Annonce:
Annonce:

Drama på kendt dansk gods: - Det er en afskyelig handling

I det seneste kapitel om balladen på det kendte danske gods påstår Jesper Petersen, at han blev oversprøjtet med gift på af en Gisselfelds traktorførere. Det er nu meldt til politiet

Gisselfeldt Kloster i Faxe Kommune er et af Danmarks største godser. Foto: Per Rasmussen
Gisselfeldt Kloster i Faxe Kommune er et af Danmarks største godser. Foto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Samfund

I mere end 20 år har der været ballade på Gisselfeld Kloster, og det fortsætter.

Det nye drama fandt sted 29. maj med Jesper Petersen som hovedperson. Igen. Han har i flere år haft flere stridigheder med de nye godsforvaltere, og nu langer han igen ud efter de ansvarlige på godset.

Ifølge Jesper Petersen fandt den nye episode sted nær hans egen have. Han bor i et hus, som Gisselfeld Kloster har lejet ud til ham for mange år siden.

Og denne gang gik det galt i et forsøg på at sikre en bikube.

- Jeg valgte at gå ud til traktorføreren, der var i gang med at sprøjte, fordi jeg tænkte, lad os da for fanden snakke sammen. De behøver jo ikke at sprøjte lige der, hvor bierne er.

Annonce:

- Jeg forventede selvfølgelig, at han ville stoppe, men han fortsatte, at jeg måtte springe for livet for ikke at blive ramt af den lange sprøjtearm, der rager omkring 15 meter ud til hver side. Det er en meget afskyelig og afstumpet handling, siger Jesper Petersen til Ekstra Bladet.

Han påstår, at det virker som overlagt.

- Det virker som en hævnakt, fordi vi har haft flere slagsmål i retten. Heldigvis blev jeg ikke ramt, men jeg fik en del gift, siger han til Ekstra Bladet.

Ingen kommentarer
Jesper Petersen er talsmand for Holmegaard Mose Komiteen, der er en gruppe naturaktivister, der arbejder for at beskytte naturen.

Efterfølgende har han anmeldt sagen til Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, men det skal understreges, at det fortsat ikke er besluttet, om politiet vil gå ind i sagen.

Ekstra Bladet har talt med godsforvalter og administrerende direktør Jens Risom for at få Gisselfelds Klosters udgave af, hvad der er sket. Men han ønsker ikke at kommentere beskyldningerne.

- Jeg har ingen kommentarer til Jesper Petersen overhovedet. Vi har en verserende sag kørende med Jesper, så jeg vil ikke sige noget. Jeg kan godt, men jeg vil ikke, siger Jens Risom til Ekstra Bladet.

Annonce:

Ifølge Jesper Petersen har Bispebjerg Hospitals giftlinje henvist ham til nærmere undersøgelse på Arbejdsmedicinsk Klinik efter flere dage med vedvarende lungesmerter.

Årelange konflikter
Og ifølge Jesper Petersen går balladen mellem de to parter mange år tilbage i tiden.

- Jeg har været på kollisionskurs med Gisselfeld mange gange, fordi jeg skriver kritisk om deres skovbrug, jagt og landbrug. Vi har et meget anstrengt forhold, må man sige. De tidligere ejere har lejet huset ud til mig, og de nuværende ejere har forsøgt at opsige mig. Det har belastet vores forhold yderligere, siger Jesper Petersen til Ekstra Bladet.

For to år siden var der også ballade, da Faxe Kommune havde planer om at bygge et stort tårn ved Gisselfeld. Men det var Jesper Petersen ikke ret begejstret for.

- Det bliver jo et meget markant tårn i en fantastisk natur, som ellers er fri for grimme konstruktioner som vindmøller og den slags, sagde han dengang til TV ØST.

Du kan læse mere om den årelange kamp om Gisselfeld herunder:

Greve Erik Danneskiold-Samsøe lå i slagsmål med Gisselfeldt Kloster i årevis. Foto: Per Rasmussen.
Greve Erik Danneskiold-Samsøe lå i slagsmål med Gisselfeldt Kloster i årevis. Foto: Per Rasmussen.

Kampen om Gisselfeld

Tovtrækkeriet om den kvindelige arvefølge og retten til direktørposten på Gisselfeld Kloster startede i 1997, hvor Erik greve Danneskiold-Samsøe blev suspenderet som overdirektør af sin daværende bestyrelse.

Han lagde efterfølgende sag mod bestyrelsen, men afsættelsen blev stadfæstet af Østre Landsret i 2002. Derfor fik en anden gren af slægten - familien Lassen - overdraget godset. Det var Christian Danneskiold Lassen, der blev indsat som midlertidig overdirektør for Gisselfeld.

Kampen om Gisselfeldt fortsatte og i 2008 blev Erik Danneskiold-Samsøes niece, Helene Danneskiold-Samsøe, nu overdirektør hos Gissefeld. Hun sidder stadig på magten.

Et testamente fra 1700-tallet slår fast, at godset skal gå i arv fra far til søn. Selv om faderen tabte kampen, så valgte datter Erica Danneskiold-Samsøe at forsøge endnu en gang i 2016.

Godsets bestyrelse mente dog, at hun har fraskrevet sig retten til posten. I 2010 blev hun tilbudt stillingen, men hun takkede nej. Angiveligt fordi hun mente, at arvingen skulle være en mand.

I stedet blev kusinen overdirektør, og Østre Landsret afviste at afgøre familiestriden. Derfor er Helene Danneskiold-Samsøe stadig overdirektør.

Helene Danneskiold-Samsøe i sin lejlighed. Foto: Lærke Posselt/POLFOTO
Helene Danneskiold-Samsøe i sin lejlighed. Foto: Lærke Posselt/POLFOTO

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: