kredits magtfulde repræsentantskab

Chresten Ibsen og resten af gebyroprørerne fra Fair Bidragssats fik tirsdag aften en mavepuster ved det østjyske lokalvalg til repræsentantskabet i Forenet Kredit. Foto: Ernst van Norde
Chresten Ibsen og resten af gebyroprørerne fra Fair Bidragssats fik tirsdag aften en mavepuster ved det østjyske lokalvalg til repræsentantskabet i Forenet Kredit. Foto: Ernst van Norde

Opdateret 12.43 med kommentar fra formand i Fair Bidragssats, Chresten Ibsen.

Der er ingen umiddelbare udsigter til, at de forhadte bidragssatser bliver sænket lige foreløbigt.

Det står fast, efter de gebyrkritiske oprørere fra Fair Bidragssats tirsdag aften led et bittert nederlag ved kampvalget til det magtfulde repræsentantskab i Forenet Kredit, der ejer majoriteten af Nykredit Realkredit, Nykredit Bank og Totalkredit.

Ni kandidater kæmpede om de fire pladser, men efter valget stod det klart, at kun en af foreningens fire kandidater blev valgt ind.

Der er tale om Troels Ravn Klausen, der med kun 20 stemmer ned til nummer fem lige akkurat opnåede fjerde flest af stemmerne.

Gebyr-hadere i kupforsøg hos Nykredit

Artiklen fortsætter under billedet

Mislykket kup
Forud for valghandlingen havde Fair Bidragssats ellers bebudet, at man ville forsøge at kuppe valghandlingen og benhårdt gik efter alle fire pladser.

Tirsdag fortalte formand Chresten Ibsen således til Ekstra Bladet, at foreningen igennem flere måneder havde arbejdet intensivt på at skaffe fuldmagter gennem sin forenings medlemmer.

Gebyrgribbenes skræk vil i Folketinget

Samtidig havde man også forsøgt at rekruttere støtter, der fysisk ville møde op ved stemmestederne i Østjylland.

Dermed var der lagt op til et kampvalg mellem den gebyrkritiske forenings repræsentanter overfor den siddende formand Nina Smiths fire folk.

Da stemmerne var talt op, manglede Fair Bidragssats kandidat med færrest stemmer kun lidt mere end 100 stemmer for at blive valgt ind. I alt deltog 2342 medlemmer i valget – hvilket er ny rekord.

Stemmerne fordelte sig således:

  • Chresten H. Ibsen (formand Fair Bidragssats) – 1.002 stemmer
  • Hans Jørgen Kirkeby (medlem Fair Bidragssats) – 1.031 stemmer
  • Kenn Esmann Nielsen – 1.065 stemmer
  • Kirsten Vang Nielsen – (medlem Fair Bidragssats) 1.035 stemmer
  • Michael Mortensen – 1.219 stemmer
  • Mie Krog – 1.266 stemmer
  • Rene Løt – 123 stemmer (løsgænger)
  • Tommy Bøgehøj – 1.135 stemmer
  • Troels Ravn Klausen (medlem Fair Bidragssats) – 1.085 stemmer

Formand takker taberne
- På den ene side er vi meget skuffede, men på den anden side er vi mega stolte af, at Troels Ravn Clausen blev valgt ind. Nu må vi tilbage og ligge en strategi for, hvordan vi ved de næste valg til repræsentantskabet kan få valgt endnu flere ind, siger en tydeligt skuffet Chresten Ibsen til Ekstra Bladet.

I en kommentar til Forenet Kredits hjemmeside takker den siddende formand Nina Smith kandidaterne for deres engagement:

'Jeg vil gerne sige tak til alle dem, som har stemt og deltaget på anden vis – og særligt også til de kandidater, som ikke blev valgt. Demokratiet kræver deltagelse og samtale, og jeg håber at kunne fortsætte samtalen, selv om det ikke bliver i repræsentantskabet i denne omgang,' lyder det i udtalelsen.

 

 

Forsøgt tidligere
Det er langt fra første gang, at en forening af kritiske boligejere forsøger at få indflydelse i det magtfulde repræsentantskab i Forenet Kredit.

Tilbage i 2016 forsøgte den kritiske forening Consum at få valgt en række medlemmer ind i repræsentantskabet. Dengang gik Forenet Kredit under navnet Foreningen Nykredit, og her lykkedes det kritikerne at få valgt seks medlemmer ind i det 104-medlemmer store repræsentantskab.

Det magtfulde repræsentantskab

Repræsentantskabet er øverste myndighed i Forenet Kredit og består af 104 medlemmer.

Medlemmerne kommer fra hele landet og er valgt blandt i såkaldte 'valggrupper'. De fire valggrupper består af privatkunder, erhvervskunder, obligationsejere og medarbejdere i koncernen.

Ved valget tirsdag aften i Østjylland blev der valgt både repræsentanter til bestyrelsen blandt erhvervskunderne, privatkunderne og obligationsejere.

Gruppen af medlemmer fra Fair Bidragssats stillede op under valggruppen privatkunder. Her stillede i alt ni personer op til de fire pladser.

Siddende formand for Forenet Kredit, Nina Smith, var tirsdag aften også på valg. Hun stillede op blandt erhvervskunderne. Her var der kun fire kandidater til de fire pladser og hun var dermed på forhånd valgt ind.

Kilde: Forenet Kredit

Siden er de siddende magthavere i foreningen blevet kritiseret for at forsøge at holde almindelige danskere udenfor repræsentantskabet.

Virksomheden er medlemsejet, men i 2016 kunne Ekstra Bladet sammen med flere andre medier påvise, at for almindelige låntager er det stort set umuligt at blive valgt ind i repræsentantskabet og få indflydelse.

Efter flere års stormvejr: Nu rager Nykredit-toppen til sig

Mere end 50 procent direktører
En hurtig optælling før tirsdagens valg til repræsentantskabet viser, at der ud af repræsentantskabets 104 medlemmer var 57 personer med titlen direktør.

Dertil kommer 12 gård- eller godsejere, fem advokater, en tidligere minister, tre ejendomsmæglere, en professor og to ingeniører.

Kun en enkelt førtidspensionist har fundet vej til repræsentantskabet, mens der hverken er sygeplejesker eller håndværkere blandt boligejernes repræsentanter i det magtfulde organ. Skulle det være tilfældet fremgår det ikke af Forenet Kredits oversigt over repræsentantskabet.